Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

KRİPTO VARLIKLARA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

KRİPTO VARLIKLARA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

16.05.2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan “7518 Sayılı Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 26.06.2004 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmiştir.

7518 sayılı Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”), bilinen adıyla Kripto Varlık Yasası, 2 Temmuz 2024 tarihinde 32590 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Genel Bilgiler

Detaylarını aşağıda açıklayacağımız üzere, Sermaye Piyasası Kanunu'nda (“Kanun”) yapılan değişiklikler ile kripto varlıklara ilişkin düzenleme kanunlaşmış olup “7518 sayılı Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile getirilen değişiklikler kısaca şu şekildedir:

SPK'nın tanımlar maddesine uluslararası düzenlemelere uyumlu olacak şekilde "kripto varlık", "cüzdan", "kripto varlık hizmet sağlayıcı", "kripto varlık saklama hizmeti", "platform" ve "TÜBİTAK" tanımları eklenmiştir.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulmaları ve faaliyet göstermeleri için SPK tarafından lisanslanma zorunluluğu getirilerek kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetleri sırasında uymaları gereken ilke ve esasların, çıkarılacak olan ikincil düzenlemeler ile Sermaye Piyasası Kurulu ("Kurul") tarafından belirleneceği düzenlenmiştir.

İzinsiz şekilde kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek kişilerin ve tüzel kişilerin yetkililerinin üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması öngörülmüştür.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıların hukuka aykırı faaliyetleri neticesinde yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde sorumlu oldukları, platform yönetim kurulu üyelerinin de kusurlarına ve durumun gereklerine göre sorumlu tutulacakları ve şahsi sorumluluk kapsamında zimmet hükümlerine tabi olacakları hususu düzenlenmektedir.

Kripto varlık borsalarının mali ve bilgi sistemleri denetimlerinin SPK tarafından belirlenen bağımsız denetim kuruşlarınca yapılması düzenlenmiştir.

Müşterilerin kripto varlıkları nakde veya nakdi kripto varlığa çevirebilmelerine ve kripto varlıkların transferinin gerçekleştirilmesine imkân veren Türkiye'de yerleşik ATM ve benzeri elektronik işlem cihazlarının faaliyetlerinin kanun değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç ay içerisinde sonlandırılması düzenlenmiştir. Bu itibarla kanun değişikliğinin 02.07.2024 tarihinde yürürlüğe girdiği göz önüne alındığında müşterilerin kripto varlıkları nakde veya nakdi kripto varlığa çevirebilmelerine ve kripto varlıkların transferinin gerçekleştirilmesine imkân veren Türkiye’de yerleşik ATM ve benzeri elektronik işlem cihazlarının faaliyetlerini en geç 02.10.2024 tarihine kadar sonlandırılması gerekmektedir.

Kısacası kanun değişikliği ile birlikte kripto varlık, kripto varlık platformu, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ilişkin hükümler ve yaptırımlar düzenlenmiştir. Böylece kripto varlıklar açısından uzun zamandır beklenen kanuni düzenleme yapılmış olup Kanun’a ilişkin ikincil düzenlemeler beklenmektedir.

Sermaye Piyasası Kanunu’na Eklenen Yeni Tanımlar

Kanun Değişikliği ile SPK'nın tanımlar maddesine uluslararası düzenlemelere uyumlu olacak şekilde "kripto varlık", "cüzdan", "kripto varlık hizmet sağlayıcı", "kripto varlık saklama hizmeti", "platform" ve "TÜBİTAK" tanımları eklenmiştir. Bu kapsamda Sermaye Piyasası Kanununun 3. maddesine eklenen tanımlar şu şekildedir:

“Cüzdan: Kripto varlıkların transfer edilebilmesini ve bu varlıkların ya da bu varlıklara ilişkin özel ve açık anahtarların çevrim içi veya çevrim dışı olarak depolanmasını sağlayan yazılım, donanım, sistem ya da uygulamaları,

Kripto varlık: Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıkları,

Kripto varlık hizmet sağlayıcı: Platformları, kripto varlık saklama hizmeti sağlayan kuruluşları ve bu Kanuna dayanılarak yapılacak düzenlemelerde kripto varlıkların ilk satış ya da dağıtımı dâhil olmak üzere kripto varlıklarla ilgili olarak hizmet sağlamak üzere belirlenmiş diğer kuruluşları,

Kripto varlık saklama hizmeti: Platform müşterilerinin kripto varlıklarının veya bu varlıklara ilişkin cüzdandan transfer hakkı sağlayan özel anahtarların saklanmasını, yönetimini veya Kurulca belirlenecek diğer saklama hizmetlerini,

Platform: Kripto varlık alım satım, ilk satış ya da dağıtım, takas, transfer, bunların gerektirdiği saklama ve belirlenebilecek diğer işlemlerin bir veya daha fazlasının gerçekleştirildiği kuruluşları,

TÜBİTAK: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunu,”

ifade etmektedir.

Sermaye Piyasası Kurulu’na Verilen Önemli Yetkiler

Kanun Değişikliğinin 2. maddesinde sermaye piyasası araçlarının doğrudan kripto varlık olarak ihracına ve oluşturulmasına izin verilmiş olup Kurul'un sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihraç etmesine ilişkin esasları alt yönetmelikler ile belirleyeceği kararlaştırılmıştır. Dolayısıyla artık SPK’nın vereceği izinler dahilinde şirketler kripto varlık olarak hisse senedi, tahvil gibi sermaye piyasası araçları çıkarabilecektir.

Ayrıca Kurula, sermaye piyasası araçlarına özgü haklar sağlayan kripto varlıklar dışında, dağıtık defter teknolojisinin veya benzer bir teknolojik altyapının geliştirilmesi suretiyle oluşturulan, değeri bu teknolojiden ayrıştırılamayan nitelikte olan kripto varlıkların satış ya da dağıtımının, Kanunun sermaye piyasası araçlarıyla ilgili hükümlerine tabi olmaksızın platformlar nezdinde yapılabilmesi konusunda esasları belirleyebilme yetkisi verilmiştir. Bu esaslara tabi olacak kripto varlıkları belirleme aşamasında teknik kriterler açısından değerlendirme yapmak üzere TÜBİTAK’tan ya da bakanlıklara bağlı, ilgili, ilişkili kurum ve kuruluşlar ile diğer kamu kurumlarından teknik rapor isteyebileceği düzenlenmiştir.

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları Ve Kripto Varlıklara İlişkin Hükümler

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ortaklarının taşıması gereken şartlar Kanun Değişikliği ile belirlenmiş olup buna göre; kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ortaklarının “2004 sayılı Kanun veya diğer mevzuat hükümlerine göre müflis olmaması, konkordato ilan etmiş olmaması, uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırma başvurusunun tasdik edilmiş olmaması ya da hakkında iflasın ertelenmesi kararı verilmiş olmaması” şartlarının yanı sıra ilgili kanunlarda sayılan suçlardan kesinleşmiş mahkumiyetinin bulunmaması, işlem yasaklı olmaması; öte yandan gerekli mali güç ve işin gerektirdiği dürüstlük ve itibara sahip bulunması ve ortaklık yapının şeffaf ve açık olması şartlarını taşımaları gerekmektedir.

Ayrıca Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının Yönetim kurulu üyelerinin ve yönetim kurulu üyesi olmaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcıyı temsile yetkili kişilerin üstte yer alan şartlardan mali güç şartı hariç ortaklar için öngörülen diğer şartları taşımaları zorunludur.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıların müşterilerine karşı sorumluluğunu ortadan kaldıran veya sınırlandıran her türlü sözleşme şartı geçersizdir.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılara SPK tarafından icra edecekleri faaliyetleri gösteren yetki belgesi verilecektir. Bankalar için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun uygun görüşü aranacaktır.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları bilişim sistemlerinin işletilmesi, her türlü siber saldırı, bilgi güvenliği ihlalleri gibi fiillerden veya personelin her türlü davranışından kaynaklanan kripto varlık kayıplarından 6098 sayılı Kanunun 71 inci maddesi kapsamında sorumlu olacaklardır. Ayrıca platform yönetim kurulu üyelerinin de kusurlarına ve durumun gereklerine göre sorumlu tutulacakları ve şahsi sorumluluk kapsamında zimmet hükümlerine tabi olacakları hususu belirtilmiştir. Ancak, Kripto varlık hizmet sağlayıcıların kusuru olmaksızın sunulan hizmetlerde yaşanan kesintilerden kaynaklanan, geçici bir süre emir iletilememesi ya da işlem/transfer yapılamaması hâlleri ve benzeri hâllerde ortaya çıkan zararlar gibi durumlar kapsam dışında bırakılmıştır.

Kripto varlık platformlarına, müşterilerinin işlemlerine ilişkin itirazlarını ve şikayetlerini etkin şekilde çözecek dâhili mekanizmalar kurma yükümlülüğü getirilmiştir. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları müşterilerin kimliklerini, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri kapsamında tespit etmekle yükümlü kılınmışlardır.

Kripto varlık platformları, kripto varlık listeleme ve ilk kripto para arzı hususlarında yazılı zorunlu prosedür uygulamak zorundadırlar. İşbu konu kapsamında TÜBİTAK'ın görüşü alınarak SPK tarafından buna ilişkin belirlenen esaslar uygulanacaktır. Ayrıca bir kripto varlığın platformlarca listelenmiş olması bunların kamuca tekeffülü anlamına gelmeyeceği belirtilmiştir.

Platformlarda kripto varlık fiyatları serbest olarak belirlenecekse de fiyat istikrarını bozacak tüm davranışlar SPK'da yer alan "piyasa bozucu eylemler" olarak değerlendirilecektir. Platformlar da işlemlerin güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil, dürüst ve rekabetçi bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanması ve piyasa bozucu nitelikte eylem ve işlemlerin tespit edilmesi, önlenmesi ve tekrarlanmaması amacıyla emir ve işlem esaslarını belirlemek, bünyelerinde gerekli gözetim sistemini kurmak ve her türlü önleyici tedbirleri almak zorundadırlar. Ayrıca bu durumu bozacak eylemlere ilişkin tespitleri yapacak ve bu hesapların kapatılması veya durdurulması için gereken önlemleri alacaktırlar.

Kripto varlık platformları, müşterilerin kripto varlık transferlerinin gerçekleştirildiği cüzdanlara ve fon transferlerinin gerçekleştirildiği hesaplara ilişkin kayıtları güvenli, erişilebilir ve takip edilebilir şekilde tutmak zorundadır.

Platformların müşterilerine ait kripto varlıkların müşterilerin kendi cüzdanlarında bulundurulması esastır. Müşterilerin kendi cüzdanlarında bulundurmayı tercih etmedikleri kripto varlıklara ilişkin saklama hizmetinin, Kurul tarafından yapılacak düzenleme uyarınca yetkilendirilmiş ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından uygun görülen bankalarca veya Kurulca kripto varlık saklama hizmeti sunma konusunda yetkilendirilmiş diğer kuruluşlarca sunulması ve müşterilere ait nakitlerin bankalarda tutulması zorunludur.

Kripto varlık platformlarının malvarlıkları ile kullanıcıların malvarlıkları da farklı sayılacaktır. Bu kapsamda kripto varlık platformuna yönelik olası icra takiplerinde kullanıcıların hesapları haczedilemeyecektir. Kripto varlıklara yönelik hukuka aykırı yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği yapılması halinde Kurul, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna başvurarak ilgili içeriklerin çıkarılmasını veya erişimin engellenmesini talep edebilecektir.

İnternet üzerinden veya diğer mecralardan kripto varlıklara yönelik hukuka aykırı ilan, reklam ve duyuru yapılması halinde Kurul, bu içeriklere erişimi engelleyebilecek veya ilan ve reklamları durdurabilecektir. Bir başka değişle kripto varlık platformları her türlü ilan, reklam ve duyurularını SPK tarafından belirlenen esaslara göre yapmak durumundadır.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıların denetimi de SPK tarafından yetkilendirilen bağımsız denetim firmaları tarafından yapılacaktır.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, sistemlerinin güvenli bir şekilde yönetilebilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmak, önlemleri almak ve gerekli iç kontrol birim ve sistemlerini oluşturmakla yükümlü olacaktır. Kripto varlık hizmet sağlayıcıların kuruluşlarına ve/veya faaliyete başlamalarına Kurulca izin verilebilmesi için bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıları konularında TÜBİTAK'ın belirleyeceği kriterlere uygunluk aranacaktır.

Yurt dışında yerleşik platformlar tarafından Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerde bulunulması izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda yurt dışında yerleşik platformlar tarafından Türkiye’de iş yeri açılması, Türkçe internet sitesi oluşturulması, sunulan kripto varlık hizmetlerine ilişkin olarak doğrudan ve/veya Türkiye’de yerleşik kişi ya da kurumlar aracılığıyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunulması durumlarından herhangi birinin varlığı hâlinde faaliyetlerin Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olduğu kabul edilerek ilgililer hakkında yaptırım uygulanabilecektir.

Kripto Varlık Düzenlemesine İlişkin Yaptırımlar ve Şahsi Sorumluluk

İzinsiz Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılığı Faaliyetine İlişkin Cezalar:

İzin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek kişiler ve tüzel kişilerin yetkilileri üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması öngörülmektedir.

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarının Yetkililerine Yönelik Zimmet Suçu ve Cezalar:

SPK madde 110/A olarak getirilen düzenleme ile; Kripto varlık hizmet sağlayıcı görevi nedeniyle kendisine tevdi edilmiş olan veya koruma, saklama ve gözetimiyle yükümlü olduğu para veya para yerine geçen evrak veya senetleri, diğer malları veya kripto varlıkları kendisinin ya da başkasının zimmetine geçiren kripto varlık hizmet sağlayıcı yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları, sekiz yıldan on dört yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacakları gibi kripto varlık hizmet sağlayıcının zararını tazmine mahkûm edilmeleri düzenlenmiştir.

Ayrıca faaliyet izni kaldırılan bir kripto varlık hizmet sağlayıcının; hukuken veya fiilen yönetim veya kontrolünü elinde bulundurmuş olan gerçek kişi ortaklarının, kripto varlık hizmet sağlayıcının ya da müşterilerinin kaynaklarını, her ne suretle olursa olsun kripto varlık hizmet sağlayıcının emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak kendilerinin veya başkalarının menfaatlerine kullandırmak suretiyle, kripto varlık hizmet sağlayıcıyı veya müşterilerini zarara uğratmaları da zimmet olarak kabul edilmiştir. Ve bu fiilleri işleyenler hakkında on iki yıldan yirmi iki yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezasına hükmolunacağı; ancak, adli para cezasının miktarı kripto varlık hizmet sağlayıcının ve müşterilerinin uğradığı zararın üç katından az olamayacağı hüküm altına alınmıştır. Ayrıca meydana gelen zararın müteselsilen ödettirilmesine karar verileceği de belirtilmiştir.

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarına Yönelik Şahsi Sorumluluk:

SPK madde 110/B ile getirilmek istenen düzenlemede ise kripto varlık hizmet sağlayıcısının zimmet sayılan karar ve işlemleri gerçekleştiren yönetim kurulu başkanı, üyeleri, diğer mensupları ve hukuken veya fiilen yönetim veya kontrolünü elinde bulunduran gerçek kişi ortaklarının, müşterilere verdikleri zararla sınırlı olarak şahsi sorumluluklarının karşılanması için iflaslarının talep edilebileceği belirtilmektedir. Kurul'un talebi üzerine doğrudan mahkemece şahsen iflas kararı verilebilmektedir. Bu karar ve işlemler üçüncü kişilere menfaat temini amacıyla yapıldığında, menfaat temin eden kişiler de bu sorumluluktan etkilenebilecektir. Haklarında şahsi iflas kararı verilenlerin aktiflerinden nakit olanlar doğrudan doğruya, olmayanlar ise paraya çevrilmek suretiyle, müşterilerin zararlarının ödenmesinde kullanılacağı ve aktiflerden öncelikle müşteri zararları ödeneceği hüküm altına alınmıştır. Müşteri zararlarının tamamının karşılanamaması hâlinde garameten ödeme yapılacağı, müşteri zararları tamamen karşılandıktan sonra artan kısım haklarında şahsi iflas kararı verilenlere iade edileceği de açıkça düzenleme altına alınmıştır.

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılara İlişkin Geçiş Hükümleri

Geçiş sürecine ilişkin SPK Geçici Madde 11 ile getirilen düzenleme ile SPK'nın yürürlüğe girdiği tarihte kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütenler, yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde Kurul tarafından belirlenecek belgeler ile Kurul'a başvuruda bulunarak ve ikincil düzenlemelerde öngörülecek şartları sağlayarak faaliyet izni almak üzere gerekli başvuruları yapacaklarına veya müşteri hak ve menfaatlerini zarara uğratmadan üç ay içerisinde tasfiye kararı alacaklarına ve tasfiye sürecinde yeni müşteri kabul etmeyeceklerine dair bir Kurul'a beyan sunmak zorundadırlar.

Bu çerçevede; 02.07.2024 tarihi itibarıyla kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetini yürüten ve yürütmeye devam etme iradesi olanların 02.08.2024 tarihine kadar, Sermaye Piyasası Kurulu internet sitesinde yayınlanan duyurunun eklerinde yer alan bilgi, belge ve açıklamalarla birlikte Geçici 11 inci maddenin birinci fıkrasına uygun beyanlarını Kurul’a yazılı olarak sunmaları zorunludur.[1]

02.07.2024 tarihi itibarıyla kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütmekte olup bu faaliyete devam etme iradeleri olmadığından tasfiye kararı alacak olanların, 02.08.2024 tarihine kadar, tasfiye kararı alacaklarına ve tasfiye sürecinde yeni müşteri kabul etmeyeceklerine ilişkin beyanlarıyla birlikte SPK’nın internet sitesinde yayınlanan duyurunun eklerinde yer alan form ile tasfiye sürecini nasıl yürüteceklerine ilişkin açıklamalarını Kurul’a yazılı olarak iletmeleri gerekmektedir. Bu kapsamda, Kanun uyarınca 02.10.2024 tarihine kadar tasfiye kararı alması gerekecek kuruluşlar, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili hükümleri saklı kalmak kaydıyla, bu durumu internet sitelerinde duyurması gerekmekte ve müşterilerine elektronik posta, kısa mesaj, telefon ve benzeri iletişim araçları ile bildirmeleri de gerekmektedir.

Kanun Değişikliği'nin yürürlüğe girmesi sonrasında faaliyete başlamak isteyenler ise faaliyetlerine başlamadan önce Kurul'a başvuruda bulunarak ikincil düzenlemelerde öngörülecek şartları sağlayarak faaliyet izni almak üzere gerekli başvurulan yapacaklarını beyan edeceklerdir.

İkincil düzenlemeler yürürlüğe girdikten sonra işbu platformlar, belirlenen süre içinde Kurul'a faaliyet izni için başvurmazlar ise izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti suçu kapsamında değerlendirilecektir. Yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcılar ise Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini Kanun Değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç ay içinde sonlandırmak zorunda olacaktır.

Kanun Değişikliği, Resmî Gazete'de yayımlanması ile birlikte yürürlüğe girmişse de ikincil düzenlemelerin Kanun Değişikliği'nin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde yürürlüğe konulacağı belirtilmiştir.

Ayrıca müşterilerin kripto varlıkları nakde veya nakdi kripto varlığa çevirebilmelerine ve kripto varlıkların transferinin gerçekleştirilmesine imkan veren Türkiye'de yerleşik ATM ve benzeri elektronik işlem cihazlarının faaliyetleri Kanun Değişikliği'nin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç ay içerisinde sonlandırılacaktır. Bu itibarla kanunun yürürlüğe girdiği 02.07.2024 tarihi göz önüne alındığında 02.10.2024 tarihine kadar faaliyetini sonlandırmayan ATM'ler mahallin en büyük mülki idare amirinin bildirimi üzerine işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin mevzuatta belirlenen yetkili idareler tarafından kapatılacaktır. Faaliyette bulunmaya devam edenler ve buna imkân sağlayanlar hakkında Kanunun 99/A (Kripto varlık hizmet sağlayıcıların faaliyetlerinde uygulanacak tedbirler) ve 109/A (İzinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti) maddeleri hükümleri uygulanacağı düzenlenmiştir.

Kripto Varlık Alım Satım Platformlarının Gelir Payı Tahsisi

Platformlar, faaliyet izni aldıkları yıldan itibaren her yıl platformların bir önceki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yünde biri Kurul, yüzde biri de blok zincir ve ilgili bilişim teknolojilerinin geliştirilmesinde kullanılmak üzere TÜBİTAK bütçesine ilgili yılın Mayıs ayı sonuna kadar ödenerek gelir olarak kaydedilecek olup yapılacak tahakkuk ve ödemelerle ilgili diğer esaslar Kurul tarafından belirlenecektir.

Platformların gelirleri üzerinden Kurul ve TÜBİTAK bütçesine gelir kaydedilmesi uygulamasına 2024 yılı gelirleri üzerinden 2025 yılında başlanacağı belirtilmiştir.

Sonuç

7518 sayılı Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kripto varlıklara ilişkin hukuki boşlukların giderilmesine yönelik önemli değişiklikler yapılmış ve gittikçe arttan kripto varlık kullanıcı kitlesine güvenli bir piyasa ortamı yaratılması amaçlanmıştır. İlgili düzenlemeler sayesinde kripto varlıklara ilişkin yapılacak detaylı düzenlemelerin yasal zemini hazırlanmıştır. Kanun nezdinde kripto hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerine devam etmeleri için önemli uyum tedbirlerini almaları gerekecektir. Bu süreç hem geçiş hükümleri hem de ikincil düzenlemelerle belirlenen yükümlülüklerin yerine getirilmesini zorunlu kılmaktadır.

Konunun uzmanları tarafından SPK'nin bu düzenlemeleri titizlikle uygulamasının, sektörde düzenin sağlanması ve yatırımcıların korunması açısından büyük önem taşıyacağı belirtilmektedir. Ayrıca ikincil düzenlemelerin zamanında çıkarılması, sektördeki belirsizliklerin giderilmesi ve tüm paydaşların uyum sağlaması açısından kritik bir rol oynayacağı da dile getirilmektedir. Bu düzenlemeler, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluş ve faaliyet koşullarından, müşteri haklarının korunmasına kadar geniş bir çerçevede detaylı kuralları içermesi beklenmektedir. Dolayısıyla ilgili düzenlemelerin Türkiye’de yeni ve detaylı olmasından dolayı kripto varlık hizmet sağlayıcıların ve sektöre girmeyi planlayan kuruluşların, alanında uzman hukukçulardan ve ilgili sektöre dair uzmanlardan destek alarak uyum politikalarını eksiksiz olarak oluşturmaları hak kaybı yaşanmaması açısından büyük önem taşımaktadır.

Stj. Av. Gökhan Korkutan


Kaynakça:

1. SPK’nın Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılara İlişkin Duyurusu [https://spk.gov.tr/duyurular/basin-duyurulari/2024/kripto-varlik-hizmet-saglayicilara-iliskin-duyuru]

2. 02.07.2024 tarihli ve 32590 sayılı Resmî Gazete [https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/07/20240702-1.htm]

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN