Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

INFLUENCER’LARIN (SOSYAL MEDYA ETKİLEYİCİLERİ) YAPTIKLARI REKLAM VE TANITIMLARDAN KAYNAKLANAN TAZMİNAT SORUMLULUĞU

INFLUENCER’LARIN (SOSYAL MEDYA ETKİLEYİCİLERİ) YAPTIKLARI REKLAM VE TANITIMLARDAN KAYNAKLANAN TAZMİNAT SORUMLULUĞU

1-Genel Olarak

Günümüz toplumları, merkezinde bilişim teknolojilerinin yer aldığı ve toplumsal yaşamın her alanına yoğun şekilde etki eden hızlı ve kontrolsüz bir değişim sürecinden geçmektedir. Akıllı telefonlar ve siber dünyanın gelişmesiyle artış gösteren dijital platformlar hem toplumsal hem bireysel açıdan oldukça mühim değişikliklere yol açmaktadır. Bu anlamda sosyal medya mecraları reklam ve pazarlamanın da neredeyse öncü platformları haline gelmiştir. Hal böyle olunca, şirket ve markalar da tanıtımlarını işbu sosyal mecralardan gerçekleştirebilmek adına sosyal medya etkileyicileri ile yoğun şekilde iş birlikleri yapmaya başlamışlardır. Böylece influencer’lık çağımızın yeni mesleği haline gelmiştir. Influencer’lar markaların ürünlerine dair öneri yapmak suretiyle inandırıcılık düzeyi klasik yöntemlere nazaran oldukça yüksek bir pazarlama ağı oluşturmuş durumdadırlar.

Influencer marketing” denilen işbu reklamcılık faaliyetleri mevzuat gereğince ticari reklam kapsamında olup ticari reklamlara ilişkin düzenlemelere tabidirler.

2- Influencer’ların Haksız Fiil Sorumluluğu

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun genel hükümlerine göre borç ilişkisi; “hukuki işlemlerden doğan borç ilişkileri”, “haksız fiilden doğan borç ilişkileri” ve “sebepsiz zenginleşmeden doğan borç ilişkileri” olmak üzere üç başlık altında sınıflandırılmıştır.

İşbu hususa influencer’ların gerçekleştirmiş olduğu influencer marketing reklamcılık faaliyeti bakımından yaklaşacak olursak; burada sözleşmesel bir sorumluluk söz konusu olmamaktadır. Zira tüketici ile influencer arasında herhangi bir sözleşme bulunmamaktadır. Tüketicinin influencer ile değil, satıcı ve/veya sağlayıcı ile arasında sözleşme mevcut olmaktadır. Dolayısıyla influencer’ların sorumluluğu haksız fiil sorumluluğu çerçevesinde şekillenecektir.

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’na göre; “Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür.”

Bu kapsamda haksız fiil sorumluluğu genel davranış kurallarına aykırılıktan doğmakta ve tazminat borcunun dayanağını teşkil etmektedir. Haksız fiil sorumluluğundan bahsedebilmek için aranan unsurlar şu şekildedir;

-Hukuka aykırı fiil,

-Kusur,

-Zarar

-Meydana gelen zarar ve fiil arasındaki uygun nedensellik bağı

Bu kapsamda, influencer’ların haksız fiil sorumluluğu bakımından somut olay özelinde değerlendirme yapılacak olmakla birlikte anılan unsurların somut olay kapsamında vuku bulması sonucunda haksız fiil sorumluluğundan söz edilebilecektir.

Konuya ilişkin “hukuka aykırı fiil unsuru” somut olayda farklı şekillerde ortaya çıkabilecektir. Örneğin “örtülü reklam” ile hukuka aykırı fiile vücut vermek mümkündür. Influencer’ların reklam yaptığını beyan etmeden adeta tavsiye veriyormuşçasına gerçekleştirdikleri paylaşımlara çeşitli etiket zorunlulukları getirilmiştir. Konuya ilişkin detaylar bir önceki makalemizde yer almakta olup detaylı bilgi için “Sosyal Medya Etkileyicileri (Influencer) Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuza Dair” adlı makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz. Burada influencer’ların reklam etiketi yapmaması hukuka aykırı fiil olarak değerlendirilecektir.

Haksız fiil sorumluluğu için gerekli ikinci unsur ise zarardır. Burada influencer tarafından gerçekleştirilecek hukuka aykırı bir fiil neticesin tüketicinin zarara uğraması hali söz konusu olmalıdır. Örneğin influencer paylaştığı ürünün fiyatında aldatıcı unsurlara yer verirse ve tüketicinin söz konusu ürünü piyasa değerinden fazlasına satın almasına sebep olursa tüketiciyi zarara uğratmış olacaktır. Keza influencer’ın paylaşımındaki ifadelerde aldatıcı unsurların yer alması üzerine tüketicinin işbu paylaşımdan etkilenerek paylaşıma konu ürünü satın alması ancak ürünün beklentisini karşılamaması hâlinde de tüketici zarara uğrayacaktır. [1]

Haksız fiil sorumluluğu için gerekli üçüncü unsur ise kusurdur. Kusursuz sorumluluk halleri dışında kusura dair unsur “Kusur, hukuka aykırı sonucu istemek veya bu sonucu istememekle beraber hukuka aykırı davranıştan kaçınmak için iradesini yeterli derecede kullanmamaktır.” Şeklindeki irade ile vücut bulacaktır. Kusur, kast ve ihmal olarak ikiye ayrılır. Hukuka aykırı sonucu istemek kastı ifade ederken hukuka aykırı sonucu istememekle beraber bu sonuçtan kaçınmak için yeterli irade kullanmamış olmak ihmal olarak nitelendirilir. [2]

Influencer gerçekleştirdiği reklamda hukuka aykırılığın varlığını bilmesine rağmen kendi isteği ile hukuka aykırı eylemi gerçekleştiriyorsa kasttan söz edilecektir. Fakat influencer hukuka aykırı sonucu istemiyor ancak işbu sonucu önlemek için gereken özeni göstermiyorsa ihmalin varlığından bahsedilecektir. Her iki durumda da kusur unsuru var kabul edilecektir. Örneğin yanlış bilgi içeren bir paylaşımı bilginin yanlış olduğunu bilerek paylaşan influencer’ın kastından, paylaşım için zorunlu kılınan reklam etiketlerini paylaşmayan influencer’ın ihmalinden söz edilecektir.

Haksız fiil sorumluluğu için gerekli dördüncü unsur da; meydana gelen zarar ve fiil arasındaki uygun nedensellik bağıdır. Nedensellik bağı bakımından; söz konusu reklama ilişkin paylaşımlar, elbette ki her tüketici açısından aynı etkiyi yaratmayacağı için haksız fiil sorumluluğu açısından da aynı sonucu doğurmayacaktır. Tüketicinin, ürünü satın alması nedeniyle uğradığı zarar arasında nedensellik bağının bulunup bulunmadığı, ortalama tüketici ölçütü benimsenerek her somut olay özelinde ayrı ayrı araştırmaya tabii tutulmalıdır.

3- Tazminatın Belirlenmesi ve Zamanaşımı

 

TBK kapsamında haksız fiil hukukunda zararın tazmini için, zarar görenin zararını ve zarar verenin kusurunu ispat yükümlülüğü bulunmaktadır. Hal böyleyken tüketici, influencer’ın yaptığı reklam neticesince uğradığı zararı ve zarara ilişkin influencer’ın kusurlu olduğunu ispat yükü altındadır.

 

Haksız fiil sonucunda meydana gelen zarar somut olayın koşullarına göre hâkim tarafından tespit edilecektir. Somut olayın koşullarına göre tazminatta indirime gidilmesi durumları söz konusu olabilecektir.

 

Haksız fiil dolayısıyla tazminat istemi TBK m. 72’ye göre; “Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Ancak, tazminat ceza kanunlarının daha uzun bir zamanaşımı öngördüğü cezayı gerektiren bir fiilden doğmuşsa, bu zamanaşımı uygulanır. Haksız fiil dolayısıyla zarar gören bakımından bir borç doğmuşsa zarar gören, haksız fiilden doğan tazminat istemi zamanaşımına uğramış olsa bile, her zaman bu borcu ifadan kaçınabilir.”

 

Görülmektedir k; zamanaşımı 2 yıldır. Zamanaşımı başlangıcı zarar görenin, zararı ve haksız eylemi işleyen ile tazminat sorumlularını öğrendiği günden başlamaktadır. Fakat, influencer’ın yaptığı reklam örneğin dolandırıcılık suçu teşkil ediyorsa ceza kanunlarının daha uzun bir zamanaşımı öngördüğü cezayı gerektiren zamanaşımı uygulama alanı bulacaktır.


4- Sonuç Olarak

Ülkemizde influencer’ların hukuka aykırı fiilleri neticesinde zarara uğradığını düşünen kişilerin haksız fiil sorumluluğu kapsamında influencer’ları dava etme hakkı mevcuttur. Elbette ki, influencer’lar kendilerine ait ürün ve/veya hizmetin reklamını yaptıklarında sözleşme ilişkisinden doğan sorumluluk söz konusu olacak olup uygulamada genele yayılan bir durum olmaması sebebiyle ilgili hususa işbu çalışmamızda yer verilmemiştir.  

Görülmektedir ki, çağımızın mesleği haline gelen influencer’lar karşısında zarar gören kişilerin dava hakları mevcut olsa da somut olayın özelliklerine göre ispata muhtaç olacak bu konuya ilişkin uygulamada mağduriyetleri tamamen koruyabilmek ya da giderilmek mevcut düzenlemeler karşısında mümkün görülmemektedir. Bu kapsamda özellikle kamu sağlığını tehdit edebilecek mağduriyetlerin önüne geçebilmek adına bu alandaki düzenlemeler ivedilikle hız kazanmalı ve özel düzenlemelere yer verilmelidir. Ayrıca konunun varabileceği ciddi sonuçlara ilişkin farkındalığın son derece az olması kapsamında gerek tüketiciler gerekse de influencer’lar nezdinde farkındalık çalışmalarına başvurulması gerektiği yönünde kanaatimiz bulunmaktadır.

Av. Öykü Yaman


Kaynakça:

1. Aktaş Avci, Pınar. “Sosyal Medya Etkileyicilerinin Yaptığı Reklamlara İlişkin Genel Bir Değerlendirme”. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi,  Cilt: 9/ Sayı: 2 / Temmuz 2023: s. 269 – 292

2. OĞUZMAN / ÖZ, N. 156; EREN, s. 599

3. Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN