Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

Makaleler

Filtrele; TÜMÜ

İTHALATTA KORUNMA ÖNLEMLERİ

Bir malın benzer veya doğrudan rakip mallar üreten yerli üreticiler üzerinde ciddi zarar veya ciddi zarar tehdidi oluşturacak şekilde artan miktar ve şartlarda ithal edilmesi halinde, bu zarar veya zarar tehdidini ortadan kaldırmak üzere, söz konusu zarar veya zarar tehdidiyle sınırlı ve geçici olmak kaydıyla, uluslararası yükümlülükler ve ülke yararı göz önüne alınarak korunma önlemleri alınmasına ilişkin bazı usul ve esaslar belirlenmiştir. Bu usul ve esaslar esas itibari ile İthalatta Korunma Önlemleri Yönetmeliği, İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Karar 2004/7305 kapsamında düzenlenmiştir.

ANAYASA MAHKEMESİ VE MAKUL SÜREDE YARGILANMA HAKKI ŞİKAYETLERİNİN ADALET BAKANLIĞI TAZMİNAT KOMİSYONUNA DEVRİ

Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Tazminat Komisyonu, 6384 sayılı Kanun'un 9 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girmesiyle kurulmuştur. Bu düzenlemeyle Anayasa Mahkemesi’nde derdest olan makul sürede yargılanma hakkı şikayetleri ile mahkeme kararlarının geç icrası, eksik icrası veya hiç icra edilmemesi gibi şikayetlere ilişkin başvuruların, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Tazminat Komisyonu tarafından incelenmesi kararlaştırılmıştır .

BEKLETİCİ MESELE KAVRAMI VE HUKUK MAHKEMESİNİN CEZA MAHKEMESİ KARARINI BEKLETİCİ MESELE YAPMASI

Bekletici meselenin öğretide farklı şekillerde tanımlamaları yapılmaktadır. Yargıtay 22. H.D. 2016/32592 E., 2016/29150 K. sayılı kararında “Bir davadaki asıl sorun hakkında karar verilebilmesi için daha önce çözülmesi gereken bir sorunun başka bir mahkeme tarafından başka bir davada karara bağlanması gereken hallerde bekletici mesele sözkonusu olur. Derdest olan bir davanın sonuçlanmasının başka bir davada bekletici sorun yapılabilmesi için bekletici mesele yapılacak davanın başka bir mahkemede görülmekte olması ve iki dava arasında bağlantı bulunması gerekir.” şeklinde bekletici meseleyi tanımlamıştır.

KNOW-HOW SÖZLEŞMESİNİN HUKUKİ NİTELİĞİ VE BENZER SÖZLEŞME TÜRLERİ İLE KIYASI

Know-how terimi uluslararası geçerlilik kazanmış bir terim olup Türk Hukuku da dahil olmak üzere farklı hukuk sistemlerine tercüme edilmeden alınmıştır. Uygulamada karşılığı yaratılan bu terimin teorik karşılığını da belirlemek; benzer nitelendirmelerden farklı, özellik arz eden yanlarını vurgulamak, o alanda kurulan hukuki ilişkilere yaklaşımı belirlemek bakımından önem arz etmektedir.

ANONİM ŞİRKETLERDE HAKLI NEDENLE FESİH SEBEPLERİNE GENEL BİR BAKIŞ

Haklı nedenle fesih Türk Ticaret Kanunu madde 531’de düzenlenmiş fakat bu sebeplerin neler olabileceği kanunda sayılmamıştır. Haklı sebeple fesih örnekleri gerek mahkeme kararlarıyla gerekse de doktrindeki görüşlerle somutlaştırılmaya ve sınırı çizilmeye çalışılmıştır. Haklı nedenle fesih hakkı, çoğunluğa karşı azınlık hakkının korunduğu bir hukuki araçtır.

İŞ KANUNU KAPSAMI DIŞINDA OLAN İŞLER

Hükmün ikinci fıkrasına bakıldığında bazı istisnaların bulunduğu görülmektedir. İş Kanunu’nun 4. maddesinde işbu istisnalar düzenlenmiş olup burada sayılanlar hakkında İş Kanunu hükümleri uygulamayıp var ise özel kanun hükümleri, yok ise Türk Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.

ULUSLARARASI MARKA TESCİL BAŞVURUSU

Uluslararası marka tescil başvurusu, bir markanın birden fazla ülkede tescil edilmesini sağlayan bir süreçtir. Bu tür bir başvuru, marka sahibine farklı ülkelerde marka koruması sağlamak için çeşitli yasal prosedürleri daha kolay ve maliyeti etkin bir şekilde yönetme imkânı sunar. Uluslararası marka tescili için kullanılan çeşitli yollar ve sistemler bulunmaktadır. İşbu makalemizde bu sistemler incelenecektir.

BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ’NİN ANAYASA MAHKEMESİ KARARINA UYMAMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Bir mahkemenin verdiği bağlayıcı nitelikteki bir kesin hükmün daha sonra diğer mahkemeler veya kamu gücünü kullanan diğer bir devlet organı tarafından işlevsiz hâle getirilmesi, adil yargılanma hakkının sağladığı güvenceleri de ortadan kaldırır. Anayasa'nın 153. maddesinin son fıkrasında Anayasa Mahkemesi kararlarına uyma ve bu kararları değiştirmeksizin yerine getirme hususunda yasama, yürütme ve yargı organları ile idare makamlarına herhangi bir takdir yetkisi tanınmamış veya bu konuda bir istisnaya yer verilmemiştir.

MİRASIN REDDİNİN TASARRUFUN İPTALİ DAVASINA KONU OLUP OLAMAYACAĞINA DAİR DEĞERLENDİRME

Tasarrufun iptali davası, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun (“İİK”) 277. ve devamında yer alan maddelerde düzenlenmiş olup söz konusu dava ile birlikte bağışlama tasarruflarının, aciz halinde yapılan tasarrufların ve zarar verme kastı ile yapılan tasarrufların iptali istenebilmektedir.

DAVANIN YENİDEN GÖRÜLMESİNE İLİŞKİN OLARAK VERİLEN İSTİNAF KARARLARINA KARŞI TEMYİZ KANUN YOLUNA BAŞVURU

Bölge Adliye Mahkemeleri, 2005 yılında yürürlüğe giren 5235 Sayılı “Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun” ile Türk hukuk sistemi içindeki yerini almıştır. Ancak bu yer edinim, kanunun çıkış tarihi itibariyle yalnızca teorik bir yer edinim olmuştur.

NİŞANIN BOZULMASI NEDENİYLE AÇILAN MADDİ TAZMİNAT DAVASINDA NİŞAN TÖRENİ İÇİN YAPILAN MASRAFLARIN TAZMİNİ TALEBİ

Nişanlanma iki farklı cinsten iki kişinin birbirlerine evlenmek üzere vaatte bulunmasıdır. Nişanlılık evlenme, ölüm, gaiplik, imkansızlık ile sona erebileceği gibi tarafların anlaşmasıyla veya taraflardan birinin kusurlu davranışı ile de sona erebilir.

GÜNCEL YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA TASARIMLARDA YENİLİK VE AYIRT EDİCİLİK KRİTERLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Felsefi bilime göre düşünebilen bir varlık olan insanın düşünceleri ve zihin kabiliyeti pek tabii birtakım eserler ortaya koymasına, ürünler meydana getirmesine, tasarımlar oluşturmasına yol açar. Bu durum yine insanlar için meydana getirilmiş kurallar bütünü denebilecek hukuk kavramı içinde tasarımın korunması kurumunun meydana gelmesine sebebiyet vermiştir.