Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

AMERİKA MERKEZLİ BİR YAYIM ŞİRKETİ YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ ARAMA MOTORUNA BEDAVACILIK YAPTIĞI İDDİASIYLA DAVA AÇTI

AMERİKA MERKEZLİ BİR YAYIM ŞİRKETİ YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ ARAMA MOTORUNA BEDAVACILIK YAPTIĞI İDDİASIYLA DAVA AÇTI

Amerika’nın medya baronlarından olan Rupert Murdoch’s Dow Jones ve New York Post, telif hakkıyla korunan değerli içerikleri yasadışı olarak kopyaladığı ve dijital kaynaklardan yasadışı veri toplayarak, internet trafiğini kendi platformuna yönlendirdiği ve bu şekilde büyük çapta bedavacılık yaptığı iddiasıyla, yapay zekâ destekli araştırma ve konuşmaya dayalı arama motoru olan Perplexity AI’a yakın zamanda dava açtı.

 

Davada, Perplexity’nin güvenilir olduğunu düşündüğü internet sitelerinden bilgi topladığını, ardından doğrudan kendi internet sitesi içerisinde, yeniden düzenlenmiş materyali orijinal kaynağın doğrudan ikamesi olarak sunduğu iddia edildi.

 

İddiaya göre, Perplexity yapay zekâ tarafından üretilen “cevap makinesi” telif hakkıyla koruma altına alınmış olan haberleri, analizleri ve görüşleri büyük ölçekli bir veri tabanına kopyalayıp kullanıcıların arama ve sorularına yanıt sağlamak için RAG olarak adlandırılan geliştirilmiş üretken yapay sistem kullanıyor.

 

Bu ayın başında, New York Times da Perplexity'ye bir ihtarname göndererek, gazetenin içeriğini üretken yapay zekâ amaçları için kullanmasına son vermesini talep etti. Yayıncıların bu konuyla ilgili mücadele ettiği, tek şirket de Perplexity değil.

 

Yapay zekâ araçlarının hızla geliştiği bu dönemde, haber yayıncıları, chatbot modellerini eğitmek için haberlerinin dijital kaynaklardan izinsiz veya lisanssız olarak toplanmasının bir tehdit oluşturduğunu savunmaktalar. Bazı yayıncılar içeriklerini ücret karşılığında üretici yapay zekâ firmalarına lisanslamayı tercih ederken, bazıları ise çalışmaları için fikri mülkiyet hırsızlığını engellemek umuduyla şirketlere dava açmaktalar.

 

Örneğin bu yılın başlarında The News Corp, ChatGPT’nin yaratıcısı olan OpenAI ile büyük bir anlaşma imzalayarak haber içeriklerini 250 milyon dolardan fazla bir bedelle lisanslamıştır.

 

Bu gelişmeler göstermektedir ki dijital platformlarda gerçekleştirilen fikri mülkiyet ihlalleri, kimi zaman daha kolay bir şekilde gerçekleştirilse de şirketler bu ihlalleri tespit ederek dava konusu yapabilmektedir.

 

Kaynak:

1- https://www.theguardian.com/technology/2024/oct/21/rupert-murdoch-ai-lawsuit-new-york-post-dow-jones

2-  Rupert Murdoch’s news outlets sue Perplexity AI for allegedly engaging in ‘massive freeriding’ | CNN Business

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN