Kanada’nın Saskatchewan eyaletinde King’s Bench Mahkemesi’nde görülmekte olan bir ticaret davasında yakın zamanda verilen bir karara göre başparmak emojisinin sözleşme kapsamında verilen onay anlamında kabul edilerek emojiyi kullanan tarafa bu gerekçeyle para cezası verilmiştir.
2021 yılının mart ayında bir tahıl alıcısı önceden iş yaptığı çiftçilere toplu bir kısa mesaj göndererek, kilo başına 12,73 dolar değerinde 86 ton keten satın almak istediğini belirtmiştir. Bunun üzerine alıcı Kent Mickleborough, çiftçi Chris Achter ile telefonda konuşmuştur ve mesajda çiftçiden "keten sözleşmesini onaylamasını" isteyerek ketenin 2021 Kasım ayında teslim edilmesi üzerine bir sözleşme fotoğrafı göndermiştir. Ayrıca Mickleborough gönderdiği sözleşmeye ıslak imzasını eklemiş olup bu haliyle Chris Achter’a göndermiştir. Sözleşmeyi “Keten Sözleşmesini Lütfen Onayla” ibaresiyle Achter’a iletmiştir. Ancak bu sözleşmeyi mesaj üzerinden gönderen alıcıya çiftçi Achter’ın yanıtı başparmak emojisi ile olmuştur. Bu emojiyi bir sözleşmeye onay olarak algılayan alıcı Mickleborough’a Achter teslimatı anlaşılan tarihte ve saatte yapmamıştır ve bahsedilen ürünlerin fiyatı da teslim zamanında artmış bulunmaktadır.
Mahkemeye taşınan bu olayda Mickleborough, Achter'in emojiyi bir onay olarak kullandığını ve sözleşme şartlarını "kabul ettiği anlamına geldiğini" iddia etti. Ancak Achter, emojinin yalnızca "mesajdaki sözleşmenin eline ulaştığı konusunda onay verdiğini" savunarak, Başparmak emojisinin tamamlanmamış sözleşmenin dijital imzası olarak kullandığı iddiasını reddetmiştir. Başparmak emojisi kullanımı hakkında ise; Flax Sözleşmesi'ni inceleyecek vakti olmadığını ve sadece kısa bir mesajla sözleşmenin kendisine iletildiğini belirtmek istediğini ifade olarak vermiştir. Achter'in avukatı, müvekkilinin "emojiler konusunda uzman olmadığını" savunarak, başparmak işaretinin sözleşmeye onay vermesine ilişkin suçlamaları reddetti.
Hakim, Achter’ın yerine getirilmeyen bir sözleşme için 61 bin 442 dolar ödemesine hükmetmiş olup bu kararıyla artık mahkemelerin insanların nasıl iletişim kurduğuna dair "yeni gerçekliğe uyum sağlaması gerektiğini" savunmuş ve "başparmak" emojisinin bir imza kadar geçerli olduğunu kabul etmiştir..
Çeviren ve Hazırlayan: Stj. Av. Tuana
Sarıaydın