Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANDI

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 9 Ağustos 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlandı. Bu yönetmelikle özellikle başta, sosyal medya da dâhil olmak üzere internet paylaşımlarına ilişkin yeni düzenlemeler getirildi.

 

Yönetmeliğin geçiş hükmü gereği söz konusu yönetmelik kapsamında olanlar Yönetmeliğin 5’inci ve 6’ncı maddeler ile 7’nci maddenin (d) bendinde yapılan düzenlemeler kapsamındaki yükümlülüklerini, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde yerine getirecekler.

 

Yapılan bazı değişiklikler şu şekildedir:

 

1. Yönetmelik hükümlerine aykırılık halinde, önceden var olan “uyarı yazısı gönderme” usulü kaldırıldı. Aykırı olduğu düşünülen fiil hakkında avukat hakkında re’sen soruşturma açılacak, disiplin soruşturması ilgiliye savunma istemi içeren yazıyla beraber tebliğ olunacak. (madde 12)

 

2. Müvekkil ve müvekkil adaylarıyla yapılacak görüşmenin mekân, ortam ve içeriği; görüşmenin amacına elverişli, mesleğin saygınlığına yaraşır, reklam yasağını ihlal etmeyecek nitelikte olacak. Görüşmede gizliliğe uyulacak. (madde 4)

 

3. Yönetmelik kapsamında olan avukatlar; birden fazla büro edinemeyecek, şube açamayacaklar. Avukatlık bürolarını ve avukatlık ortaklıklarını; irtibat bürosu veya “çözüm ortakları” gibi kalıcı ve sürekli iş birliği izlenimi yaratacak şekilde adlandıramayacaklar. (madde 4)

 

4. Avukatlık bürosunda bir avukat için birden fazla tabela kullanılamayacak. (madde 5)

 

5. Avukatlar tarafından kullanılan başlıklı kağıtlar, her türlü kartvizitler, diğer basılı ve elektronik belgeler reklam niteliği taşıyacak aşırılıkta olamayacak. (madde 6)

 

6. Avukatlar, çevrimiçi mecralarda bedel karşılığı veya bedelsiz olarak bizzat hazırladıkları, hazırlattıkları ya da kendilerine ilişkin olarak hazırlanan içerikleri ön plana çıkaracak iş ve işlemlerde bulunamayacaklar. (madde 7)

 

7. Avukatlar internet kullanıcılarını kendi sitesine veya kendi sitesinden bir başka siteye yönlendirecek kısa yolları kullanamayacak, kullanılmasına izin veremeyecek; çevrimiçi mecralarda reklam veremeyecek veya alamayacaklar. (madde 7)

 

8. Avukatlar, mesleki kimliğiyle ilişkilendirilecek şekilde yaşamları, kazançları, mesleki faaliyetleri hakkında reklam niteliğinde paylaşımlarda bulunamayacaklar. (madde 7)

9. Yazılı, işitsel, görsel iletişim araçları ile çevrimiçi mecralarda iletişim araçlarında, avukat unvanının kullanıldığı durumlarda, özel yaşamlarına ilişkin paylaşımlarında mesleğin itibarını zedeleyici nitelikte davranışlardan kaçınacaklar. (madde7)

 

10. Avukatlar; yazılı, işitsel, görsel iletişim araçları ile çevrimiçi mecralarda, her ne sıfat altında olursa olsun katıldıkları veya bir parçası oldukları yayınlarda, reklam sayılabilecek her türlü davranıştan, avukatlık mesleğinin itibarını zedeleyici her türlü açıklama ve paylaşımdan kaçınacaklar. (madde 7)

 

11. Avukatlar iş elde etme amacıyla, ulaşılması herkes için mümkün olan genel ve soyut içerikli bilgiler paylaşmak suretiyle yayın yapamayacak, yazılı veya görsel paylaşımda bulunamayacaklar. (madde 7)

 

Kaynak:  https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240809-1.htm

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN