Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

Makaleler

Filtrele; TÜMÜ

YARGITAY İÇTİHATLARI IŞIĞINDA SÜRPRİZ KARAR YASAĞI

6100 sayılı HMK’nın kabulünden sonra, belirsiz alacak davasının uygulamasında Yargıtay içtihatlarının istikrarsızlığı gerek doktrini gerek uygulamayı fazlasıyla meşgul etmiştir.

TİCARİ UYUŞMAZLIKLARDA ZORUNLU ARABULUCULUK

6325 Sayılı Kanun'da 06.12.2018 tarihli ve 7155 Sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle, bazı tür uyuşmazlıklar için mahkemeye başvurmadan önce bir dava şartı olarak “zorunlu arabuluculuk” şartı getirilmiştir.

İNTERNETTE HAKSIZ REKABET

Haksız rekabet ise hem Türk Borçlar Kanunu’nda hem de Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenme alanı bulmuş bir kavramdır.

GÜNCEL KARARLAR EŞLİĞİNDE 805 SAYILI İKTISADİ MÜESSESELERDE MECBURİ TÜRKÇE KULLANILMASI HAKKINDA KANUN

Milletlerarası tahkim anlaşmaları yönünden 805 sayılı Kanun’un uygulanamayacağı veya bu yöndeki gereklilik belirtilmiş olsa da Yargıtay’ın süregelen içtihatlarında, söz konusu kanunun uygulanması tahkim anlaşmalarını geçersiz kılmıştır.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN İPTAL KARARLARININ DAVALARA ETKİSİ

Anayasa Mahkemesi iptal kararlarında temel kural derhal etki kuralıdır. Buna göre iptal kararları derdest davalara derhal uygulanmaktadır. Bu kuralın istisnası kazanılmış haktır.

KİŞİLİĞİN KORUNMASI

Ülkemizde de kişilik haklarının çerçevesi Anayasa ile belirlenmiş, kişilik hakkının nasıl korunacağı hususu ise kanunlarda düzenlenmiştir.

YAPAY ZEKANIN HUKUKİ STATÜSÜ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLER ÜZERİNE DEĞERLENDİRME

Son zamanlarda yapay zekâya sahip varlıkların gerçekleştirdikleri eylemler neticesinde cezai ve hukuki sorumluluğunun bulunup bulunmayacağı büyük bir tartışma konusu haline geldi.

TAHKİM ANLAŞMASININ GEÇERLİLİĞİ VE ESASINA UYGULANACAK HUKUKUN BELİRLENMESİ

Tahkim anlaşması, taraflar arasında hâlihazırda mevcut bir hukuki ilişkiden doğmuş ya da doğabilecek uyuşmazlıklarla ilgili olarak düzenlenebilmektedir. Tahkimde dava açılabilmesi için taraflar arasında bir uyuşmazlığın mevcut olması gerekmektedir.

YURTDIŞI YÜKSEKÖĞRETİM DİPLOMALARI TANIMA VE DENKLİK İŞLEMLERİ USUL VE ESASLARI İLE BAŞVURU SÜRECİ

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 7/p maddesinde, Yükseköğretim Kuruluna yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış ön lisans, lisans ve lisans üstü diplomaların denkliğini tespit etmek görev olarak verilmiştir.

DİKEY ANLAŞMALARDA YENİDEN SATIŞ FİYATININ BELİRLENMESİ

Dikey anlaşmalar üretim veya dağıtım zincirinin farklı seviyelerinde faaliyet gösteren iki ya da daha fazla teşebbüs arasında belirli mal veya hizmetlerin alımı, satımı veya yeniden satımı amacıyla yapılan anlaşmalardır.

YABANCI UNSURLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDE YETKİ VE UYGULANACAK HUKUK

Son yıllarda ülkeler arası kültürel, siyasi, ticari, ekonomik etkileşimlerin artmasıyla birlikte yabancı unsurlu sözleşmelerin önemi de aynı ölçüde artmıştır. Yabancı unsur taşıyan sözleşmeler içinde iş sözleşmeleri büyük önem arz etmektedir.

DEVLETİN İNSAN UNSURU VE MİLLİYETÇİLİK

Bir devletin meydana gelmesi ve oluşması için ilk gerekli olan şey insandır. İnsan topluluğu olmadan devletten söz edilemez. İnsansız bir devlet düşünülemez. Bu sebeple de boş bir ülke ya da ıssız bir çöl genişliği ne olursa olsun bir devlet oluşturmaz.