Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

GAYRİMENKUL YATIRIMI YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI (2024)

GAYRİMENKUL YATIRIMI YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI (2024)

1.Giriş

Türk vatandaşlarının kazanılması hususu zaman bakımından iki şekilde gerçekleşebilmektedir. İlk olarak Türk vatandaşlığı doğum anında kazanıla bilinir. Soy bağı ile kazanılan vatandaşlık, çocuğun doğumu anında soy bağı ile bağlı bulunduğu Türk vatandaşı ana veya babanın vatandaşlığını kazanmasını ifade eder.

İkinci ihtimal ise Türk vatandaşlığının sonradan kazanılmasıdır. Bunun birden çok yolu vardır. Örneğin yetkili makamın kararıyla genel yoldan Türk vatandaşlığı kazanıla bilinir. Bir diğer ihtimal evlat edinilme yoludur. Türk Vatandaşlığı Kanunu madde 17 uyarınca Bir Türk vatandaşı tarafından evlat edinilen ergin olmayan kişi, millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla, evlat edinilme kararı tarihinden itibaren Türk vatandaşlığını kazanabilir. Diğer bir ihtimal Türk vatandaşlığının evlenme yolu ile kazanılmasıdır. Belirtmek gerekir ki, salt olarak bir Türk vatandaşı ile evlenmek kişiye vatandaşlık kazandırmayacaktır. Türk Vatandaşlığı Kanunu madde 17 uyarınca bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir. Başvurunun olumlu sonuçlanması halinde vatandaşlık kazanılır.

Verilen örneklerle sınırlı olmayacak şekilde Türk vatandaşlığının kazanıla bilineceği bazı istisnai haller de kanunda düzenlenmiştir. Makalemizin de konusunu oluşturan yatırım yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin düzenleme bu hallerdendir. TVK madde 12, Türk vatandaşlığının istisnai yolla kazanılmasını düzenlemektedir.

2.TVK Madde 12 (Türk Vatandaşlığının Kazanılmasında İstisnai Haller)

TVK madde 12 uyarınca, belirtilen gruplardaki kişilerin Türk vatandaşlığını istisnai yolla kazanabilmeleri için tek şart “millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir halinin bulunmaması” şartıdır. Maddede belirtilen gruplarda yer alan kişiler, bu tür bir hali taşımıyorlarsa, Cumhurbaşkanı kararı ile istisnai olarak Türk vatandaşlığını kolayca kazanabilmektedirler [1].

Türk vatandaşlığını istisnai yolla kazanabilecek olan kişiler, kanunda 4 grup halinde belirtilmiştir:

a) Türkiye’ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler.

b) (Ek: 28.7.2016-6735/27 md.) 4.4.2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca ikamet izni alanlar ile Turkuaz Kart sahibi yabancılar ve bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu.

c) Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler.

d) Göçmen olarak kabul edilen kişiler. Hukukumuzda hükmün açıklanmasının geri bırakılması.

Makalemizin konusunu oluşturan Türk vatandaşlığının gayrimenkul yatırımı yolu ile kazanılması hususu madde 12-1(b) kapsamındadır. İlgili hükümde görüldüğü üzere 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na atıf yapılmıştır.

3. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Madde 31

Bahsi geçen hükümde esasen düzenlenen unsur kısa dönem ikamet iznidir. Fakat belirttiğimiz gibi TVK madde 12 uyarınca “6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca ikamet izni alanlar” Türk vatandaşlığını istisnai olarak kazanabileceğinden, YUKK madde 31 kapsamında ikamet izni alabilecek kişiler Türk vatandaşlığını istisnai olarak kazanabilecektir.

YUKK’nin 31. Maddesinin “j” fıkrası “Türkiye’de çalışmayan ancak Cumhurbaşkanınca belirlenecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğuna ikamet izni verilebileceğini düzenlemiştir.

Dolayısıyla hüküm uyarınca Cumhurbaşkanınca belirlenecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu YUKK madde 31 kapsamında kısa dönem ikamet izni alabilecek, daha sonra da TVK madde 12 uyarınca istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanabilecektir.

Belirtmek gerekir ki, YUKK madde 31’de belirtilen şartların sağlanması kişiye direkt olarak ikamet izni sağlamayacaktır. YUKK madde 31/f.1, açıkça “…verilebilir” demek suretiyle ikamet izni verilmesi konusunda yetkili makamın takdir yetkisi vurgulanmıştır.

4. Yatırım Unsuru

Belirttiğimiz üzere, gayrimenkul yatırımı yoluyla Türk vatandaşlığı kazanılmasında ilk adım olan YUKK madde 31 uyarınca ikamet izni alınması hususu belirlenen koşullarda yatırım yapma şartına bağlanmıştır.

YUKK madde 31 “Cumhurbaşkanınca belirlenecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğuna” demektedir.

Hüküm lafzı açık şekilde yatırımın kapsamı ve tutarının Cumhurbaşkanınca belirleneceğine vurgu yapmıştır. İşbu kapsam ve tutar Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik madde 20’de “Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması, başvuru için gerekli belgeler ve yapılacak işlemler” başlığı altında düzenlenmektedir.

Yönetmeliğin 20.maddesi uyarınca yatırım birden çok şekilde gerçekleştirile bilinecektir. İşbu maddede belirtilen yatırım koşullarından birini sağlayan kişi istisnai yolla Türk vatandaşlığını kazanması adına yatırım koşulunu gerçekleştirmiş olacaktır.

Hükümde çeşitli yatırım yöntemleri düzenlenmiştir. Örneğin¸

En az 500.000 Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında sabit sermaye yatırım yapmak,

En az 50 kişilik istihdam oluşturmak,

En az 500.000 Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırmak,

En az 500.000 Amerikan doları veya karşılığı döviz tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın almak,

bunlardan bazılarıdır.

Görüldüğü üzere kanunda belirtilen yatırım seçenekleri birbirinden farklı niteliklere haiz olup, meblağ ve koşullar hangi fıkradaki yatırımın gerçekleştirileceğine göre farklılık gösterebilmektedir.

5. Gayrimenkul Yatırımı

Yukarıda sayılan yatırım yöntemlerinden birinin gerçekleştirilmesi ile YUKK madde 31 adına yatırım koşulunu gerçekleştirmiş olacaktır. Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik madde 20’de sayılan yatırım yöntemleri yukarıda saydıklarımızla sınırlı değildir.

Uygulamada özellikle karşımıza çıkan ve makalemizin ana konusu oluşturan yatırım yolu Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik madde 20/2-b’de düzenlenen gayrimenkul yatırımı yoludur.

İşbu hüküm uyarınca “En az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı peşin olarak yatırılan ve tapu siciline üç yıl süreyle devir ve terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşme ile taşınmazın satışının vaat edildiği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tespit edilen” kişiler de bakanlığın tespiti üzerine Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması için yatırım koşulunu gerçekleştirmiş olacaktır.

Belirtmemiz gerekir ki kanunda düzenlenen yatırım yöntemlerinin miktarları dönem dönem değiştirilmektedir. Gayrimenkul yatırımını düzenleyen yönetmelik madde 20/2-b de bu doğrultuda 6 Ocak 2022 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklik ile yatırım için belirlenen alt sınır 400.000 Amerikan doları olarak revize edilmiştir. 19.04.2024 tarihi itibariyle ilgili madde bakımından 400.000 Amerikan doları olarak belirlenen meblağ geçerliliğini sürdürmektedir. Yine de bu meblağın dönem dönem değişikliğe uğradığını unutmamak gerekir.

6. Gayrimenkul Yatırım Koşulunun Sağlanması İçin Önemli Hususlar

6.1.Gayrimenkulun Niteliği

Belirttiğimiz hüküm uyarınca yapılması gereken gayrimenkul yatırımı 6 Ocak 2022 itibariyle 400.000 Amerikan dolarıdır. Dolayısıyla ilk koşul gayrimenkul yatırımının 400.000 Amerikan dolarını geçmesidir. Bu meblağ bir veya birden fazla taşınmaz alımı ile sağlanabilir. Bu değerin üstünde bir veya birden fazla taşınmazın satın alınması ile ilk koşul gerçekleşmiş olacaktır. Aynı doğrultuda, belirtilen tutarın üzerinde irtifak hakkı veya kat mülkiyeti devralınması yoluyla da bu koşul sağlanabilinir. Dolayısıyla yatırım yapılacak gayrimenkulün niteliği önem arz etmektedir.

Serbest piyasa ekonomisi uyarınca taşınmazların değeri tam olarak bilinememekte ve bu değerlerde çok hızlı değişimler meydana gelebilmektedir. Kanunda belirlenen asgari değer 400.000 Amerikan doları oluğundan, bu değerin altında bir değerde gayrimenkul yatırımı yapılması işbu koşulun sağlanamaması sonucunu doğuracaktır. Dolayısıyla taşınmazın değerinin objektif olarak belirlenmesi önemlidir. Bu da bir değerleme raporunun düzenlenmesi ile mümkün olabilecektir.

6.1.1 Değerleme Raporu (01.03.2024 Değişikliği)

Taşınmazın değerinin belirlenmesi bakımından değerleme raporu önem arz etmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından yayımlanan 15.02.2019 tarih 2019/1 sayılı genelge ile yabancı uyruklu kişilere artık sadece vatandaşlık başvurusunda değil, aynı zamanda alıcı veya satıcı olarak taraf oldukları tüm satış işlemlerinde de ‘Gayrimenkul Değerleme Raporu’ alınması zorunluluğu getirilmiştir.

Değerleme raporunun başvuru tarihinden en fazla üç ay öncesine ait olması önem arz edecektir. Sonuç olarak yatırım yapılacak gayrimenkul için değerleme raporunda belirlenen değer 400.000 Amerikan dolarının üzerinde olmalıdır.

Belirtmemiz gerekir ki çok yakın tarihte yayınlanan genelge ile, 04.03.2024 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde istisnai yolla Türk vatandaşlığı kazanılmasına konu olacak değerleme raporunun alınacağı kuruma ilişkin değişiklik gerçekleştirilmiştir.

Türk vatandaşlığı talebine konu olmayan ve değerleme raporu istenilen diğer işlemlerde değerleme raporlarının Sermaye Piyasası Kurulu lisanslı herhangi bir Değerleme Kuruluşu tarafından düzenlettirile bilinecektir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu Ve Kadastro Genel Müdürlüğü Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkanlığı'nın "Yabancıların Taşınmaz Edinimlerinde ve Bazı İşlemlerde Kullanılacak Değerleme Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar" adlı ve 01.03.2024 tarihli genelgesi ile Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılmasına ilişkin  olarak düzenlenen  değerleme  raporlarında  standardın  sağlanması  ve  taşınmazların  değerinde  oluşabilecek farklılıkların önlenmesi  amacıyla  istisnai  yoldan  Türk  Vatandaşlığı  kazanılmasına  yönelik  satış/Satış vaadi işlemlerinde istenen değerleme raporlarının düzenlenmesi yetkisi Bakanlığa bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki olan GEDAŞ Gayrimenkul Değerleme A.Ş.' ne verilmiştir.

İşbu değişiklikten sonra istisnai yoldan Türk Vatandaşlığı kazanılmasına yönelik tapu işlemlerinde rapor başvuruları Web Tapu (https://webtapu.tkgm.gov.tr/) resmi erişim adresinden Talep Bilgisi--> Talep Amacı-->Vatandaşlığa Konu Satış başvuru seçeneğinden GEDAŞ Gayrimenkul Değerleme A.Ş seçilerek yapılacaktır.

Genelgede açıkça belirtildiği üzere genelgenin yürürlük tarihinden sonra yapılan Satış/ Satış vaadi işlemleri sonrasında yapılacak Türk vatandaşlığı taleplerinde sadece GEDAŞ Gayrimenkul Değerleme A.Ş tarafından hazırlanmış değerleme raporları kabul edilecektir [2].

Tapu işlemlerinde kullanılacak değerleme raporlarının kullanım süresi 3 aydır. Bu sürenin geçmesi durumunda, ilgililerince tapu işleminden önce sistem üzerinden yeni bir değerleme raporu talep edilir.

6.2. Döviz Alım Belgesi ve Dekont

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Hareketleri Genelgesi’nde (“Genelge”) yapılan güncelleme ile 13. madde kapsamında 24 Ocak 2022 tarihinden sonra yabancı gerçek kişilerin alıcı olduğu gayrimenkul satımlarında döviz bozdurma zorunluluğu getirilmiştir.

Dolayısıyla 24 Ocak 2022 tarihinden itibaren yabancılar tarafından YUKK madde 31 anlamında gerçekleştirilecek gayrimenkul yatırımında işbu hüküm önem taşıyacaktır. Değişiklik kapsamında Türkiye vatandaşı olmayan kişilerin Türkiye’de satın alacakları gayrimenkullerin ödemesini döviz cinsinden gerçekleştirmesi gerekecektir.

Döviz alım belgesi yabancı alıcı tarafından tapu müdürlüğünde alım işlemi yapılmadan önce dövizin merkez bankasına satılmak üzere Türkiye de faaliyet gösteren bir bankaya satıldığını gösteren bir belgedir

Alıma konu döviz tapu işlemleri öncesinde gerekçesi ile Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankaya ve bankaca da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na satılarak, ödeme ilgiliye Türk lirası şeklinde gerçekleştirilir. Merkez Bankası’na gerçekleştirilen bu satış sonrasında döviz satımını gerçekleştiren kişi adına bankaca döviz alım belgesi düzenlenecektir. Mutlaka tapu işlemleri öncesinde dövizin bozdurulması ve döviz alım belgesinin satış öncesinde tapu müdürlüğüne sunulması gerekir.

Vatandaşlık işlemlerinde Döviz alım belgesi ile söz konusu bozdurulan miktarın satıcı hesabına gönderildiğini gösteren onaylı banka dekontu tapu müdürlüklerince talep edilecektir. Döviz alım belgesinin Tapu Müdürlüğüne satış işlemi öncesinde sunulması zorunlu iken, taşınmaz ödeme dekontunun (alıcıdan satıcıya para transferi) satış işlemi öncesinde “Döviz Alım Belgesi’ ile birlikte ya da ayrıca taahhüt işlemi öncesinde ve en geç uygunluk belgesi düzenlenmesinden önce sunulması mümkündür [3].

6.3. Şerh Koşulu

Satın alınan taşınmazsa ilişkin tapu siciline şerh konulması koşulu aranmaktadır. Yatırım yolu ile vatandaşlık kazanmak isteyen yabancı 400.000 Amerikan doları değerini geçen taşınmazı veya taşınmazları için tapu siciline şerh düşerek ilgili taşınmazı üç yıl boyunca satmayacağına dair şerh koymalıdır. Benzer şekilde irtifak hakkı veya kat mülkiyeti devir alınmışsa, tapu siciline şerh düşülerek üç yıl boyunca devir ve terkin yapılmayacağına dair taahhüt şerh düşülmelidir.

6.4. Uygunluk Belgesi

Taşınmaz alımı yoluyla vatandaşlık kazanılmasına konu taşınmazın asgari yatırım şartının sağlandığını tespiti için uygunluk belgesini vermeye yetkili kurum Çevre ve Şehircilik Bakanlığın (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü)’dür. Gerekli şerh tapu siciline düşüldükten sonra Bölge Tapu Müdürlüğünden uygunluk belgesi talep edilecektir. Bölge Tapu Müdürlüğü yapılan yatırımı inceleyerek devrin şartları taşıyıp taşımadığını tespit edecektir. Müdürlük tarafından uygunluğa dair belge temin edildiğinde işbu belge ve gerekli diğer belgeler ile YUKK 31/j uyarınca Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne kısa dönem ikamet izni başvurusu yapılacaktır. YUKK 31/j uyarınca kısa dönem ikamet izninin temin edilmesinden sonra ise son aşama olan istisnai yoldan vatandaşlık başvurusu gerçekleştirile bilinecektir.

6.5. Gayrimenkul Yatırımı Yoluyla Türk Vatandaşlığı Başvurusu

YUKK madde 31/j uyarınca kısa dönem ikamet izni alan yabancı gerekli belgeler ile birlikte Türk vatandaşlığı başvurusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne yapacaktır.

7. Sonuç

Sonuç olarak, gayrimenkul yatırımı gerçekleştirilerek Türk vatandaşlığının kazanılması mümkündür. İşbu yatırımın gerçekleştirilmesi, kısa dönem ikamet izni alınması ve vatandaşlık başvurusu yapılması gibi aşamalarda şartlar ve gerekli belgelerin titizlikle dikkate alınması önem arz etmektedir. Günümüz itibariyle en az 400.000 Amerikan doları değerindeki taşınmazı satın alan ve taşınmaz üzerinde üç yıl boyunca satış yapmayacağına dair şerh düşen yabancı belirttiğimiz diğer şart ve aşamaları da gerçekleştirerek YUKK 31/j uyarınca kısa dönem ikamet izni alabilecektir. Bu şekilde kısa dönem ikamet izni alan yabancı daha sonra Türk Vatandaşlığı Kanunu madde 12 uyarınca vatandaşlık başvurusu yaparak Türk vatandaşlığını kazanabilecektir.

Stj. Av. Halit Ata Yıldırım

 

Kaynakça:

1. İlyas Gölcüklü, Güncel Gelişmeler Işığında Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması: Problemler ve Çözüm Önerileri, 2020, İstanbul Üniversitesi Uluslararası Kamu ve Özel Hukuk Bülteni Araştırma Makalesi

2. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkanlığı'nın "Yabancıların Taşınmaz Edinimlerinde ve Bazı İşlemlerde Kullanılacak Değerleme Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar" adlı ve 01.03.2024 tarihli genelgesi

3. Yabancıların Gayrimenkul Alımında Döviz Bozdurma Zorunluluğu, 2022, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN