Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

KİŞİSEL VERİLERİN YURT DIŞINA AKTARILMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANDI

KİŞİSEL VERİLERİN YURT DIŞINA AKTARILMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Kişisel Verilerin Yurt Dışına Aktarılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 10.07.2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı. 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe giren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunundaki değişikliklerden bir tanesi de kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasını düzenleyen dokuzuncu maddedir. İşbu yönetmelikle birlikte; 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasını düzenleyen dokuzuncu maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlenmektedir. Ayrıca, yönetmelik ile veri aktaran ve veri alıcısı kavramlarının tanımları mevzuatımızda yerini bulmuştur.

Yönetmeliğin kapsam maddesinde; yurt dışına kişisel veri aktarımına taraf olan veri sorumluları ve veri işleyenler hakkında uygulanacağı düzenlenmiştir. Kişisel verilerin veri işleyen tarafından aktarılması hâlinde ayrıca veri sorumlusunun talimatlarına da uyma zorunluluğu öngörülmüştür. Bu zorunluluğun yurt dışına aktarılan kişisel verilerin sonraki aktarımları ve uluslararası kuruluşlara aktarımlar bakımından da uygulanması öngörülmüştür.

Yönetmelikte, kişisel verilerin yurt dışına aktarılması usulünde ise; Kanunun beşinci ve altıncı maddelerinde belirtilen şartlardan birinin varlığı ve aşağıda belirtilen hâllerden birinin gerçekleşmesi durumunda veri sorumluları ve veri işleyenler tarafından yurt dışına aktarılabileceği öngörülmüştür.

(i) Aktarımın yapılacağı ülke, ülke içerisindeki sektörler veya uluslararası kuruluşlar hakkında yeterlilik kararı bulunması.

(ii) Yeterlilik kararının bulunmaması durumunda, ilgili kişinin aktarımın yapılacağı ülkede de haklarını kullanma ve etkili kanun yollarına başvurma imkânının bulunması kaydıyla, onuncu maddede belirtilen uygun güvencelerden birinin taraflarca sağlanması.

Yönetmelik ile birlikte Kurul tarafından yurt dışına veri aktarımı için Yeterlilik Kararının verilmesi ihtimalinde Kurul’un inceleyeceği ve yeterlilik kararının gözden geçirilmesine ilişkin hususlar sayılmıştır. Yönetmeliğe göre Yeterlilik kararı, en geç dört yılda bir yeniden değerlendirilir. İlgili yeterlilik kararında, yeniden değerlendirme dönemleri açıkça belirlenir. Kurul, yeniden değerlendirme sonucunda ilgili ülkenin, ülke içerisindeki bir veya daha fazla sektörün ya da uluslararası kuruluşun yeterli düzeyde koruma sağlamadığını tespit etmesi hâlinde kararını ileriye etkili olmak üzere değiştirebilir, askıya alabilir veya kaldırabilir. Yönetmelik’te, yeterlilik kararının değiştirilmesine, askıya alınmasına veya kaldırılmasına ilişkin olarak verilen kararların Resmî Gazete’de ve Kurum’un internet sitesinde yayımlanacağı düzenlenmiştir.

Yönetmelik altında Uygun Güvencelere dayalı aktarım mekanizmalarından uluslararası sözleşme niteliğinde olmayan anlaşma, bağlayıcı şirket kuralları ve taahhütnamede bulunması gereken asgari hususlar ve bu mekanizmalara dayanılarak nasıl kişisel veri aktarımı yapılacağına ilişkin hususlar belirtilmiştir. Yine, Standart Sözleşmenin ise Kurul tarafından belirlenerek ilan edileceği düzenlenmiştir.

Kanun’un dokuzuncu maddesinin yeni halinde Yeterlilik Kararı ve Uygun Güvencelerin sağlanamadığı aktarımlar için başvurulabilecek geçen “arızi” ibaresi ise Yönetmelik’te istisnai aktarım halleri başlığında; düzenli olmayan, tek veya birkaç sefer gerçekleşen, süreklilik arz etmeyen ve olağan faaliyet akışı içinde bulunmayan aktarımlar olarak düzenleme bulmuştur.

Yönetmelik’in tereddütlerin giderilmesi başlıklı maddesinde; uygulanması sırasında doğacak tereddütleri gidermeye ve Yönetmelik’te yer almayan konularda, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde karar vermeye Kurul yetkili kılınmıştır.

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/10.07.2024

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN