Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

AİLE HEKİMLİĞİ SÖZLEŞME VE ÖDEME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

AİLE HEKİMLİĞİ SÖZLEŞME VE ÖDEME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

30 Ekim 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 9073 karar sayılı yönetmelik ile “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” in yürürlüğe konulmasına 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununun 8’inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince karar verilmiştir.

 

Bu Yönetmelik bazı önemli değişiklikler yapılmış olup genel itibarıyla aleyhe olan bu değişikliklerden özellikle aile hekimlerini maaş tutarını etkileyecek yöndeki değişiklikler tepki çekmiştir.

 

Yönetmeliğin 5. maddesi ile Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin aile hekimi ödeme esasları başlıklı 18. maddesinde önemli değişikliklere gidilmiştir. İşbu madde ile kayıtlı kişi sayısı 4000 iken 3500’e düşürülmüştür. Ayrıca 18. maddenin ikinci fıkrasının (a) bendine “Ancak son altı ayda birime müracaat etmeyen nüfus grupları için belirtilen katsayının yarısı esas alınır.” cümlesi eklenmiştir. M.18/1-a hükmünün 12. alt bendin de değişikliği gidilmiş olup “ Yıl içerisinde aile hekimliği birimine kayıtlı kişilerin kamu, özel ve üniversite hastanelerde yapmış oldukları kişi başı hekime müracaat sayısının bir önceki yılın aynı dönem içerisinde yaptıkları kişi başı başvuru sayısına eşit olması ya da bu sayıdan düşük olması veya önceki 12 aylık döneminde kayıtlı kişilerin kişi başı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat sayısı 7 den az olması durumunda tavan ücretin %31,5’i”,Aile hekimliği birimi memnuniyet oranının altında olması halinde tavan ücretin %6,3’ü” , “ Aile hekiminin akılcı ilaç kullanım oranının il oranının altında olması halinde tavan ücretin %6,3’ü” oranında teşvik ödemesi yapılır denmiştir.

 

Bu son halde ise 16. madde değişikliği ile “ (12) numaralı alt bendin (v) ayrımına göre yapılacak teşvik ödemesinde; antibiyotik başta olmak üzere anti-enflamatuar, PPI gibi ila. Gruplarının yanı sıra yıllık, dönemlik, birim türü ve/veya bölgesel hedefler ve ödeme ağırlıkları Bakanlıkça belirlenir.” şeklinde detaylandırılmıştır.

 

Genel olarak aile hekimlerinin maaşlarında azalmaya sebep olacak işbu değişikler kamuoyunda tepki çekmiş olup Yönetmeliğin 14. maddesi uyarınca yürürlük tarihi 01.11.2024’tür.

 

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/10/20241030-9.pdf

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN