Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

ANAYASA MAHKEMESİ İSİM DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİNİN REDDEDİLMESİ NEDENİYLE ÖZEL HAYATA SAYGI HAKKININ İHLAL EDİLDİĞİNE HÜKMETTİ

ANAYASA MAHKEMESİ İSİM DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİNİN REDDEDİLMESİ NEDENİYLE ÖZEL HAYATA SAYGI HAKKININ İHLAL EDİLDİĞİNE HÜKMETTİ

Anayasa Mahkemesi’nin 2020/38588 başvuru numaralı 30.04.2024 tarihli kararı 2 Ağustos 2024 tarihinde Resmî Gazete ’de yayımlandı.

 

Başvurunun konusu isim değişikliği talebinin reddedilmesi nedeniyle özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği iddiasıdır.

 

Başvurucu yurtdışında yaşadığı ve orada isim değişikliği yaparak yeni bir isim aldığından bahisle, iki devletin kayıtlarında farklı isme sahip olduğu için sıkıntılar yaşadığını belirtmiştir. Açtığı isim değişikliği davası yerel mahkeme ve sonrasında İstinaf Mahkemesi tarafından reddedilen başvurucu, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştur.

 

Yapılan başvuru, özel hayata saygı kapsamında incelenmiştir. Açıkça dayanaktan yoksun olmadığı ve kabul edilemezliğine karar verilecek bir neden bulunmadığı için, yapılan değerlendirmede AYM özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği iddiasının kabul edilebilir olduğuna karar vermiştir.

 

İsmin kimliğin belirlenmesindeki en önemli unsurlardan biri olduğunu belirten Anayasa Mahkeme’si, kişinin isminin korunması ve kamu düzenini bozmadığı müddetçe değiştirilmesine imkân tanınması yönünde devletin pozitif yükümlülükleri bulunduğunu belirtmiştir.

 

Nüfus kayıtlarının en temel işlevinin kişilerin resmi makamlar önünde tanınmasını sağlamak olduğunu belirten Mahkeme, bu tanınmanın aynı zamanda uluslararası ölçekte sorunsuz şekilde gerçekleşmesinin nüfus kayıtlarını tutan kamusal makamların görev ve sorumluluğunda olduğuna dikkat çekmiştir. Somut olayda ise başvurucunun iki ülkeye ait kimlik belgelerindeki isminin farklı olmasının resmi işlerde sorun yaratabileceğinin öngörülebilir olduğunu belirtilmiştir.

 

Bu nedenlerle Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.

 

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240802-24.pdf

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN