Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

NUMARA SORGULAMA SİTELERİ VE UYGULAMALARINA SON VERİLİYOR

NUMARA SORGULAMA SİTELERİ VE UYGULAMALARINA SON VERİLİYOR

Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na yapılan ihbar ve şikayetleri değerlendiren Kişisel Verileri Koruma Kurulu çeşitli uygulamalar, internet siteleri veya sosyal medya hesapları üzerinden kişisel verileri toplayarak bu verilerin paylaşılmasını sağlayan, isim sorgulandığında telefon numarası bilgisine; telefon numarası sorgulandığında da isim bilgisine erişme ve başkalarının telefon rehberinde nasıl kayıtlı olduğunu öğrenme gibi konularda hizmet veren uygulamalar ve internet siteleri hakkında karar verdi.

25.01.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kurul Kararına göre, Kanunda ve ilgili mevzuatta dayanağı bulunmaksızın, ilgili kişilerin iletişim bilgilerinin paylaşımını yapan internet siteleri ve mobil uygulamalar tarafından gerçekleştirilen veri işleme faaliyetlerinin derhal durdurulmasına karar verildi.

Ayrıca, Kurul tarafından, belirtilen şekilde söz konusu faaliyetlerde bulunan internet sitelerinin/uygulamalarının faaliyetlerine son vermediğine ilişkin bilgi edinilmesi halinde bu internet sitelerine/uygulamalara erişimin engellenmesi adına gereğinin yapılmasını teminen yetkili kurumlara başvuruda bulunulacağı, öte yandan, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak elde edilmiş olabileceği dikkate alınarak, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu “Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme” başlıklı 136. maddesi çerçevesinde ilgili internet siteleri/uygulamalar hakkında gerekli hukuki işlemlerin tesisi için Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 158. maddesi uyarınca ihbaren Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirileceği kamuoyuna duyurulmuştur.

Kaynak: Resmi Gazete

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN