Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

Haberler

Filtrele; TÜMÜ

6502 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUNUN 68 İNCİ VE TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ YÖNETMELİĞİNİN 6 NCI MADDELERİNDE YER ALAN PARASAL SINIRLARIN ARTIRILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

20 Aralık 2024 tarihli 32758 sayılı Resmî Gazete’de 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68 inci ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6’ncı maddelerinde yer alan parasal sınırların artırılmasına ilişkin tebliğ yayımlanmıştır.

TÜRK PATENT VE MARKA KURUMUNDAN “MARKA TESCİL BAŞVURULARINA AİT MAL VE HİZMETLERİN SINIFLANDIRILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ” RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Söz konusu tebliğin amacı birinci maddede yer aldığı üzere “bu Tebliğin amacı, 12/7/1995 tarihli ve 95/7094 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile taraf olunan Markaların Tescili Amacıyla Mal ve Hizmetlerin Uluslararası Sınıflandırmasına İlişkin Nis Anlaşması hükümlerine göre düzenlenen Nis Sınıflandırmasına uygun olarak, Türk Patent ve Marka Kurumuna (Kurum) yapılan marka tescil başvurularında esas alınacak Mal ve Hizmet Sınıflandırma Listesini (Liste) oluşturmak ve bu listeye ilişkin esasları düzenlemektir.”

“PERAKENDE TİCARETTE UYGULANACAK İLKE VE KURALLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK” YAYIMLANDI

"Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik," 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a dayanarak hazırlanmış ve perakende ticaret faaliyetlerini düzenlemeyi, tüketiciyi korumayı, piyasa düzenini sağlamayı amaçlayan bir düzenlemedir. Yönetmelik, perakende işletmelerin faaliyet standartlarını, indirimli ve kampanyalı satışlara ilişkin kuralları, taksitlendirme sürelerini ve alışveriş merkezlerinin işleyişine dair esasları belirler. Tüketiciyi yanıltıcı reklamları ve haksız ticari uygulamaları engellemek, serbest rekabeti desteklemek ve kayıt dışı ekonomiyi önlemek bu düzenlemenin temel hedeflerindendir. Taksitlendirme süreleri ve indirimli satışlar gibi konulara sınırlamalar getirirken, alışveriş merkezlerinde küçük işletmeleri destekleyen hükümler de içermektedir. Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenen Yönetmelik, perakende sektörünün değişen ihtiyaçlarına uyum sağlamak için zamanla güncellenmektedir.

NOTERLİK KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN RESMÎ GAZETE’DE YAYINLANDI

27 Kasım 2024 tarihinde Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanun Resmî Gazete’de yayınlandı. Bu kanun ile Avukatlık Kanunu, Noterlik Kanunu, Danıştay Kanunu, Yargıtay Kanunu, Hâkimler ve Savcılar Kanunu, Türk Medeni Kanunu, Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun, Ceza Muhakemesi Kanunu, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ve Sayıştay Kanunu’nda değişiklikler yapıldı.

“TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN” RESMÎ GAZETEDE YAYIMLANDI

Anayasa’nın 172. maddesinde yer alan “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” hükmünün yerine getirilmesi gayesi ile düzenlenen 6502 Sayılı Kanun’da değişiklik yapılmasına dair kanun 30 Ekim 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

BAZI ÜRÜNLERİN İTHALATINDA EK MALİ YÜKÜMLÜLÜK UYGULANMASINA DAİR 9079 SAYILI KARAR YAYIMLANDI

Avrupa Birliği ve Türkiye’nin diğer ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarının; ülkeler, anlaşma hükümleri ve eşya açısından farklılık arz etmesi sonucunda ülkemiz aleyhine ortaya çıkan tarife farklılığının giderilmesi ile düşük oranlı gümrük vergileri uygulamalarından vazgeçmek amacıyla 9079 sayılı Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Uygulanmasına Dair Karar yayımlandı.

“PETROL PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK” YAYIMLANDI

Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin amacı temelde, yurt içinde ve yurt dışında temin edilen petrolün doğrudan ya da işlenerek güvenli, ekonomik ve rekabetçi bir ortamda kullanıcılara ulaştırılmasına yönelik piyasa faaliyetlerinin; şeffaflık, eşitlik ve istikrar ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirilmesi amacıyla, gerçek ve tüzel kişilere verilecek lisanslar ile Kuruma yapılacak bildirimler ve kayıt düzenlerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

AİLE HEKİMLİĞİ SÖZLEŞME VE ÖDEME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

30 Ekim 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 9073 karar sayılı yönetmelik ile “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” in yürürlüğe konulmasına 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununun 8’inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince karar verilmiştir.

E-DEVLET ÜZERİNDEN KİRA SÖZLEŞMELERİNİN YAPILMASI UYGULAMASI BAŞLADI

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, kira sözleşmelerinin E-devlet üzerinden yapılmasına ilişkin yeni bir hizmetin sunulmaya başlanacağı duyurulmuş ve 04.11.2024 tarihi itibarıyla kira sözleşmelerinin E-devlet üzerinden akdedilmesi mümkün hale gelmiştir.

“ULUSLARARASI İŞGÜCÜ KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK” RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Uluslararası İşgücü Kanunu’nun amacı ve Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin amacı temelde aynı konulara odaklanmaktadır. Bu konular: uluslararası işgücü politikalarının belirlenmesi, uygulanması, izlenmesi, yabancılara çalışma izni ve çalışma izni muafiyetlerinin verilmesi süreçlerinin düzenlenmesidir.

YARGITAY TAŞIMA SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN UYUŞMAZLIĞIN TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ’NİN GÖREV ALANINA GİRDİĞİNİ HÜKMEDEREK İLK DERECE MAHKEMESİ KARARINI KANUN YARARINA BOZDU

Yargıtay 11.Hukuk Dairesi’nin 2024/3362 E.2024/5219 K. sayılı ilamı Resmî Gazete’de yayımlandı.

GELİR VERGİSİ TEBLİĞİ (SERİ NO:328) RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Gelir İdaresi Başkanlığı, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257’nci maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan aldıkları yetki dahilinde, 17 Ekim 2024 Tarihli ve 32695 Sayılı Resmî Gazete’de kira ödemelerinin tevsikine ilişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 328) yayımladı.