Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

ÖZET YARGITAY KARARLARI

ÖZET YARGITAY KARARLARI

1. YARGITAY CEZA GENEL KURULU E. 2017/4-813 K. 2018/425 T. 11.10.2018

ÖZET: Yapı tespit ve tatil tutanağı uyarınca açılan kamu davasında suç tarihinin, sanığın ilk eylemi nedeniyle düzenlenen iddianamenin, düzenlenme tarihinden önce olması dolayısıyla hukuki kesintinin oluşmadığı ve imar kirliliğine neden olma suçunun işleniş biçimi ve özellikleri gözetilip, sanığın gerçekleştirdiği iki eylem arasında kısa sayılabilecek bir zaman aralığının bulunması ve her iki yapı tatil zaptının, inşaatın farklı yapım aşamalarına ait bulunduğu hususları birlikte değerlendirildiğinde, sanığın aynı suçu işleme kararının icrası kapsamında, atılı imar kirliliğine neden olma suçunun değişik zamanlarda ve birden fazla işlenmesi nedeniyle sonraki tarihli iddianameyle açılan kamu davasının mükerrer olmadığı, eylemlerin zincirleme şekilde imar kirliliğine neden olma suçunu oluşturduğu gözetilerek, kamu davasının reddine karar verilemeyeceği yönünde karar verilmiştir.


2. YARGITAY CEZA GENEL KURULU, E. 2023/222 K. 2023/392 T. 5.7.2023

ÖZET: Sanığın MERNİS adresinde elemanı sıfatıyla tebligatı tebellüğ eden şahsın 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 13, 14, 16, 17 ve 18 inci maddelerinde yazılı şahıslardan olup olmadığı, tebligatın yapıldığı adresin sanığın ikamet adresi mi yoksa iş yeri adresi mi olduğu ve sanığın tebligatın yapıldığı tarihte yurt dışında bulunup bulunmadığı, yurt dışında bulunduğunun tespit edilmesi hâlinde geçici süreyle mi yoksa kalıcı olarak mı yurt dışında bulunduğu hususları araştırılıp 7201 sayılı Kanun’un 20. maddesindeki düzenleme de değerlendirildikten sonra sanığın temyiz isteminin süresinde olup olmadığının tartışılmasında zorunluluk bulunmaktadır.

 

3. YARGITAY 8. CEZA DAİRESİ, E. 2021/4228 K. 2023/162 T. 23.01.2023

ÖZET: Katılanın suça konu sanığın oturmuş olduğu taşınmazı 3. kişiden satın alıp, taşınmazı tahliye etmesi için sanık aleyhine müdahalenin meni davası açtığı, davanın katılan lehine sonuçlanıp kesinleşmesine rağmen, sanığın taşınmazı işgale devam ettiği belirlenmiştir. Mahkemece "... taraflar arasında hukuki ihtilaf bulunduğu..." gerekçesi ile beraat kararı verilmişse de, sanığın katılanın taşınmazını işgalinin bir hakka dayanmadığı anlaşılmakla yerinde olmayan gerekçeyle kurulan beraat hükmü hukuka aykırıdır.

 

Av. Sena Subaşı

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN