Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMU (TİHEK): GÖREVLERİ, İNCELEME ALANLARI VE KARAR SÜREÇLERİ

TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMU (TİHEK): GÖREVLERİ, İNCELEME ALANLARI VE KARAR SÜREÇLERİ

1. Giriş

 

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), 20 Nisan 2016 tarihli ve 6701 sayılı "Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu" ile kurulmuş, insan haklarını korumak, geliştirmek ve ayrımcılıkla mücadele etmek amacıyla faaliyet gösteren bağımsız bir kurumdur.[1] 21 Haziran 2012 tarihli ve 6332 sayılı "Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu" ile Türkiye İnsan Hakları Kurumu adıyla kurulan kurum, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun kurulmasıyla birlikte lağvedilmiştir. [2] TİHEK, bireylerin insan hakları ihlalleri ve ayrımcılık iddialarına ilişkin başvurularını incelemekte, bu konularda değerlendirmeler yaparak sonucunda idari yaptırımlar uygulamaktadır. Kurum, ayrıca Birleşmiş Milletler ‘in (BM) Paris Prensipleri ’ne uygun olarak faaliyet göstermekte olup ulusal ölçekte insan hakları konusunda otoriteye sahiptir.

 

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), insan haklarının korunması ve ayrımcılıkla mücadele konusunda önemli bir yere sahiptir. Kurum, tarafsız ve bağımsız bir şekilde çalışarak kişilerin haklarını korumayı amaçlamaktadır. TİHEK, insan hakları ihlalleri ve ayrımcılık iddiaları noktasında geniş bir yetki alanına sahiptir. TİHEK, bağımsız bir kamu kurumu olarak faaliyet göstermekle beraber, insan hakları alanında ulusal ve uluslararası standartlara uygun çalışmalar yürütür.

 

2. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun Görevleri

 

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) görevleri, 6701 sayılı kanunun üçüncü bölümünde düzenlenmiş olup, kurumun kuruluşu, teşkilat yapısı ve görevlerine ilişkin hükümleri içeren 9. maddede ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Bu görevler şunlardır:

 

2.1. İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi: TİHEK, insan haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapar. Bu kapsamda, insan hakları ihlallerini incelemek, araştırmak ve bu ihlallerin giderilmesi için gerekli tedbirleri almak, kitle iletişim araçlarını kullanarak eğitim yoluyla kitleleri bilgilendirmekle yükümlüdür. İnsan hakları konusunda kamuoyu nezdinde duyarlılık geliştirilmesi, insan hakları kavramının ve bu kavramın unsurlarının anlatılması oldukça önemlidir.

 

2.2. Ayrımcılıkla Mücadele: Kurum, ayrımcılık yasağı ihlallerini incelemek, araştırmak ve bu ihlallerin önlenmesi için gerekli tedbirleri almakla görevlidir. Kurum, ayrımcılık yasağı ihlallerini resen veya başvuru üzerine inceler. Ayrımcılık yasağı ihlali nedeniyle mağdur olduğunu iddia eden kişilere, mağduriyetlerinin giderilmesi için yol gösterip rehberlik sağlar. İhlallerin önlenmesi için tedbirleri alırken ayrımcılıkla mücadele kapsamında; eğitim, istihdam, sağlık, ulaşım gibi alanlarda ayrımcılık yasağı ihlallerini tespit etmek ve bu ihlallere karşı önlemler almak Kurumun temel görevlerindendir. Kurum, görev alanıyla ilgili mevzuat çalışmalarını izlemeli, değerlendirmeli ve bununla ilgili değerlendirme ve çalışmalarını yetkili mercilere bildirmelidir.

 

2.3. Eğitim ve Bilinçlendirme: TİHEK, insan hakları ve ayrımcılıkla mücadele konularında kitle iletişim araçlarını kullanarak kamuoyunu bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri yürütür. Eğitim ve bilinçlendirme bu noktada büyük bir öneme sahiptir. Bu kapsamda kurum, insan hakları ve ayrımcılık yasağıyla ilgili eğitim programları düzenler ve bu programların yaygınlaştırılmasını sağlar. İnsan haklarının korunması, ayrımcılığın ortadan kaldırılması, toplumdaki eşitlik anlayışının geliştirilmesi amacıyla özellikle üniversiteler ile ortaklaşa faaliyetler, etkinlikler yapılması, Yükseköğretim Kurulunun gözetiminde insan hakları ile ilgili bölümlerin kurulması kurumun temel amaçlarındandır.

 

2.4. Ulusal Önleme Mekanizması: TİHEK, işkence ve kötü muameleyle mücadele etmek ve bu konuda ulusal önleme mekanizması görevini yerine getirmekle yükümlüdür. Bu kapsamda, özgürlüğünden mahrum bırakılan kişilerin bulundukları yerlere düzenli ziyaretler gerçekleştirir ve bu ziyaretlere ilişkin raporlar hazırlar.

 

2.5. Uluslararası İş birliği: TİHEK, insan hakları ve ayrımcılıkla mücadele alanında uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapar ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası insan hakları sözleşmelerinin uygulanmasını izler. Kurum, İşkenceye ve Diğer Zalimane, Gayriinsanî veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine Ek İhtiyari Protokol hükümleri çerçevesinde ulusal önleme mekanizması olarak görev yapmaktadır.

 

3. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun (TİHEK) Görev Alanına Giren Konular

 

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu çerçevesinde insan haklarının korunması, ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik ilkesinin gözetilmesi amacıyla hareket etmektedir.  Kurum, bireylerin insan haklarına yönelik ihlallerle ilgili başvurularını inceleme ve karara bağlama yetkisine sahip olup, bu kapsamda ihlalleri önleyici ve giderici tedbirlerde almaktadır. Söz konusu kurumun görev alanına giren, ilgili olduğu konular ise açıktır. Bu konular;

 

3.1. İnsan Hakları İhlalleri: TİHEK, insan hakları ihlallerini incelemek, değerlendirmek ve bu ihlallerin giderilmesi için gerekli tüm önlemleri almakla görevli ve yükümlüdür. İnsan hakları ihlallerine ilişkin başvuruları değerlendirir ve bu başvurulara ilişkin kararlar alır.

 

3.2. Ayrımcılık Yasağı İhlalleri: Kurum, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş temellerine dayalı ayrımcılık yasağı ihlallerini incelemekle görevlidir. Ayrımcılığın birçok türü vardır. Ayrımcılık türleri; ayrı tutma, ayrımcılık talimatı verme ve bu talimatları uygulama, çoklu ayrımcılık, doğrudan ayrımcılık, dolaylı ayrımcılık, işyerinde yıldırma, makul düzenleme yapmama, taciz, varsayılan temele dayalı ayrımcılık şeklindedir.

 

Bu ihlaller; eğitim, istihdam, sağlık, ulaşım, sosyal güvenlik gibi hayatın birçok alanında karşımıza çıkabilir. Örneğin; Bir dine ait kurumda sadece o dine mensup kişilerin istihdam edilmesi ya da bir iş için sadece belli bir cinsiyetin veya sadece belli yaş aralığının istihdam edilmesi ayrımcılık yasağı ihlallerinin örneklerindendir. 6701 sayılı kanunun ikinci bölüm 5/3 maddesine göre Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri ve bunlar tarafından yetkilendirilenler, taşınır ve taşınmazları kamuya açık bir şekilde sunarken bu malları edinmek veya kiralamak isteyenler ile bunlar hakkında bilgi almak isteyenler aleyhine, bunların kiralanması, kira akdinin şartlarının belirlenmesi, kira akdinin yenilenmesi veya sona erdirilmesi, satışı ve devri süreçlerinin hiçbirinde ayrımcılık yapamaz.” şeklindedir.

 

Söz konusu madde uyarınca 24 Ocak 2025 tarihinde verilen TİHEK kararı kurumun amacını ve görevini somutlaştırmaktadır. Nitekim, TİHEK'in 2024/1147 sayılı kararında F.G. adlı başvuranın, ikamet ettiği sitede otopark kullanımından mahrum bırakıldığı ve söz konusu durumun servet temelinde ayrımcılık oluşturduğu iddiası üzerine işleme alınmıştır. Kurum, yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda, site yönetiminin kiracılara yönelik bu uygulamasının doğrudan ayrımcılık niteliğinde olduğunu ve 6701 sayılı Kanun kapsamında ayrımcılık yasağının ihlal edildiğini tespit etmiş, site yönetimi ve mülk sahibi hakkında 70.000-TL idari para cezası uygulanmasına hükmetmiştir. Söz konusu TİHEK kararı kiracıların haklarının korunması ve ayrımcılık yasağının etkin bir şekilde uygulanması açısından önemli bir adım teşkil etmektedir. [3]

 

TİHEK 2020/08 Sayılı kararda çağrı merkezi iş ilanına müracaat eden başvuran, gebe olmasının sonradan öğrenilmesi sebebiyle işveren tarafından işe alınmadığını iddia etmiştir. Kurum yapılan incelemeler ve değerlendirmeler neticesinde, bu durumun doğrudan ayrımcılık niteliğinde olduğuna karar vermiştir. Yine TİHEK 2020/26 Sayılı kararında başvuranlar, kat malikleri kurulunun havuza haşema ile girilmesini yasaklayan kararı sebebiyle oturdukları sitenin havuzuna alınmamalarının ayrımcılık oluşturduğunu iddia etmiştir. Kurum, söz konusu durumun doğrudan ayrımcılık olduğuna hükmetmiştir. [4] Hükmedilen kararlar çerçevesinde insan haklarının topluma anlatılmasının önü açılacak, toplumsal bilincin artırılması ve insan hakları, eşitlik gibi kavramlar yaygınlaşacaktır. İnsan hakları ve eşitlik kavramlarının önemi, ancak bu konuda verilen kararların etkili bir şekilde uygulanması ve toplumun her kesimini tarafından bilinirliğini sağlamak ile anlaşılabilir. Bu bakımdan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun rolü, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi açısından hayati bir öneme sahiptir.

 

6 Mart 2025 Tarihli 32833 Sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan “İş Yerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi Genelgesi”  ile iş yerlerinde psikolojik tacize maruz kalan tüm çalışanlar ilgili mevzuatında yer alan usullere göre Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna başvurularını iletebilecektir. Bu başvuru ile çalışanların psikolojik taciz mağduriyetlerinin hukuki yollarla çözüme kavuşturulması ve iş yerlerinde adil ve sağlıklı bir çalışma ortamının tesis edilmesi amaçlanmaktadır. Söz konusu genelge ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, ayrımcılık yasağının ihlali noktasında artık yeni ve daha etkin bir role sahiptir. Nitekim Kuruma iş yerlerinde mağduriyet yaşadığını ve bu durumdan zarar gördüğün söyleyen bireyler için Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu yol gösterici olup hak ihlalinin giderilmesi bakımından da kanunen yükümlülükleri bulunmaktadır. [5]

 

3.3. İşkence ve Kötü Muameleye Maruz Kalma: TİHEK, işkence ve kötü muamele iddialarını incelemek, değerlendirmek ve bu iddialara ilişkin gerekli tedbir ve önlemleri almakla yükümlüdür. Bu amaçla, özgürlüğünden mahrum bırakılan kişilerin bulundukları yerlere haberli ya da habersiz düzenli ziyaretler gerçekleştirilir, ziyaretlere ilişkin raporlar hazırlanır. Kurulun gerekli görmesi halinde kamuoyuna açıklanır. Kurulun bir diğer önemli görevi ise işkence ve kötü muamele ile mücadele, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığına ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yıllık raporlar sunmaktır.

 

4. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun Karar Verme Aşamaları

 

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, başvuruları ve resen yaptığı incelemeleri belirli bir süreç dahilinde inceler, değerlendirir ve karara bağlar. Bu süreç 6701 sayılı kanunda belirtilmiş olup şu adımlardan oluşur:

 

4.1. Başvuruların Kabulü Süreci: Zarar gördüğü ayrımcılık yasağı ihlali veya insan hakları ihlali iddiasıyla her gerçek veya tüzel kişi TİHEK ‘e başvuru yapabilir. Söz konusu başvurular ücretsiz olup başvuruları TİHEK kabul eder. Başvurular, illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla da yapılabilir.  Başvuru hakkının etkin bir şekilde kullanılması hiçbir şekilde engel olunamaz. Kuruma başvurulardan önce ilgililer, kanuna aykırı olduğu iddiasıyla uygulamanın düzeltilmesini ilgili taraftan talep etmelidir. Söz konusu talebin reddedilmesi veya cevap verilmemesi durumunda kuruma başvuru yapılır.

 

4.2. İnceleme ve Araştırma Süreci: Kurum, başvuruları ve resen yaptığı incelemeleri başvuru ve inceleme kararı tarihinden itibaren en geç üç ay içinde sonuçlandırır. Bu süre, Başkan tarafından bir defaya mahsus olmak üzere en fazla üç ay uzatılabilir. İnceleme ve değerlendirme sürecinde, taraflardan yazılı görüş alınır. Görüş, istemin tebliğinden itibaren on beş gün içinde Kuruma ulaştırılır. Taraflara talepleri halinde Kurul önünde ayrı ayrı sözlü açıklama yapma hakkı da verilebilir. Ve gerekli görülmesi halinde, taraflar uzlaşmaya davet edilir. İnceleme yetkisi, araştırma, ziyaret ve rapor hazırlama görevleri ile diğer görevler, insan hakları ve eşitlik uzmanları, insan hakları ve eşitlik uzman yardımcıları ve Başkan tarafından görevlendirilen diğer Kurum personeli tarafından kanun uyarınca yerine getirilir. İnceleme sırasında gerekli görülmesi halinde bilirkişi görevlendirilmesi ve tanık dinlenmesine başvurulabilir.

 

4.3. Karar Verme Süreci: Uzlaşma yoluyla çözülemeyen başvurular ve incelemeler hakkında rapor hazırlanır. Rapora ilişkin müzekkere yirmi gün içinde Kurula sunulur. Kurul, inceleme sonucunda insan hakları veya ayrımcılık yasağı ihlali yapılıp yapılmadığına ilişkin karar verir. Bununla beraber Kurul, konusu suç teşkil eden ihlalleri tespit ettiği takdirde, bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunur.

 

4.4. Uzlaşma Süreci: Kurul, inceleme sürecinde tarafları uzlaşmaya davet edebilir. Uzlaşma, ihlal iddiasına konu olan uygulamanın sona erdirilmesi veya mağdura tazminat ödenmesi şeklinde olabilir. Uzlaşma müzakereleri sırasında yapılan tespitler, değerlendirmeler, alınan beyanlar veya açıklamalar, herhangi bir soruşturma veya kovuşturmada delil olarak kullanılamayacaktır.

 

5.Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun Kararlarının İcrası

 

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu’nun verdiği kararlar, idari yaptırımlar ve uzlaşma süreçleriyle icra edilir. İdari yaptırımlar, ayrımcılık yasağı ihlali yapan kişi veya kuruluşlara uygulanan para cezalarını içerir. Cezaların belirlenmesinde ihlalin etki ve sonuçlarının ağırlığı, failin ekonomik durumu ve çoklu ayrımcılığın ağırlaştırıcı etkisi gibi hususlar dikkate alınır. İhlalden sorumluluk hakkında 6701 sayılı kanun madde 25/1. fıkrası kapsamında yer alan ihlaller için alt sınır 9.441,00 TL, üst sınır 141.934,00 TL’dir. 6701 sayılı kanun madde 25 /3. fıkrası kapsamında yer alan ihlaller için alt sınır 4.711,00 TL, üst sınır ise 18.905,00 TL’dir. [6] Uzlaşma sürecinde ise, taraflar arasında varılan anlaşma neticesinde, ihlal iddiasına konu olan uygulamaya son verilir ya da mağdura tazminat ödenir.

 

6. Sonuç

 

İnsan hakları ve eşitlik kavramları, kişilerin onurlu bir yaşam sürmesini garanti altına alan, modern hukuk sistemlerinin temelini oluşturan en önemli unsurlardandır. İnsan hakları ve eşitlik kavramlarının uygulanması ve ihlallerin engellenmesi, her modern toplumun bir gerekliliğidir. Günümüzde insan haklarının korunması ve eşitlik ilkesinin tam anlamıyla uygulanması noktasında azımsanmayacak derecede yol kat edilmiş olsa da hala dünyada ve ülkemizde çeşitli insan hakkı ihlalleri yaşanıldığı bilinmektedir.  İnsan haklarını koruma ve eşitliği sağlama prensibine haiz kurumların üzerlerine büyük sorumluluklar yüklenmiştir. İşte bu noktada Türkiye’de Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna büyük bir rol düşmektedir. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), 2016 yılında insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik ilkesini güvence altına almak amacıyla kurulan ve bu amaçla faaliyet gösteren önemli bir kurumdur. İnsan haklarının önemi ve bu önemi topluma anlatmak, topluma aşılama noktasında büyük göreve sahiptir.  Kurum, ihlallerin önüne geçmekle gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun karar verme süreci, başvuruların kabulü, inceleme ve araştırma, karar verme ve uzlaşma süreçlerinden oluşmaktadır.  Söz konusu verilen kararlar, idari yaptırımlar ve uzlaşma süreçleriyle icra edilir. Kurum, insan hakları alanında ulusal ve uluslararası standartlara uygun çalışmalar yürüterek, Türkiye'de insan haklarının korunması ve geliştirilmesine önemli katkılar sağlamaktadır.

 

Av. Berre Şahin

 

Kaynakça:

 

1. Türkiye İnsan Hakları Kurumu, Resmî Gazete, 20.04.2016 Tarihli 29696 Sayılı Resmî Gazete

2.Vikipedi,https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye_%C4%B0nsan_Haklar%C4%B1_ve_E%C5%9Fitlik_Kurumu , Erişim Tarihi: 8 Mart 2025

3. TİHEK 25.01.2025 tarihli 2024/1147 sayılı kararı

4. Ayrımcılık Yasağı Kararları 2018-2020, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, https://www.tihek.gov.tr/public/pdf/files/vfqfm4.pdf, s.115

5. İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi Genelgesi, Resmî Gazete, 06.03.2025

6. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, https://www.tihek.gov.tr/2024-yili-idari-para-cezalari, Erişim Tarihi: 17.03.2025

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN