Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

07.08.2024 TARİHLİ ÖZELGE İLE PAYLAŞIMLI YOLCULUĞUN VERGİLENDİRİLMESİNE KARAR VERİLDİ

07.08.2024 TARİHLİ ÖZELGE İLE PAYLAŞIMLI YOLCULUĞUN VERGİLENDİRİLMESİNE KARAR VERİLDİ

Gelir İdaresi Başkanlığı (‘’GİB’’) geçtiğimiz aylarda paylaşımlı yolculuk uygulaması Martı TAG'ın nasıl vergilendirilmesi gerektiği ile ilgili bir talebe yanıt verdi. İlgili gelişme vergi mevzuatındaki uygulamaların açıklığa kavuşturulması açısından dikkat çekiciydi. Şirketin kurucusu Oğuz Alper Öktem’in sosyal medya hesaplarından yaptığı 08.08.2024 tarihli paylaşıma göre artık paylaşımlı yolculuk uygulaması kullananlar elde ettikleri gelirler üzerinden vergilendirilecek.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın şirkete özelge mahiyetinde verdiği 07.08.2024 tarihli yanıtta ‘’Bir kazancın ticari kazanç sayılması için sermaye-emek karışımı bir kaynağa bağlı olarak doğması ve devamlı bir organizasyon çerçevesinde yürütülmesi gerektiği’’ hatırlatıldı. Bu anlamda paylaşımlı yolculuğun şehir içi ulaşıma hizmet edip devamlılık teşkil ettiği ölçüde ticari bir faaliyet niteliğinde sayılıp 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 37'nci maddesi kapsamında olduğu tartışmadan uzaktır.

 

Özelgenin devamında ticari kazancın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve Gelir Vergisi Kanunu'nda yazılı gerekçe veya basit usullere göre tespit edileceği hükme bağlanmıştır. Aynı Kanunun 46'ncı maddesinde, 47 ve 48'inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançların basit usulde tespit olunacağı belirtilmiş, anılan maddelerde ise basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları açıklanmıştır." ifadeleri kullanıldı.

 

Taksi sorununun çözümü olarak pazarlanan ve şirket kaynaklarına göre 200 bin sürücüsü ile 5 milyon yolcusu olduğu iddia edilen TAG faaliyetlerinden vergi olarak Hazine'ye birkaç yıl içinde yıllık 1 milyar dolar civarında ek kaynak yaratılacağı iddia ediliyor.

 

Kaynak: 07.08.2024 Tarihli, Binek Otomobil ile Mobil Uygulaması Üzerinden Yolcu Taşımacılığı Faaliyetinin Vergilendirilmesi Konulu Özelge

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN