Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

Makaleler

Filtrele; TÜMÜ

TANIMA VE TENFİZ DAVALARINDA TEBLİGAT SORUNU

Her devletin kendi toprakları üzerinde hâkimiyet yetkisi bulunmaktadır, bu hakimiyet yetkisinin sonucu olarak da devletlerin mahkeme kararları kural olarak sadece kendi toprakları üzerinde sonuç doğurmaktadır.

AVUKATLIK ÜCRET SÖZLEŞMELERİNDEKİ BEDELLERİ DÖVİZ CİNSİNDEN KARARLAŞTIRMA SERBESTİSİ

Türk Hukuku’nda kural olarak yabancı para üzerinden sözleşme akdedilmesi konusunda herhangi bir engel bulunmamaktadır. Sözleşme tiplerinin ve unsurlarının belirlendiği Türk Borçlar Kanunu’nun 99. maddesi kapsamında, konusu para olan bir borcun ülke parası dışında başka bir para birimiyle ödenmesi haline ilişkin olarak düzenlemeye yer verilmiştir.

YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA KISMİ DAVA İLE BELİRSİZ ALACAK DAVASI VE GÜNCEL SORUNLAR

Belirsiz alacak dava türü düzenlenmeden önce uygulamada alacak davaları için kısmi dava veya tam eda davası ikame edilmekteydi ve özellikle faiz ve zamanaşımı bakımından alacaklılar dezavantajlı konuma düşmekteydi. Kısmi davada davanın açılmasıyla zamanaşımı devam etmekte, faiz ise ıslah tarihinden itibaren istenebildiğinden uygulamadaki bu boşluğu doldurmak amacıyla 6100 sayılı kanun ile ilk defa belirsiz alacak davası düzenlenmiştir.

DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMCININ TÜRKİYE'DE ŞİRKET KURMASI

Adi şirket sözleşmesi, iki ya da daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri sözleşmedir (TBK m. 620). Adi şirketlerin kurulması için kanunlarımızda herhangi bir şekil şartı mevcut değildir. Adi şirketin ortakları sözlü olarak aralarında yapacakları anlaşma ile geçerli olarak adi şirketi kurabilmektedir.

CMR KAPSAMINDA TAŞIYICININ YÜKÜN GECİKMESİNDEN KAYNAKLI SORUMLULUĞUNUN ŞARTLARI VE TAZMİNAT İSTEMİ

CMR (Convention Marchandise Routier) Uluslararası karayolu taşımacılığına ilişkin olarak akdedilen milletlerarası bir sözleşmedir. Bu sözleşme 1956 yılında imzaya açılmış, Türkiye’de ise 1995 yılında imzalanmış ve yürürlüğe girmiştir.

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN 29/02/2024 TARİHLİ KARARININ EVLENME HAKKI BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Evlenme hakkı, çeşitli uluslararası sözleşmelerde de kendine yer bulmuş temel insan haklarından biridir. Bu hakkın korunması ve düzenlenmesi, uluslararası hukuk ve ulusal hukuk çerçevesinde geniş bir yelpazeye yayılmaktadır.

TÜRK HUKUK SİSTEMİNDE FAİZ TÜRLERİ VE UYGULANDIKLARI BAZI UYUŞMAZLIKLAR

Faiz kavramından; başta Türk Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun olmak üzere ilgili diğer kanunlarda bahsedilmektedir. Mevzuatta bir tanımı bulunmayan faiz, öğretide faizin sınıflandırılmasına göre farklı şekillerde tanımlanmaktadır.

7527 SAYILI HAYVANLARI KORUMA KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN’A HAYVAN HAKLARI YÖNÜNDEN BAKIŞ

Halk arasında “Sokak Hayvanları Yasası” olarak bilinen ve son derece büyük bir kesim tarafından tepki toplayan 7527 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 30/07/2024 tarihinde oy çokluğu ile kabul edilmiş olup 02/08/2024 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

6100 SAYILI HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNUNA GÖRE HAKEM KARARININ İPTALİ DAVASI, HAKEM KARARININ İCRASI VE İCRANIN DURDURULMASI

Tahkim, tarafların; aralarında doğacak olan uyuşmazlıkların devletin resmi yargı organları yerine, taraflarca belirlenen hakemlerce çözümlenmesini kararlaştırdığı bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Devletlerin resmi yargısının, tahkim yargılamasına göre daha yavaş ilerlemesi, öngörülebilir olmaması ve sair sebeplerle, gerek tüzel kişiler gerek gerçek kişiler akdetmiş oldukları sözleşmelere tahkim şartı koyarak meydana gelecek olan uyuşmazlığın tahkim yoluyla çözülmesini tercih edebilmektedirler.

ANONİM ŞİRKETLERDE SERMAYE ARTIRIMINDA KULLANILABİLECEK KAYNAKLAR

Anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş, borçlarından dolayı sorumluluğu malvarlığı ile, ortakların sorumluluğu ise taahhüt etmiş oldukları sermaye miktarı ile sınırlı ve yalnızca şirkete karşı olan ortaklıktır.

DENEME SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİNİN GEÇERLİLİK KOŞULLARI

Bir iş sözleşmesinin deneme süreli olması işçi için iş yerine ve çalışma koşullarına alışma, işveren içinse işçinin mesleki bilgisinin yeterliliğini, çalışma tarzını, uyumluluğunu, kişiliğini gözlemlemesi ve tarafların bu süreçte birbirlerini tanıyıp iş ilişkilerini sürüp sürdürmeyecekleri hususunda bir kanaate varmaları amaçlarına hizmet eder.

KRİPTO VARLIKLARA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

16.05.2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan “7518 Sayılı Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 26.06.2004 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmiştir. 7518 sayılı Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”), bilinen adıyla Kripto Varlık Yasası, 2 Temmuz 2024 tarihinde 32590 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.