Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

REKABET KURUMU SORUŞTURMALARINDA YENİ DÖNEM: REKABET KURUMU SORUŞTURMA USULÜNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLERE GİDİLDİ

REKABET KURUMU SORUŞTURMALARINDA YENİ DÖNEM: REKABET KURUMU SORUŞTURMA USULÜNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLERE GİDİLDİ

1. Genel Olarak

7511 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’a 29 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla mühim değişiklikler getirmiş durumdadır. [1] [2]

Söz konusu Tadil Kanunu kapsamında temelde iki köklü değişiklik söz konusu olup işbu değişikliklerden ilki savunma hakları ikincisi ise Soruşturma Heyeti’nin ek görüş yazma zorunluluğu konuları etrafında şekillenmiştir. Savunma ve ek görüşe dair süre uzatım imkânlarının kısıtlanmış olması hususu da, rekabet soruşturmaları süresinin kısalması bakımından oldukça mühim olup işbu çalışmamızın kapsamına dahil olacaktır.

Değişiklikler 29 Mayıs 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş ve o gün itibarıyla uygulanmaya başlanmıştır. Öncelikle ve önemle; Tadil Kanunu’nun geçiş süreci öngörmediği hususunu vurgulamakta fayda bulunmaktadır. Zira söz konusu Kanun yayım tarihinden itibaren tüm soruşturma bildirimleri açısından geçerli ve uygulanılır olacaktır. Bu itibarla, 29 Mayıs 2024 ve sonrasında tebliğ edilen soruşturma bildirimlerine cevaben teşebbüsler tarafından yazılı savunma sunulmayacak olup 29 Mayıs 2024 tarihi öncesi Soruşturma Bildirimi tebliğ edilen fakat işbu bildirime karşı birinci yazılı savunmanın sunulmadığı örneğindeki bir soruşturma sürecinde; birinci yazılı savunmanın sunulmasının gerekmeyeceği söylenebilir. Zira belirttiğimiz gibi; Tadil Kanunu geçiş süreci öngörmemiş olup sair devam süreçlerine aşağıda tarafımızca değinilecektir.

2. Soruşturma Taraflarının Savunma Hakkı Hususu

Bahse konu değişiklik ile birinci yazılı savunma tamamen ortadan kalkmış olup üçüncü yazılı savunma ise Soruşturma Heyeti’nin görüş değiştirmesine bağlanmış durumdadır.

Bu itibarla; eski dönemde tarafların sahip olduğu üç adet yazılı ve bir adet sözlü savunma hakkının yeni dönemde bir adet yazılı savunma ve bir adet sözlü savunma olarak değiştiğini görmekteyiz.

Tarafların sahip olduğu işbu tek savunma hakkı Soruşturma Raporu’na yapılacak savunmadır ve ancak Soruşturma Heyeti’nin bu savunma sonucunda görüşünü değiştirmesi durumunda taraflar bir savunma hakkı daha elde edebilmektedir.

Neticeten, Soruşturma Heyeti’nin savunma sonucunda görüş değişikliği yoksa soruşturma kapsamında tarafların tek yazılı savunma hakkı olacaktır. Görüldüğü üzere yazılı savunmalara ilişkin değişikliğe gidilmiş olup sözlü savunma sürecinde değişiklik yapılmamıştır.

3. Soruşturma Heyeti’nin Ek Yazılı Görüş Yazma Zorunluluğu Hususu

Kurum, Tadil Kanunu öncesinde ikinci yazılı savunmaya yanıtlarını bir ek yazılı görüş hazırlamak mecburiyetindeydi. Yeni dönemdeki değişiklik ile ise; Soruşturma Heyeti, ancak yazılı savunma neticesinde görüş değiştirir ise ek yazılı görüş hazırlayacaktır. Görüş değişikliği yoksa hazırlamayacaktır. Yani heyetin görüş değiştirmemesi durumunda soruşturma sürecinde sözlü savunma aşamasına geçilmiş olacaktır.

Heyetin ek görüşünü 15 gün içerisinde, tarafların da buna karşı savunmalarını 30 gün içerisinde hazırlaması gerekmektedir.

Tadil Kanunu ile işbu 15 ve 30 günlük sürelere ilişkin süre uzatım imkânı ise kaldırılmış durumdadır. Eski dönemde Heyetin ek yazılı görüş sunma süresi ve tarafların üçüncü savunmasını sunma süresi talep üzerine uzatılabiliyor iken yeni dönemde bunlar net bir şekilde kaldırılmıştır.

4. Tadil Kanunu’nun Uygulanması ve Soruşturma Süreci Zamanlamalarına Etkisi

Tadil Kanunu 29 Mayıs 2024 itibarıyla yürürlüğe girmiş olup işbu tarih itibarıyla uygulanmaya başlanmıştır. Bu durum, tebliğ edilecek güncel soruşturma bildirimlerine cevaben birinci yazılı savunma sunulmayacağı anlamını taşımaktadır.

Soruşturma Raporu’nun yazılması ve buna karşı savunmanın sunulabilmesi adına öngörülen sürelerde ve işbu sürelerin bir kereye mahsus olmak üzere uzatılmasına dair hükümlerde bir değişiklik yapılmamıştır.

Yeni dönemde, birinci yazılı savunmanın kaldırılmış olmasının soruşturma sürelerine etkisi bulunmamaktadır. Zira Soruşturma Raporu’nun hazırlığına dair 6 aylık süre soruşturmanın açılması ile başlamaktadır. Fakat yukarıda belirttiğimiz gibi; yeni dönemde, Tadil Kanunu ile Heyetin Ek Yazılı Görüşünü hazırlama ve buna karşı tarafların savunmalarını hazırlamalarına dair süre uzatım imkânı kaldırılmıştır. Dolayısıyla burada sürecin 45 gün kısalması söz konusu olabilmektedir. Heyet tarafından Ek Görüş yazılmadığı ihtimalinde ise, soruşturma süreci 90 gün kısalmış olmaktadır. Söz konusu değişikliklerinin soruşturma sürelerine olan etkisi ve etkinliğini zaman gösterecek olup en nihayetinde uygulamada netlik kazanacaktır.

5. Sonuç Olarak

Mevcut açıklamalarımız ışığında; sürelere ilişkin değişikliklerin rekabet soruşturmaları sürecinin kısalabilmesine olan etkisi bakımından makul olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Daha seri ve etkin bir soruşturma sürecinin yürütülmesi gerek teşebbüsler gerekse de Kurum açısından şüphesiz ki tercih edilir bir durumdur. Nitekim, kanun kapsamında da konuya ilişkin usul ekonomisinin amaçlandığı şeklinde gerekçelendirme yapılmıştır.  

Ayrıca ve önemle, soruşturma bildiriminin “ihlal iddiası içermekten ziyade bir ihlal şüphesi olması” temel mantığından hareketle, birinci yazılı savunma imkanının tamamen kaldırılmış olduğu görülmektedir. Bu kapsamda, soruşturma bildiriminin savunma yapılmasını gerektiren bir belge olmadığı kabulü vurgusuna dikkat çekmekte fayda görüyoruz.

Bununla birlikte, yazılı savunma sayısının azaltılmış olması teşebbüslerin savunma haklarının kısıtlanması bağlamında tartışmalara açık durumdadır. Söz konusu değişiklik yazılı savunmanın niteliğini daha önemli kılmış olup aynı zamanda sözlü savunmanın önemini de artırmıştır. Ayrıca ve önemle, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 44. maddesi kapsamında teşebbüslerin kararı etkileyebilecek her türlü bilgi ve delili her zaman Kurul'a sunma imkânının bulunduğuna dikkat çekmek istiyoruz.

Neticeten Tadil Kanunu getirdiği oldukça önemli yenilikler ile Rekabet Kurumu soruşturmalarında yeni bir devri başlatacak gibi görünmekte olup açıkladığımız tüm hususların uygulamada zamanla netlik kazanması beklentiler arasındadır. 

Av. Öykü Yaman

 

Kaynakça:

1. 7511 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

2. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN