Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

ANAYASA MAHKEMESİ DAVANIN KİŞİYE İHBAR EDİLMEMESİNİN MAHKEMEYE ERİŞİM HAKKINA YÖNELİK BİR MÜDAHALE OLDUĞUNA HÜKMETTİ

ANAYASA MAHKEMESİ DAVANIN KİŞİYE İHBAR EDİLMEMESİNİN MAHKEMEYE ERİŞİM HAKKINA YÖNELİK BİR MÜDAHALE OLDUĞUNA HÜKMETTİ

Anayasa Mahkemesi’nin 2021/16758 başvuru numaralı 07/03/2024 tarihli kararı 4 Temmuz 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

Başvurunun konusu kat maliki olunan taşınmaza ilişkin yapı belgesinin iptali talebiyle üçüncü kişi tarafından açılan davanın kişiye ihbar edilmeyerek yargılamaya katılımının sağlanmaması nedeniyle mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir.

Olay, başvurucunun ortak alan olan su deposu ve hidrofor alanı projeye aykırı olarak maliki olduğu dükkâna dahil edip yapı kayıt belgesi aldığı ve bunu yaparken diğer kat maliklerinden onay almadığı iddiasında olan apartman yöneticisi tarafından yargı yoluna gidilmesinden kaynaklanmaktadır. Başvurucu ise yapı kayıt belgesinin iptalini ancak kesinleşen mahkeme hükmünün icrası aşamasında idare tarafından kendisine gönderilen yazı ile öğrendiği söylemektedir.

Başvurucu Anayasa Mahkemesine başvurusunda, Mahkemece davanın kendisine ihbar edilmemesi sebebiyle yargılama aşamasında delil sunma ve iddialarını ispat etme imkanından yoksun kaldığını, bu nedenle Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ileri sürmüştür. AY md. 36 ise “Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir.  Hiçbir mahkeme, görev ve yetkisi içindeki davaya bakmaktan kaçınamaz.” şeklindedir.   

Anayasa Mahkemesi, başvurucunun davalı idare ile örtüşen menfaatlerinin bulunduğu ayrıca başvurucunun özellikle ihtilaf konusu taşınmazın maliki olması sebebiyle dava konusu uyuşmazlığa ilişkin yalnızca kendisi tarafında ileri sürülebilecek iddialar olabileceğine değinmiştir.

AYM uyuşmazlığın idari dava olduğunu, iptal işleminin başvurucunun doğrudan etkilediği, böyle bir idari dava katılamamasının mahkemeye erişim hakkına müdahale teşkil ettiğini belirtmiştir.

Yapılan bu inceleme sonucu, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 31.maddesinden anlaşıldığı üzere mahkemenin usul ekonomisi gereği davayı üçüncü kişiye ihbar edip etmeme hususunda takdir yetkisi olsa dahi, somut olayda bireysel yararın daha ağır bastığı gerekçesiyle,  başvurucunun sonucundan doğrudan etkilendiği bir idari davanın yargılama sürecine katılımının sağlanmaması nedeniyle mahkemeye erişim hakkına yönelik bir müdahalenin bulunduğu, Anayasa’nın 36.maddesinde güvence altına alınan mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine hükmetmiştir.

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/07/20240704-7.pdf

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN