Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

Makaleler

Filtrele; TÜMÜ

SERMAYE PİYASASI KANUNU ÇERÇEVESİNDE KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ

Kurumsal Yönetim, şirketin yönetim organı, yönetim sistemi ve paydaşları arasındaki ilişkiyi tanımlamaktadır. Şirketin hedefleri, verimi, hangi işleyiş ile amaçlarına erişeceği ve bu konudaki performansın denetim esasları kurumsal yönetim ilkeleri ile belirlenmektedir. Mevzuatımızda Sermaye Piyasası Kurulu, halka açık şirketler tarafından uygulanmak üzere yasal düzenlemeler ile Kurumsal Yönetim İlkelerini belirlemiştir.

YABANCI UYRUKLU KİŞİLERİN TÜRKİYE'DE YASAKLI OLDUĞU VE OLMADIĞI İŞLER

YÇİHK'da, yabancıların çalışma haklarına ilişkin usul ve esaslar düzenlenirken, yabancıların çalışmak istedikleri meslek veya iş kollan bakımından herhangi bir ayrım öngörülmemiştir. Ancak Türk mevzuatında özel kanunlarla, yabancıların bazı meslek, sanat ve iş kollarında çalışmalarına birtakım sınırlamalar getirilmiştir.

POSTA VEYA HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞI YOLUYLA YURT DIŞINDAN GELEN ÜRÜNLERDE GÜMRÜK UYGULAMALARI

Serbest dolaşım, eşyanın gümrük statüsünü ifade etmektedir. Bir eşyanın serbest dolaşıma girişi ancak; ticaret politikası önlemlerinin uygulanması, eşyanın ithal edilmesi sırasında öngörülen diğer işlemlerin tamamlanması, kanunen tahsil edilmesi gereken tüm vergilerin ödenmesi ve mali yükümlülüklerin doğru bir şekilde yerine getirilmesi ile mümkün olmaktadır.

İPTAL DAVASINA KONU OLAN İMAR PLANININ DAVA SÜRECİNDE DEĞİŞTİRİLMESİNİN İPTAL DAVASINA ETKİSİ

Taleple bağlılık ilkesi, hem adli yargıda hem de idari yargıda yer alan yargılamaya hâkim olan ilkelerden bir tanesidir ve hâkimin, tarafların talepleriyle bağlı olduğunu, talepten fazlasına veya talepten başka bir şeye karar veremeyeceğini; ancak duruma göre talep sonucundan daha azına karar verebileceğini ifade eder.

TÜRKİYE’DE BULUNAN YABANCI UYRUKLU KİŞİLERİN SINIR DIŞI EDİLMESİ HAKKINDA

"Sınır dışı (removal/expulsion)" terimini en yalın anlamıyla, ülkede bulunması istenilmeyen bir yabancının ülke sınırlarının dışına çıkarılmasıyla sonuçlanan işlem olarak tanımlayabiliriz. İşlemin türü, adli veya idari karar olma bakımından ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir.

İŞÇİNİN ALKOL KULLANIMI SEBEBİYLE İŞ AKDİNİN FESHİ

4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/2-d maddesi ile düzenlendiği üzere; işçinin işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması durumunda işveren, iş akdini haklı olarak feshedebilecektir.

ARSA PAYININ DÜZELTİLMESİ DAVASI

Arsa payı, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun tarifler başlıklı 2. maddesinde; “arsanın, bu Kanunda yazılı esasa göre bağımsız bölümlere tahsis edilen ortak mülkiyet paylarına” verilen ad olarak tanımlanmıştır. Arsa payının bağımsız bölümlere tahsis edilen ortak mülkiyet payı olduğundan hareketle; arsa üzerinde, kat irtifakının veya kat mülkiyetinin kurulmuş olması gerekmektedir.

REKABET HUKUKUNDA YIKICI FİYAT BELİRLEME

4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesinde bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hâkim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması yasaklanmakta ve aynı maddenin ikinci fıkrasında örnek niteliğinde bazı kötüye kullanma halleri sayılmaktadır.

DANIŞTAY KARARLARI IŞIĞINDA İDARİ YARGIDA DAVAYA MÜDAHALE VE MÜDAHİLİN HAK VE YETKİLERİNİN İNCELENMESİ

Kural olarak bir davanın iki tarafı bulunmakta ve dava sonucunda verilecek hüküm yalnızca davanın tarafları hakkında sonuç doğurmaktadır. Fakat bazı hallerde dava sonucunda verilecek hükmün üçüncü kişilerin hukuki durumunu etkilemesi de söz konusudur.

REKABET KURUMU SORUŞTURMALARINDA YENİ DÖNEM: REKABET KURUMU SORUŞTURMA USULÜNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLERE GİDİLDİ

7511 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’a 29 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla mühim değişiklikler getirmiş durumdadır.

ISRARLI TAKİP SUÇU (TCK M. 123/A)

Türk Ceza Kanunu TCK 123/A maddesi ile ısrarlı bir şekilde fiziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi şekilde huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olan faile altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verileceği hüküm altına alınmış; ikinci fıkrada suçun cezayı artıran nitelikli halleri, üçüncü fıkrada ise suçun muhakeme şartı düzenlenmiştir.

TÜRKİYE’DE YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ

Göç konularındaki küresel ve bölgesel gelişmelerin etkisi ve YUKK'un yürürlüğe girmesiyle Türk yabancılar hukukunda meydana gelen köklü değişiklikler ve yeni yaklaşımlar sonucunda yabancıların çalışma izinlerini düzenleyen mevzuatın da yeniden ele alınması gündeme gelmiştir. Bu çerçevede 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu'yla (UİK) çalışma hayatında yeni bir düzenlemeye gidilmiş, 4817 sayılı Kanun on üç yıl sonra yürürlükten kaldırılmıştır.