Çin’den yapılan makine ithalatına getirilen CE belgesi zorunluluğu sektörü sıkıntıya soktu. 13 yıldır Çin’den makine ithalatı yapan bir işadamı, Ocak ayında getirilen CE belgesine ek olarak TSE onayı zorunluluğu nedeniyle gümrüklerde bekleme sürelerinin arttığını söyledi. Bu durumun iç piyasada üretimi aksattığını kaydeden işadamı, “Çin’den gelen makinelerde zaten CE belgesi var. Ayrıca TSE’den onay alınması süreci uzatıyor. Bize bir soru sorulduğunda yanıt gönderiyoruz. Buna gelen yanıt bir hafta ile on günü buluyor. Onay çıkana kadar geçen süre müşterilerle soruna neden oluyor” dedi.
2004’TE GELEN 2007’DE KALKTI
İlk olarak 2004 yılı Nisan ayında getirilen ithal makineler için CE belgesi zorunluluğu, yaşanan sorunlar nedeniyle 2007’de askıya alınmıştı. Ancak 2016 Ocak ayında düzenleme tekrar yürürlülüğe girdi. İthalatçılar bunun iki nedeni olduğu görüşünde. Birincisi, Avrupa Birliği Uyum Süreci’nin yeniden hızlanması. İkincisi ise Çin’in Türkiye’ye yönelik vize uygulamasını zorlaştırmasına karşılık Ankara’nın bir hamlesi. Çin’den daha önce bir haftada vize alınırken şimdi bir ayı buluyor.
İthalatçı işadamı, “Özellikle Çin’den gelen makinelerde bu yapılıyor. Bu makinelerin değeri 20 bin dolarla 1 milyon dolar arasında değişiyor. Uygulama öncesi iki makine getirmiştim. Bir haftada elimden çıkardım. Şimdi ise bekletiyorlar. Bu büyük makinelerin Türkiye’de üretimi yok denecek düzeyde’’ ifadelerini kullandı.
‘ÇİN’LE TİCARETTE HAKSIZ REKABET VAR’
Konuya ilişkin görüştüğümüz Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, yapılan uygulamanın iç piyasayı korumak açısından doğru olduğunu söyledi. Çin ile makine ticaretinde haksız rekabetin olduğuna dikkat çeken Dalgakıran, ‘’Bize yüzde 30 gümrük uyguluyorlar. İthalatta ise biz yüzde 3 gümrük uyguluyoruz. Çin ile eşit şartlarda olsak bize en az 5-10 milyar dolarlık pazar açılır’’ dedi. Çin’den gelen bazı makinalarda CE belgesi olmasına rağmen bunların gerçeği yansıtmayabildiğine dikkat çeken Dalgakıran, her ne kadar süreç uzuyor olsa da içeriye girecek makinelerde kalite açısından TSE’nin ayrıca onayının alınmasının doğru bir uygulama olduğunu vurguladı.