Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

VERGİ USUL KANUNUNA İLİŞKİN GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI

VERGİ USUL KANUNUNA İLİŞKİN GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI

Enflasyon düzeltmesinin yıllık yapılması ve matrah etkisinin olmaması gerektiği yönünde yapılan uyarılara rağmen 2024/2.geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi işlemlerinin uygulanmasından vazgeçilmemiş, son kez olduğu belirtilerek yapılan süre uzatımı uygulanarak birçok beyanname sisteme yüklenmiştir. Ancak ortaya çıkan tablo yanlış bir düzeltme yapıldığı ortaya çıkmıştır ve bu yanlışı düzeltmek adına Vergi Usul Kanununa ilişkin genel tebliğ 31.08.2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Bu tebliğe göre;

1- Enflasyon düzeltmesi yapma yükümlülüğü bulunan mükelleflerden, 31.12.2023 tarihli gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50.000.000 TL’nin altında olanların enflasyon düzeltmesi yapmayacağı yönünde karar alınmıştır.

2- 2024 hesap döneminin ikinci geçici vergi dönemindeki mali tablolarını 213 Sayılı Kanun’un mükerrer 298’inci maddesi kapsamında enflasyon düzeltmesine tabi tutan ve enflasyon düzeltmesi sonrası oluşan kâr veya zararlarını yasal defterlere kaydetmek suretiyle bu döneme ilişkin geçici vergi beyannamelerini Tebliğin yayım tarihi itibariyle vermiş olan mükelleflerin, söz konusu döneme ilişkin yasal kayıtlarını düzeltmelerine gerek bulunmadığına karar verilmiştir.

3- Bu kapsamda bulunan mükelleflerin enflasyon düzeltmesinden kaynaklı olarak kâr veya zarar kayıtları ile enflasyon düzeltmesi yapılmamasına göre oluşan kâr/zarar farkını, 2024 hesap dönemi ikinci geçici vergi dönemine ilişkin beyannamelerinde duruma göre “Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler” veya “Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler Bölümünün Diğer İndirimler” kısmında göstermek suretiyle beyan etmeleri gerektiğine karar verilmiştir.

4- Bu kapsamdaki beyannamelerini vermiş mükelleflerin, ikinci geçici vergi dönemine ilişkin beyannamelerini, enflasyon düzeltmesi öncesi oluşan kâr veya zarara göre geçici vergi matrahlarını düzelterek vermeleri gerekmektedir.

5- Düzeltme işlemlerinin beyanname verme süresi içinde yapılması durumunda herhangi bir vergi cezası veya gecikme faizi ödemeyeceği yani düzeltme yapmayanlara ceza uygulanacağına karar verilmiştir.

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240831-16.htm

HABERİ PAYLAŞIN
HABERİ YAZDIRIN