Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

Makaleler

Filtrele; TÜMÜ

TÜRKİYE’DE YEŞİL TAKSONOMİ ÇALIŞMALARI VE YEŞİL TAKSONOMİNİN ENERJİ SEKTÖRÜNE YANSIMASI

Yeşil taksonomi temelde; kategorizasyon ve sınıflandırma bilimi olan taksonominin, yeşil taksonomi adını alarak hangi ekonomik faaliyetlerin sürdürülebilir olduğunun tanımlanmasıdır.

6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNU’NUN 316. MADDESİ UYARINCA KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARI BAKIMINDAN AKDE AYKIRILIK SEBEBİYLE TAHLİYE DAVASI

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (“TBK”) 316. maddesi, “Özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcu” başlıklı olup kiracının, kiralananı sözleşmeye uygun olarak özenle kullanması, kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı gösterme yükümlülüğünü düzenlemektedir.

REKABET KURULU’NUN ENDÜSTRİYEL ENZİM SEKTÖRÜNE İLİŞKİN GÜNCEL BİR KARARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Rekabet Kurulu'nun 28.03.2024 tarihli ve 24-15/313-128 sayılı kararı, incelemeye tabi tutulan teşebbüs, endüstriyel enzim pazarındaki hakim durumunu güçlendirmeye ve rakip firmaları dışlayıcı uygulamalarda bulunduğu iddiaları kapsamında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. ve 6. maddeleri çerçevesinde, nihai karar verilmeden önce geçici tedbir uygulaması yapılıp yapılmayacağına ilişkin değerlendirmeler hakkındadır.

ADAT FAİZİ UYGULAMASI VE ADATLANDIRMA

Şirketin ortaklardan olan alacaklarına adat faizi hesaplanması ve hesaplanan adat faizi üzerinden, finansman hizmeti olmasından dolayı şirketin alacaklı olduğu ortak adına fatura düzenlenmesi ve bu faturada genel katma değer vergisi oranının uygulanması gerekmektedir.

TÜRK HUKUKUNDA TİCARET BAKANLIĞI’NIN ŞİRKETLER ÜZERİNDEKİ DENETİM YETKİSİ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin hukuka uygun şekilde çalışmalarını sağlamak amacıyla çeşitli düzenleyici ve denetleyici yetkilere sahiptir. Bu yetkiler, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu(“TTK”) başta olmak üzere, Şirket Denetim Yönetmeliği ve diğer ilgili mevzuattan kaynaklanmaktadır. Bakanlık, şirketlerin kuruluş aşamasından itibaren finansal durumlarını, birleşme ve devralmalarını, bağımsız denetim süreçlerini, tüketici haklarına uyumlarını ve haksız rekabet uygulamalarını denetlemektedir.

TİCARİ KİRA SÖZLEŞMELERİNDE REKABET ETMEME HÜKÜMLERİNİN KAPSAMI

Rekabet hukukunun amacı piyasalardaki mal ve hizmet dengesini sağlamak, bu dengeyi engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hâkim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, rekabetin korunması için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yapmaktır.

KONKORDATO KARARI VERİLEN ANONİM ŞİRKETLERDE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN SGK ALACAKLARINDAN SORUMLULUĞU

Türk hukukunda, borçlarını ödemekte güçlük çeken veya ödeme aczi içerisine girme tehlikesi bulunan borçlulara, alacaklıları ile anlaşarak borçlarını yeniden yapılandırma ve faaliyetlerine devam etme fırsatı yaratmak adına konkordato hukuki kurumu bulunmaktadır.

YAPAY ZEKÂ VE DİL MODELLEMESİNDE YENİ BİR DÖNEM OLARAK GÖRÜLEN DEEPSEEK ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Yapay zeka (AI) teknolojisi, son yıllarda yaşadığı hızlı gelişmeler sayesinde hem sosyal hem de bireysel yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Son zamanlarda en çok tartışılan teknolojilerden biri olan DeepSeek, önemli bir oyuncu olarak öne çıkmıştır.

2004 SAYILI İCRA VE İFLÂS KANUNU’NA GÖRE UYGULAMADA “KAYIT KABUL DAVASI” OLARAK ADLANDIRILAN İFLASTA SIRA CETVELİNE İTİRAZ DAVASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

2004 sayılı İcra ve İflâs Kanunu çerçevesinde iflâs süreci, alacaklıların alacaklarının sıralanması ve kaydedilmesi açısından önemli bir yer tutmaktadır. İflâs, borçlunun tüm mal varlıklarının alacaklılara paylaştırılması amacıyla başlatılır ve bu süreçte alacaklıların alacaklarının kaydedilmesi kritik bir aşamadır. İflâs idaresi, alacaklıların bildirdiği alacakları inceledikten sonra bir sıra cetveli oluşturur. Ancak, bazı durumlarda alacaklıların alacakları reddedilebilir veya eksik kaydedilebilir. Bu durum, alacaklıları kayıt kabul davası açmaya yönlendirir.

MUVAZAA VE NAM-I MÜSTEAR KAVRAMLARININ HUKUKİ DEĞERLENDİRİLMESİ

Muvazaa, tarafların gerçek durumu gizleyerek, kendi aralarındaki gerçek iradeye uymayan ve üçüncü kişileri yanıltmayı amaçlayan bir işlem yapmaları anlamına gelir. Bu şekilde yapılan işlemler ise muvazaalı işlemler olarak adlandırılır. Başka bir ifadeyle, muvazaa; tarafların, açıklanan irade beyanlarının gerçek niyetlerine uygun olmadığını bilerek farklı bir ilişkiyi gerçekmiş gibi göstermeleridir.

REKABET KURULU SORUŞTURMASI VE ŞİKÂYETÇİNİN KONUMU

4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ilk maddesinde bu Kanunun amacının; mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hakim olan teşebbüslerin bu hakimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamak olduğu belirtilmiştir.

ANONİM ŞİRKETLERDE PAY DEVRİNİN ESAS SÖZLEŞME İLE SINIRLANDIRILMASI

Her ne kadar anonim şirketlerde esas olan pay devrinin pay sahibi tarafından serbestçe devir imkanının mevcudiyeti ise de gerek yasadan kaynaklanan gerekse esas sözleşmeden kaynaklanan birtakım kurallar, pay devrinin kısıtlanmasına sebep olabilmektedir.