Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

Makaleler

Filtrele; TÜMÜ

GÜNCEL YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA TASARIMLARDA YENİLİK VE AYIRT EDİCİLİK KRİTERLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Felsefi bilime göre düşünebilen bir varlık olan insanın düşünceleri ve zihin kabiliyeti pek tabii birtakım eserler ortaya koymasına, ürünler meydana getirmesine, tasarımlar oluşturmasına yol açar. Bu durum yine insanlar için meydana getirilmiş kurallar bütünü denebilecek hukuk kavramı içinde tasarımın korunması kurumunun meydana gelmesine sebebiyet vermiştir.

SERMAYE PİYASASI HUKUKUNDA İÇSEL BİLGİLERİ AÇIKLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Tebliğin amacı yatırımcıların, ihraççıların (II-15.1Sayılı Tebliğ mad.4/ğ’ye göre İhraççı: Sermaye piyasası araçlarını ihraç eden, ihraç etmek üzere Kurula başvuruda bulunan veya sermaye piyasası araçları halka arz edilen tüzel kişiler) ve ilgili tarafların zamanında, tam ve doğru bir şekilde bilgilendirilerek sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişini sağlamaktır.

ANONİM ŞİRKETLERDE YÖNETİM KURULUNUN ŞİRKETLE İŞLEM YAPMA YASAĞI

Türk Ticaret Kanunu’nda anonim şirketler bakımından sermayenin ve tüzel kişilik varlığının devamının sağlanması için pek çok koruyucu hüküm yer almaktadır. Bunlardan biri de anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerinin şirketle işlem yapmasının yasaklanmasıdır.

DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ SÖZLEŞME DÜZENLEME YASAĞI, KAPSAMI VE İSTİSNALARI

1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruması Hakkında Kanunla birlikte, Türkiye’de yerleşik kişilerin belirli sözleşmeleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak akdetmesi sınırlandırılmaktadır.

TAPU KÜTÜĞÜNÜN TUTULMASINDAN DOĞAN ZARARLAR BAKIMINDAN ZAMANAŞIMI SORUNU

Tapu kütüğünün tutulmasından doğan zararlara ilişkin sorumluluk Türk medeni Kanunu’nun 1007.maddesinde düzenlenmiştir. Kanun maddesine göre tapu kütüğünün tutulmasından doğan tüm zararlardan devlet sorumludur.

MARKA HAKKININ DEVRİ VE DEVRİN SİCİLE ETKİSİ

Ulaşım sektöründe yaşanan gelişmeler sanayi ve ticaretin gelişimini de etkilemiş ve bu sektörlerde rekabeti hızla arttırmıştır. Bu sayede bir ürünün çok farklı bölgelerde, çok farklı şekillerde, çok farklı kişiler tarafından ve küresel ölçekte üretilmesi mümkün hale gelmiştir.

MÖHUK MADDE 47 UYARINCA YETKİ ANLAŞMALARININ GEÇERLİLİĞİ

Yetki, davanın görüleceği yer mahkemesini ifade etmekte olup tarafların belirli şartları sağlamak kaydıyla yetki anlaşması yapması mümkündür. Yetki anlaşmasının geçerliliği uyuşmazlığın tarafları ve uyuşmazlığın konusuna göre farklı kriterlere bağlıdır.

ALIM HAKKI OPSİYONU (CALL OPTION)

Opsiyon hakları, ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkmış olup sonrasında Avrupa Hukukunda yaygın hale gelerek Türk Hukukunda da etki göstermiştir. Opsiyon haklarından biri olan alım hakkı (call option) ise en sık kullanılan, belki de en eski opsiyon haklarındandır.

TANIMA VE TENFİZ DAVALARINDA TEBLİGAT SORUNU

Her devletin kendi toprakları üzerinde hâkimiyet yetkisi bulunmaktadır, bu hakimiyet yetkisinin sonucu olarak da devletlerin mahkeme kararları kural olarak sadece kendi toprakları üzerinde sonuç doğurmaktadır.

AVUKATLIK ÜCRET SÖZLEŞMELERİNDEKİ BEDELLERİ DÖVİZ CİNSİNDEN KARARLAŞTIRMA SERBESTİSİ

Türk Hukuku’nda kural olarak yabancı para üzerinden sözleşme akdedilmesi konusunda herhangi bir engel bulunmamaktadır. Sözleşme tiplerinin ve unsurlarının belirlendiği Türk Borçlar Kanunu’nun 99. maddesi kapsamında, konusu para olan bir borcun ülke parası dışında başka bir para birimiyle ödenmesi haline ilişkin olarak düzenlemeye yer verilmiştir.

YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA KISMİ DAVA İLE BELİRSİZ ALACAK DAVASI VE GÜNCEL SORUNLAR

Belirsiz alacak dava türü düzenlenmeden önce uygulamada alacak davaları için kısmi dava veya tam eda davası ikame edilmekteydi ve özellikle faiz ve zamanaşımı bakımından alacaklılar dezavantajlı konuma düşmekteydi. Kısmi davada davanın açılmasıyla zamanaşımı devam etmekte, faiz ise ıslah tarihinden itibaren istenebildiğinden uygulamadaki bu boşluğu doldurmak amacıyla 6100 sayılı kanun ile ilk defa belirsiz alacak davası düzenlenmiştir.

DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMCININ TÜRKİYE'DE ŞİRKET KURMASI

Adi şirket sözleşmesi, iki ya da daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri sözleşmedir (TBK m. 620). Adi şirketlerin kurulması için kanunlarımızda herhangi bir şekil şartı mevcut değildir. Adi şirketin ortakları sözlü olarak aralarında yapacakları anlaşma ile geçerli olarak adi şirketi kurabilmektedir.