Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

7518 SAYILI SERMAYE PİYASASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN (“KANUN”) 2 TEMMUZ 2024 TARİH VE 32590 SAYILI RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

7518 SAYILI SERMAYE PİYASASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN (“KANUN”) 2 TEMMUZ 2024 TARİH VE 32590 SAYILI RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Türkiye'de kripto varlıklara ilişkin yasal düzenleme 7518 sayılı Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”) 2 Temmuz 2024 tarih ve 32590 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.  İşbu kanun ile kripto varlık satım platformu, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık hizmet sağlayıcıları kavramı tanımlanmış olup platformlar aracılığıyla hizmet sağlayan kuruluşların tabi olduğu hükümler ile platformların denetimine dair hükümler ile yasal çerçeve oluşturuldu.

Kanunun 3. maddesi uyarınca faaliyette bulunan ve faaliyetlerine devam etme iradesi bulunan Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarının Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (“Kurul”) izin alması gerektiği ve münhasıran Kurulca belirlenecek faaliyetleri yerine getireceği belirtilmiştir. Halihazırda Hizmet Sağlayıcı olanların ise 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili hükümleri saklı kalmak kaydıyla, bu durumu internet sitelerinde duyurmak ve müşterilerine elektronik posta, kısa mesaj, telefon ve benzeri iletişim araçları ile bildirmekle yükümlü olmak kaydıyla tasfiye kararı alacaklarına ve tasfiye sürecinde yeni müşteri kabul etmeyeceklerine ilişkin beyanlarıyla Kurula yazılı başvuruda bulunmaları gerekecektir.

Yine Kanun uyarınca kripto varlık piyasasında güvenliği ve şeffaflığı arttırmak amacıyla kripto varlıkların belirlenmesi ve kayıtların ayrı tutulmasına ilişkin önemli düzenlemeler getirildi. Kanuna göre, platformlarca kendi nezdinde işlem görecek veya ilk satış ya da dağıtımı yapılacak kripto varlıkların belirlenmesi ve bunların işlem görmesinin sonlandırılması için yazılı listeleme prosedürü oluşturulması zorunlu hale getirildi. Bu konuda, Kurul tarafından ilke ve esaslar düzenlenebilecek. Ayrıca, müşterilere ait nakit ve kripto varlıklar, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mal varlığından ayrı tutulacak ve kayıtlar da bu hükme uygun olarak tutulacak. Bu kapsamda, müşterilerin Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları nezdinde bulunan nakit ve kripto varlıkları, hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle haczedilemeyecek, rehnedilemeyecek, iflas masasına dahil edilemeyecek ve üzerlerine ihtiyati tedbir konulamayacak.

Diğer yandan kripto varlık piyasasında güvenliği ve düzeni sağlamak amacıyla Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarının denetimi ve yaptırımlarına ilişkin önemli düzenlemeler de Kanunda öngörüldü. Denetime ilişkin olarak, Kurul personeli ve yetkilendirilen diğer personel, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ilgili mevzuata uygunluğunu denetleyecek. Mali ve bilgi sistemleri denetimleri, Kurul tarafından belirlenen bağımsız denetim kuruluşları tarafından yapılacak. Bilgi sistemleri denetimine dair kurallar, TÜBİTAK ve ilgili kurumların görüşü alınarak belirlenecek. Yaptırımlar kapsamında, Kurul, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali yapılarının zayıflaması veya yükümlülüklerini yerine getirememesi durumunda, faaliyetlerini durdurma veya yetkilerini kaldırma yetkisine sahip olacak. Ayrıca, sorumlu yönetici ve çalışanların imza yetkilerini sınırlandırma veya durdurma yetkisi de bulunacak.

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/07/20240702.pdf

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN