Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

POSTA VEYA HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞI YOLUYLA YURT DIŞINDAN GELEN ÜRÜNLERDE GÜMRÜK UYGULAMALARI

POSTA VEYA HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞI YOLUYLA YURT DIŞINDAN GELEN ÜRÜNLERDE GÜMRÜK UYGULAMALARI

Genel Açıklamalar

 

Gümrük işlemleri, bir ülkeye giriş yapan veya bir ülkeden çıkan malların yasal olarak izlenmesi, denetlenmesi ve vergilendirilmesi sürecidir. Bu işlemler genellikle her ülkenin kendi gümrük mevzuatına uygun olarak yapılır ve aşağıdaki temel adımlardan oluşur:

 

1- Gümrük Bildirimi: Malların ülkeye girişi veya çıkışı öncesinde, ilgili gümrük otoritesine bir gümrük beyannamesi sunulur. Bu beyanname, gönderinin türü, miktarı, değeri, menşe ülkesi gibi bilgileri içerir. Gümrük beyannamesi, malın ithalat veya ihracat sürecindeki başlangıç noktasını oluşturur.

 

2- Gümrük Denetimi ve İncelemesi: Gümrük yetkilileri, beyan edilen malları fiziksel olarak inceleyebilir veya belgeler üzerinden kontrollerini yapabilir. Bu inceleme sırasında, malların beyan edilen bilgilerle uyumlu olup olmadığı ve ülkenin gümrük mevzuatına uygun olup olmadığı kontrol edilir.

 

3- Gümrük Vergisi ve Diğer Masraflar: Ülkeye giren veya çıkan mallar genellikle belirli bir değer eşiğini aşarsa gümrük vergisi ödenmesi söz konusu olabilmektedir. Ayrıca, ithalat veya ihracat işlemlerine ilişkin olarak diğer vergi, harç ve ücretlerin de ödenmesi gerekebilir.

 

4- İzin ve Belge Kontrolleri: Bazı malların (örneğin, sağlık ürünleri, elektronik cihazlar, kimyasallar) ülkeye girişi veya çıkışı için özel izinler veya belgeler gerektirebilir. Bu belgelerin gümrük işlemleri sırasında sağlanması ve doğrulanması aranabilmektedir.

 

5- Risk Değerlendirmesi ve Kontrol: Gümrük, belirli ürünler veya gönderiler üzerinde risk değerlendirmesi yapabilir ve bu doğrultuda ek güvenlik veya sağlık kontrolleri uygulayabilir.

 

6- Yasal Kısıtlamalar: Bazı ürünler belirli ülkeler arasında veya uluslararası ticaret kuralları gereği ithalat veya ihracat kısıtlamalarına tabi olabilir. Bu durumda gümrük yetkilileri, ürünün yasalara uygunluğunu kontrol edebilir.

 

Bu kapsamda, işbu makalenin konusunu posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla yurt dışından getirilen ürünlere ilişkin gümrük uygulamaları oluşturmaktadır.

 

Serbest Dolaşıma Giriş Beyanı

 

Serbest dolaşım, eşyanın gümrük statüsünü ifade etmektedir. Bir eşyanın serbest dolaşıma girişi ancak; ticaret politikası önlemlerinin uygulanması, eşyanın ithal edilmesi sırasında öngörülen diğer işlemlerin tamamlanması, kanunen tahsil edilmesi gereken tüm vergilerin ödenmesi ve mali yükümlülüklerin doğru bir şekilde yerine getirilmesi ile mümkün olmaktadır.

 

Serbest dolaşıma giriş rejimi; mevcutta bulunan ticaret politikası önlemlerinin kısa süre içinde uygulanmasını, ithalat süresince gerekli diğer işlemlerin tamamlanmasını ve vergi gibi diğer mali yükümlülüklerin ödenmesini ifade etmektedir. Bu uygulamalar sonrası ilgili eşyaya serbest dolaşım statüsü kazandırılmış olup, kesin bir şekilde ithalatının gerçekleştirilmesi sonucunu doğurmaktadır. Eşyaya serbest dolaşım statüsü kazandırılması için öncelikle serbest dolaşıma giriş beyanı verilmesi gerekmektedir.

 

Bu kapsamda öncelikle, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen aşağıdaki eşyaların serbest dolaşıma giriş beyanı “basitleştirilmiş gümrük beyannamesi ile yapılmaktadır;

 

-Kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın

- Yolcunun gelişinden 1 ay önce veya 3 ay sonraki süreler içerisinde posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, 2009/15481 sayılı “4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar”ın 9 numaralı ekinde yer alan listenin (B) bölümünde sayılan kişisel eşya. (***Liste çok uzun olduğu için akışı bozmamak adına kaynakça kısmına dipnot olarak eklenmiştir.) [1]

- Bir gerçek kişiye gelen, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 150 Avro’yu geçmeyen eşya.

- Kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen ilaç cinsi eşya,

- KDV ve/veya ÖTV istisna belgelerine sahip kurumlar tarafından getirilecek olan eğitim, bilim ve kültürel amaçlı eşya ile bilimsel alet ve cihazlar.

- Önemli değeri olmayan numunelik eşya ve modeller.

- Bilgi edinme veya endüstriyel ya da ticari araştırma amaçlarına yönelik olarak, nitelikleri veya diğer teknik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla inceleme, analiz veya test edilmek üzere getirilen eşya ve yurtdışından ülkemize tıbbi tetkik amacıyla gönderilen biyolojik materyaller.

 - Kamu kurum ve kuruluşlarına, kütüphanelere, müzelere, eğitim veya bilimsel araştırma ile uğraşan kuruluşlara gönderilen veya bunlar tarafından temin edilen kitap veya basılı yayın.

- Elçilik, konsolosluk veya milletlerarası kuruluşlar adına gelen diplomatik eşya.

 

Serbest dolaşıma giriş rejimine konu; değeri 150 Avro'yu aşan ancak 1500 Avro'yu aşmayan, bir gerçek kişiye gelen ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın serbest dolaşıma giriş beyanının ise normal usulde “detaylı beyan” ile yapılması aranmaktadır.

 

Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen veya gönderilen eşyanın kıymetinin belirtilen limitler dâhilinde olup olmadığının tespitinde kargo ücreti dikkate alınmamaktadır. Bu kapsamda eşyanın kıymeti; ibraz edilen faturaya, satış fişine veya eşya bedelinin ödendiğine ilişkin belgeye göre belirlenir. Bu tür belge ibraz edilememesi veya ibraz edilen belgede kayıtlı kıymetin düşük bulunması halinde ise eşyanın kıymeti gümrük müdürlüğünce belirlenmektedir. Ayrıca, aynı gün içerisinde ithalata veya ihracata konu edilen, alıcısı ve göndericisi aynı olan gönderiler bir bütün teşkil ederek tamamının miktarı ve kıymeti birlikte dikkate alınmaktadır.

 

Bu noktada önemine binaen belirtmek isteriz ki, işbu hükümlerin düzenleyici hükümler olup, sıkı sıkıya yorumlanmak yerine mevzuatın özü ve getiriliş amacı dikkate alarak uygulanması gerekmektedir.

 

Nitekim, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün E-18723479-153.18-00074312551 sayılı “Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı-Gümrük İşlemleri” Konulu 29.04.2022 tarihli 2022/9 numaralı Genelgesi’nin 2. maddesinde; değeri 150 Avro'yu aşan ancak 1500 Avro'yu aşmayan, bir gerçek kişiye gelen ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşya için normal usulde detaylı beyan verilmesi gerektiği düzenlenmişse de, ilgili hükmün somut olayın şartlarına göre değerlendirilerek farklı uygulanabildiği yargı kararlarında görülmektedir.

 

Zira, Bakanlar Kurulu'nca 29/9/2009 tarihinde kararlaştırılan 15481 sayılı kararının "Vergileri Ödenmek Suretiyle Yolcu Beraberinde veya Posta Yoluyla Ya Da Hızlı Kargo Taşımacılığı Yoluyla Serbest Dolaşıma Sokulacak Eşya" başlıklı 62'nci maddesi gereğince, her bir sevkiyat ya da 18 ve daha yukarı yaştaki her bir yolcu için kıymeti 1500 Avro'yu geçmeyen eşyanın;

1) Yolcu beraberinde ya da yolcunun gelişinden bir ay önce veya bir ay sonra gelmesi ya da yabancı bir ülkeden posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi,

2) Ticari miktar ve mahiyet arz etmemesi,

3) Kişinin şahsına ve ailesinin kullanımına mahsus olması,

4) Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelenlerde brüt 30 kilogramı geçmemesi, gerekmektedir.

 

Görüleceği üzere ilgili hükümde yer alan sınır yalnızca 18 ve daha yukarı yaştaki gerçek kişilere getirilmiş olmasına karşın, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 29.04.2022 tarihli 2022/9 numaralı Genelgesi’nin 2. maddesinde herhangi bir sınırlama getirilmeksizin bütün gerçek kişilerden değeri 150 Avro'yu aşan ancak 1500 Avro'yu aşmayan eşya için detaylı beyan verilmesinin istenilmesi hakkaniyetle bağdaşmamaktadır.

 

Hâlbuki; Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 29.04.2022 tarihli 2022/9 numaralı Genelgesi, 29.09.2009 tarihli ve 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın posta ve hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen veya giden eşyalara ilişkin hükümlerinin uygulanması amacıyla getirilmiş olup, dayanağı olan karardan farklılık teşkil edecek hükümlere yer vermesi ve daha katı yükümlülükler getirmesi mevzuatın konuluş amacına uygun düşmemektedir.

 

Bu hususa ilişkin, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin 2023/1613 E., 2024/720 K. sayılı kararında;

 

“Olayda; davacının satın aldığı ürünün şahsi kullanıma ait ve ticari mal ticaretine konu olmadığı hususunda taraflar arasında herhangi bir ihtilafın esasen bulunmadığı, internet ortamından alınan ve ülkemize girişi yasak olmayan ürün ile ilgili hiçbir ticari amacı olmayan basit bir alış-veriş mantığı ile ürün satın alan, kaldı ki on sekiz yaşını dahi doldurmamış bir gerçek kişiye detaylı beyan kaydı vermesini yüklemenin mevzuatın konulu amacına uygun olduğunu söylemeye imkân bulunmadığı, şayet gümrük idaresince ödemesi gereken bir gümrük vergisi farkı tespiti halinde de bunun mülkiyete-eşyaya el koyma işlemi yapılmada davacıdan tahsilinde istenebileceği, dolayısıyla da mevzuatın konuluş amacını aşan ve mülkiyete el koyma sonucunu doğuran dava konusu işlemde amaç unsuru yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” [2]

 

şeklinde ifadelere yer verilmiştir.

 

Dolayısıyla, yargı makamlarınca ilgili hükümlerin mevzuatın özü ve getiriliş amacı dikkate alınarak uygulanması söz konusu olup, bahsi geçen hükümler somut olayın şartlarına göre her olay için ayrı ayrı yorumlanmaktadır.

 

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Sistemi

 

Uygulamada artık posta ve hızlı kargo taşımalarında ETGB yani Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi sistemi yaygın olarak kullanılmaktadır. ETGB, havayolu ve karayolu ile posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen/giden eşyanın gümrük işlemlerinde kullanılan ve gümrük beyanına ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü, kâğıt çıktı aranmayan bir uygulamadır. ETGB beyanını alıcılar ve göndericiler adına yetkilendirilmiş hızlı kargo operatörleri yapmaktadır.

 
Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) Uygulaması kapsamında; bireysel kullanım için satın alınan eşyanın gümrük işlemlerinin, yetki verilen kişilerce (hızlı kargo operatörleri) yapılması mümkündür. Böylece yurtdışından satın alınan ürüne herhangi bir fiziki prosedürle uğraşılmaksızın kolayca ulaşılabilmesi mümkün olmaktadır.

 

Yasaklamaya ve Kısıtlamaya Tabi Eşyalar

 

Mevzuat gereğince bazı eşyaların posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla yurt dışından getirilmesi mümkün olmamaktadır. Şöyle ki;

 

Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen çek ve nakit para posta idaresi ya da hızlı kargo firması tarafından basitleştirilmiş gümrük beyannamesine konu edilemez ve alıcısına teslim edilmeyerek rezerve odasında muhafaza altına alınır.

 

Bu kapsamda, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen nakit paranın öncelikle, bankalar aracılığıyla transfer edilmesi gereken nitelikte olup olmadığının tespiti yapılır. Bu doğrultuda yurda getirilen nakit para için alıcıdan açıklama talep edilir ve elektronik ortamda “Nakit Açıklama Tutanağı” düzenlenir. Sonrasında nakit para sözlü beyan düzenlenerek alıcısına teslim edilir. Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla yurda getirilen çek ise, sözlü beyan düzenlenerek alıcısına teslim edilir.

 

Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla şahsi tedavide kullanılmak üzere getirilen ilaçların, gümrük idaresine belge (sağlık kuruluşundan alınan rapor, doktor raporu veya reçete) ibraz edilmesi koşuluna bağlı olarak, girişine izin verilir. Bununla birlikte, gümrük memurunca alıcı şahsın hastalığının tedavisiyle ilgili olduğuna kişinin yazılı beyanı ve yapılacak araştırma sonucunda kesin olarak kanaat getirilmesi durumunda belge aranmaksızın eşyanın girişine izin verilebilir.

 

Yurtdışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen rapor, doktor raporu ya da reçete geçerli belge olarak kabul edilebilir. Adına rapor ya da reçete düzenlenen hasta tarafından kullanılmak üzere ilacın hasta yakını adına gelmesi durumunda, her iki şahıstan da alınacak yazılı beyana istinaden yurda girişine izin verilir.

 

Uyuşturucu ve uyarıcı etkiye haiz maddelerin posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla ithali ve ihracı mümkün bulunmamaktadır. Alkol ve alkollü ürünler ile tütün ve tütün ürünleri, ısıtılarak ya da yakılarak tüketilenler ve nikotin içersin ya da içermesin tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan elektronik sigara ve elektronik nargile dâhil her türlü mamul ve bu mamullerin tüketiminde kullanılan elektronik cihaz aksam, yedek parça ve solüsyonlarının posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla ithali mümkün bulunmamaktadır.

 

Cep telefonunun posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muafen veya vergileri ödenerek hiçbir surette getirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bununla birlikte, yurt dışına giden yolcuların IMEI numarası hâlihazırda Türkiye’de kayıtlı olan cep telefonlarının yurt dışında kalması ve bu telefonların 3 aylık süre içerisinde posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla geri gönderilmesi kabul edilmektedir. Bu durumda, söz konusu telefonların IMEI numaralarının kayıtlı olduğunun “http://www.mcks.gov.tr” adresinden yapılacak sorgulama sonucu teyit edilmesi halinde muafen teslim edilmesi mümkündür.

 

Vergi Hükümleri

 

2009/15481 sayılı “4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar” gereğince, önemli değeri olmayan eşya ve yolcu beraberinde getirilen hediyelik eşya muafiyeti hükümleri saklı kalmak üzere, her bir sevkiyat ya da 18 ve daha yukarı yaştaki her bir yolcu için kıymeti 1500 Avro'yu geçmeyen eşyanın;

a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18,

b) Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20,

oranında ve kıymeti üzerinden tek ve maktu bir vergi tahsil edilmektedir

 

Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, gümrük kıymeti gönderim başına toplam 150 Avro’yu geçmeyen, ticari miktar ve mahiyette olmayan eşya ise, “önemli değeri olmayan eşya” olarak değerlendirilmekte ve ilgili eşyaya vergi muafiyeti tanınmaktadır.

 

Av. Beyza Nur Göksel

 

Kaynakça:

1. Bakanlar Kurulu’nun 2009/15481 sayılı “4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararı

*** 9 Numaralı Ekte B Bölümünde Sayılan Kişisel Eşyalar;

a) GİYİM VE YOLCULUK EŞYASI

1- Yolcunun giyinip kuşanmasına mahsus eşya, 2- Yolcunun yaşantısına mahsus eşya ile seyahat eşyası

b) ELEKTRONİK /DİJİTAL EŞYA

1-LCD veya plazma ayrımı yapılmaksızın bir adet renkli televizyon (55 ekrana [55 ekran dahil] kadar), 2- Birer adet video kamera (10 adet boş kaseti ile birlikte) ve fotoğraf makinesi (hafıza kartı veya 5 adet filmi ile birlikte), 3- Bir adet GPS yön bulma cihazı, 4- Bir adet dizüstü bilgisayar ya da PC, aksam ve parçaları (flash bellek, harici hard disk dahil), 5- Bir adet radyo veya radyo-teyp, 6- Her türlü ses ve görüntü kaydedici ve oynatıcı cihazlardan bir adet ile bu cihazlara ait toplam 10 adedi geçmemek üzere üzerine kayıt yapılabilen plak, teyp kaseti, CD, VCD, DVD, 7- Bir adet kasetli veya oyun kartlı elektronik oyun aleti, 8- Tv, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar dahil olmak üzere GSM-Cep telefonu (yabancı misyon mensupları hariç iki takvim yılında 1 adet)

c) MÜZİK ALETLERİ

Elde taşınabilir müzik aletlerinden birer adet olmak üzere en çok 3 adet

ç) SPOR VE OYUN ALETLERİ

1- Bir adet kamp çadırı, 2- Bir adet dalgıç takımı, 3- Bir adet motorsuz şişirme bot, 4- Bir adet yelken tertibatlı sörf, 5- Bir çift yüzme paleti, 6- Golf malzemesi (golf aracı hariç), 7- Yolcunun tek başına kullanabileceği özelliğe sahip birer adet olmak üzere spor yapmasına mahsus diğer spor alet ve giysileri (paraşüt ve kayak takımı dahil, deniz motosikleti ve motorlu deniz kızağı hariç)

d) SAĞLIK CİHAZLARI

1- Hasta yolcuya ait yatak, 2- Maluller için hareket ettirici tertibatı bulunan motorlu, motorsuz koltuk, 3- Şahsi tedavide kullanılan ilaçlar, 4- Kişinin kullanımına mahsus tıbbi cihazlar, 5- Gaz maskesi, koruyucu elbise

e) MUTFAK EŞYASI

Yolculuk esnasında kullanılacak mutfak aletleri ile birer adet olmak üzere küçük ev aletleri

f) DİĞERLERİ

1- Hac ve umreden gelen yolcuların beraberlerinde getirecekleri veya posta veya kargo yoluyla gönderecekleri, Müsteşarlık ile Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek miktarda hurma ve zemzem suyu, 2- Çocuk yolcuya mahsus bir adet çocuk arabası, 3- Çocuk yolcuya mahsus oyuncaklar, 4- Bir adet ütü, 5- Bir adet bisiklet, 6- Bir adet el dürbünü (gece görüş dürbün ve gözlükleri ile gece görüş keskin nişancı dürbünleri hariç), 7- Araçla birlikte yolculuk halinde, aracın kendisine ve sürücüsünün kullanımına mahsus diğer alet ve cihazlar ( Akü şarj cihazı, akü ile çalışan otomobil süpürgesi, akü ile çalışan buzluk vb.), 8- Kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın, 9- Yolcunun beraberinde olmak kayıt ve şartıyla evcil hayvanlardan toplam 2 adet veya 10 adet akvaryum balığı (veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi ibrazı şartı ve veteriner kontrolü kaydıyla)

2. İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin 2023/1613 E., 2024/720 K. Sayılı Kararı

3. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün E-18723479-153.18-00074312551 Sayılı “Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı-Gümrük İşlemleri” Konulu 29.04.2022 Tarihli 2022/9 Numaralı Genelgesi

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN