Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

ARSA PAYININ DÜZELTİLMESİ DAVASI

ARSA PAYININ DÜZELTİLMESİ DAVASI

1. Arsa Payı Kavramı ve Belirlenme Şekli

 

Arsa payı, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun tarifler başlıklı 2. maddesinde; “arsanın, bu Kanunda yazılı esasa göre bağımsız bölümlere tahsis edilen ortak mülkiyet paylarına” verilen ad olarak tanımlanmıştır. Arsa payının bağımsız bölümlere tahsis edilen ortak mülkiyet payı olduğundan hareketle; arsa üzerinde, kat irtifakının veya kat mülkiyetinin kurulmuş olması gerekmektedir.

 

Arsa payının ne şekilde belirleneceği hususu ise, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 3. Maddesinin 2. fıkrasında “Kat mülkiyeti ve kat irtifakı, bu mülkiyete konu olan anagayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her birinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak projesinde tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulur.” denilmek suretiyle hüküm altına alınmıştır. Ancak belirtmek gerekir ki, arsa payının belirlenmesinde yalnızca bu kanunda yer alan konum ve büyüklük ölçütlerinin yanı sıra, Yargıtay 20. Hukuk Dairesi’nin 2017/2569 E., 2017/6174 K., sayılı 04.07.2017 tarihli kararında;

 

“Söz konusu işlem yapılırken de, bağımsız bölümlerin cinsi, bulunduğu kat, alanı, ısınma sistemi, aydınlanması, mimari kullanımı ve konumu, cephesi ve manzarası gibi hususlar değerlendirme için esas alınır; değerlendirmeye esas alınacak tarihten sonraki imar durumu ile cins ve manzara değişiklikleri, bakım ve onarım çalışmaları sebebiyle meydana gelen değer artış ve eksilmeleri dikkate alınmaz.” [1] bağımsız bölümlere ait olan başkaca hususların da esas alınacağı belirtilmiştir.

 

Ayrıca arsa payı kavramında belirtilmesi gereken bir başka husus, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 5. maddesinin 1. fıkrasında, “Kat mülkiyetinin başkasına devri veya miras yoluyla geçmesi halinde, ona bağlı arsa payı da birlikte geçer; arsa payı, kat mülkiyetinden veya kat irtifakından ayrı olarak devredilemiyeceği gibi, miras yoluyla da geçmez ve başka bir hakla kayıtlanamaz.”  denilerek kat mülkiyetinin veya kat irtifakının başkasına devredilmesi yahut miras yoluyla geçmesi halinde arsa payının da söz konusu devir yoluyla birlikte yeni malike geçeceği düzenlenmiştir.

 

Arsa payının oranı ise, ana taşınmazın yönetimi, ortak alanların kullanımı, kamulaştırma noktasında önem arz etmektedir. Zira, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 34. Maddesinin 4. fıkrası; “Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır.” hükmünü amirdir.

 

Yine aynı Kanun’un 42. maddesinin 1. fıkrası; “Kat malikleri, anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.” şeklindedir.

 

Kat maliklerinin ve kat irtifakı sahiplerinin, ortak yerler üzerindeki haklarını düzenleyen, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 16. maddesi ise;

 

“Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır.” şeklindedir.

 

Anagayrimenkulün arsasiyle birlikte yok olması veya kamulaştırılması ile başlığının altında yer alan 46. maddesinin son fıkrası;

 

“Anagayrimenkul kamulaştırılırsa, her bağımsız bölümün kamulaştırma bedeli bağlantılı bulunduğu arsa payı ve eklentileri de gözönünde tutularak ayrı ayrı takdir olunur ve o bölümün malikine ödenir.” şeklindedir.

 

Arsa payının kat maliklerine ve kat irtifakı sahiplerine yukarıda bahsedilen çeşitli hakları sağlaması nedeniyle, arsa paylarının usulüne uygun olarak hesaplanmış olması gerekmektedir. Hatalı şekilde hesaplanan arsa paylarının sonucu olarak kat maliklerinin ve kat irtifaklarının haklarını düzgün kullanamamasına sebebiyet verecektir.  

 

2. Arsa Payının Düzeltilmesi Davası

 

Arsa payının düzeltilmesi davası 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 3. maddesine göre, “Kat mülkiyeti ve kat irtifakı, bu mülkiyete konu olan anagayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her birinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak projesinde tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulur. Arsa paylarının bağımsız bölümlerin payları ile oranlı olarak tahsis edilmediği hallerde, her kat maliki veya kat irtifakı sahibi, arsa paylarının yeniden düzenlenmesi için mahkemeye başvurabilir.” ifadesiyle hüküm altına alınmıştır.

 

Yukarıda izah olunduğu üzere arsa payının belirlenmesinde birden fazla ölçüt bulunmakta olup her daim özen gösterilerek doğru sonuca ulaşılması mümkün olmamaktadır. Ayrıca satışı gerçekleştirilen çoğu bağımsız bölümlerin, arsa payı belirlendikten sonra satılması söz konusu olmaktadır. Yine bu durumda da yeterli özen gösterilmeden arsa payının belirlenmesi gündeme gelmektedir. İşte tam bu aşamada arsa payının düzeltilmesi davası ikame edilerek hatalı şekilde belirlenen arsa paylarının düzeltilmesi talep edilebilecektir.

 

Söz konusu dava, arsa paylarının bağımsız bölümlerin payları ile oranlı olarak belirlenmediği hallerde; her kat maliki/kat irtifakı sahibi ve bu kişilerin kanuni temsilcileri ve yasal mirasçıları tarafından arsa paylarının yeniden düzenlenmesi talebiyle ikame edilebilecektir. Kanunda söz konusu davayı açabilecek kişilerden kat maliki ve kat irtifakı sahibi sayıldığından, kiracıların bu davayı açabilmesi mümkün olmayacaktır. Ayrıca belirtmek gerekir ki arsa payının düzeltilmesi davasında, hak düşürücü herhangi bir süre öngörülmemiştir. Yani arsa payının düzeltilmesi davası, ayni bir dava olup her zaman açılabilecektir.

 

Arsa payının düzeltilmesi davasının ikame edilebilmesi için, arsa payının hatalı olarak belirlenmiş olması gerekmektedir. Yargıtay 5. Hukuk Dairesi’nin 2023/5293 E., 2024/1926 K., sayılı 20.02.2024 tarihli kararında;

 

“…arsa payı düzenlemesinin yeniden yapılabilmesinin ilk şartı, arsa paylarının bağımsız bölümlerin değerleriyle oransız olarak belirlenmiş olması olup bu hususa dayalı istemlerde mahkeme tüm delilleri değerlendirerek bağımsız bölümün değeri ile bölüme özgülenen arsa payını karşılaştırıp denklik sağlamaya çalışmalıdır.” [2] şeklinde hüküm kurulmuştur.

 

Son olarak Arsa payının düzeltilmesi davasının açılmasındaki görevli mahkeme, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun “Görevli Mahkeme” kenar başlıklı ek 1. maddesinde Sulh Hukuk Mahkemeleri olarak belirlenmiştir. Yetkili mahkeme ise 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 12. maddesinin 1. fıkrasına göre; taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.

 

3. Sonuç

 

Arsa payının oranı, ana taşınmazın yönetimi, ortak alanların kullanımı, kamulaştırma noktasında önem arz etmektedir. Arsa payının kat maliklerine ve kat irtifakı sahiplerine çeşitli hakları sağlaması nedeniyle, arsa paylarının usulüne uygun olarak hesaplanmış olması gerekmektedir. Hatalı şekilde hesaplanan arsa paylarının sonucu olarak kat maliklerinin ve kat irtifaklarının haklarını düzgün kullanamamasına sebebiyet verecektir.  Bu sebeple; ilgili kat maliki veya kat irtifakı sahibi her zaman Sulh Hukuk Mahkemelerinde, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde, arsa payının düzeltilmesi davasını ikame edebilecektir.

 

Stj. Av. Umut Alperen Öztürk

 

Kaynakça:

1. Yargıtay 20. Hukuk Dairesi’nin 2017/2569 E., 2017/6174 K., sayılı 04.07.2017 tarihli kararı

2. Yargıtay 5. Hukuk Dairesi’nin 2023/5293 E., 2024/1926 K., sayılı 20.02.2024 tarihli kararı

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN