Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

KRİPTO VARLIKLARINA İLİŞKİN 6362 SAYILI SERMAYE PİYASASI KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

KRİPTO VARLIKLARINA İLİŞKİN 6362 SAYILI SERMAYE PİYASASI KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

1. Giriş

 

Paranın sözlük tanımı; mal ve hizmetlerin değiş-tokuşu için kullanılan araçlardan en yaygın olanı olup tarihsel süreç içerisinde mal ve hizmetlerin değiş-tokuş işlemi pek çok değişime uğramıştır. Paranın icadından önce insanlar mal ve hizmetlerin değiş-tokuşu için başkaca mal ve hizmet sunarken Lidyalıların dünyamıza kazandırmış olduğu para kavramı sayesinde ticaret hayatı tamamen değişmiştir. Söz konusu madeni paralar yüzlerce yıllık süreç içerisinde çeşitli şekillere bürünmüş olup günümüzdeki en yaygın para modeli pamuktan üretilen kâğıt paralardır. Ancak yukarıda da metal bir parçadan pamuğa, kâğıda dönüşen paralar şu an ise hızla değişen teknolojilerin sonucu olarak kripto varlıklara dönüşme yolunda ilerlemektedir. Kimisine göre de önümüzdeki yıllarda fiziki olarak para kavramı tamamen ortadan kalkacak olup kripto varlıklarla birlikte mal ve hizmetlerin değiş-tokuşu gerçekleştirilecektir.

 

Belirtmek gerekir ki, kripto varlıkların hayatımıza girişi yakın bir tarihe dayanmaktadır. Ancak kripto varlıklar son dönemlerde oldukça popülerleşmiş ve önem kazanmıştır. Hatta 22 Mayıs Bitcoin Pizza Günü kavramı yer almaktadır. Olay kısaca, 2012 yılında bir programcının 10.000 BTC karşılığında iki büyük boy pizza almasıdır. İşbu yazının yazıldığı tarih itibariyle 1 Bitcoin’in 66.038,8 USD olduğu düşünüldüğünde söz konusu olayın tarihe geçmesi pek de şaşırtıcı olmamıştır.

 

Belirtildiği üzere, kripto varlıklar her geçen gün giderek popülerliğini arttırmakta olup günlük yaşantımızın bir parçası olmaya giderek yaklaşmaktadır. Hal böyle olunca ülkeler kripto varlıklara ilişkin çeşitli düzenlemeler getirmektedir. 16.05.2024 tarihinde de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne; kripto varlıklarına ilişkin, Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Teklifi “Kanun Teklifi” sunulmuştur. [1]

 

2. Kanun Teklifinin Gerekçesi

 

Dijitalleşmenin sınırsız sayıda olumlu özelliği bulunmasına rağmen, olumsuz özellikleri de bünyesinde barındırmaktadır. Mevcut durumda ülkemizin kripto varlıklara ilişkin kamuya yansımış resmi duruşu; Finansal İstikrar Komitesi'nin 10 Ocak 2018 tarihinde yapmış olduğu duyurudur. Söz konusu duyuruda, kripto varlıkların ülkemizde yasal bir dayanağı bulunmadığı, bu kapsamda gerçekleştirilen işlemlerin herhangi bir resmi otoritenin güvencesi altında olmadığı, dijital cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi gibi olumsuz özelliklere sahip olduğu, işlemlerin geri döndürülemez nitelikte olması nedeniyle kötü niyetli kişilerin suiistimallerinden kaynaklanan zararların düzeltilmesi veya iptal edilmesinin mümkün olmadığı, bunlarla işlem yapan kişilerin herhangi bir zarara uğramamaları için dikkatli olmaları konusunda vatandaşlar uyarılmıştır.

 

TBMM’ye sunulan Kanun Teklifinde; “Düzenleme sürecinde yapılan çalışmalarda blokzinciri teknolojisinin finans ve diğer alanlarda kullanımının sağlayacağı faydalar dikkate alınmış, bu yenilikçi ekosistemin gelişimini engelleyici bir yaklaşımdan uzak durulmuştur. Bir başka ifadeyle Kanun Teklifi blokzinciri teknolojisini değil, bu teknolojiye dayanmakta olan kripto varlıkların platformlar nezdindeki alım satım faaliyetlerini düzenlemeyi amaçlamaktadır.” denilmek suretiyle, kanun teklifinin amacının kripto varlıkların platformlar nezdindeki alım satım faaliyetlerini düzenlemek olduğu belirtilmiştir.

 

Yukarıda sayılan olumsuz özelliklerin aslında arkasında yatan sebep, anonimite, gizlilik ve merkeziyetsizlik olup, bu sebepler aynı zamanda kripto varlıkların ve bunların alım satımının ve saklanmasının düzenlenmesini de zorlaştırmaktadır.

 

Kanun Teklifi’nde güvenilir ve sağlıklı bir işleyiş mekanizmasının oluşturulabilmesi için kripto varlıkların alım satımının gerçekleştiği platformların şeffaf hale gelmesi gerekliliğinden bahsedilerek kripto varlıkların şifreli cüzdanlarda saklanmasının düzenleme getirilmesinin zorlaştırıldığı belirtilmiştir.

 

Yine Kanun Teklifinde kripto varlık hizmet sağlayıcıların kurulmaları ve faaliyet göstermeleri için Sermaye Piyasası Kurulundan izin almaları gerektiği düzenlenerek, bunların faaliyetleri sırasında uymaları gereken ilke ve esasların 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa eklenecek 35/B ve 35/C maddelerine dayanılarak çıkarılacak ikincil düzenlemeler ile Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirleneceği, ifadesiyle söz konusu teklifin kripto varlığı ile ilgili geneli kapsayan veya kripto varlıklarla ilgili tüm detayları ortaya koyan bir düzenleme olmadığı vurgulanarak ikincil düzenlemeler üzerinde çalışmaların devam ettiği belirtilmiştir.

 

3. Kanun Teklifinin İçeriği

 

Madde 1

 

Taslak’ta, Kanun’a bazı yeni tanımlar ekleneceği düzenlenmiştir. Bu tanımlar şöyledir:

(i)         Cüzdan: Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji üzerindeki kripto varlıkların transfer edilebilmesini ve bu varlıkların ya da bu varlıklara ilişkin özel ve açık anahtarların çevrim dışı olarak depolanmasını sağlayan yazılım, donanım, sistem ya da uygulamaları,

(ii)        Kripto varlık: Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıkları,

(iii)      Kripto varlık hizmet sağlayıcısı: Platformları, kripto varlık saklama hizmeti sağlayan kuruluşları ve bu kanuna dayanılarak yapılacak düzenlemelerde kripto varlıklarla ilgili olarak hizmet sağlamak üzere belirlenmiş kuruluşları,

(iv)       Kripto varlık saklama hizmeti: Platform müşterilerinin kripto varlıklarının veya bu varlıklara ilişkin cüzdan transfer hakkı sağlayan özel anahtarların saklanmasını ve Sermaye Piyasaları Kurulunca (“Kurul”) belirlenecek diğer saklama hizmetlerini,

(v)        Platform: Kripto varlık alım satım, takas ve transfer gibi işlemlerin gerçekleştirildiği kuruluşları,

(vi)       TÜBİTAK: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunu ifade eder.

 

Madde 2

 

Mevcut düzenleme, sermaye piyasası araçlarının senede bağlanmaksızın kayden ihracı ve buna ilişkin hakların Merkezi Kayıt Kuruluşu (“MKK”) tarafından izlenmesidir.

Taslak’ta ise Kurul’un, sermaye piyasası araçlarının MKK sistemine dahil olmadan kripto varlık olarak ihracına ilişkin esasları ve buna ilişkin hakların hizmet sağlayıcılarca sunulan elektronik ortamda kayden izlenmesine ilişkin esasları belirleyebileceği düzenlenmiştir.

 

Madde 3

 

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulup faaliyete geçebilmeleri için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (“SPK”) izin almaları zorunlu tutulmuştur. Hizmet sağlayıcılarının kuruluş ve yönetim esasları da SPK tarafından belirlenecektir.

 

İlgili maddenin 2. Fıkrasında; Kanun Teklifi’nin gerekçesinde de yer alan güvenlik sebepleri amacıyla; kripto varlık hizmet sağlayıcıların sistemlerinin güvenli bir şekilde yönetilebilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmak, önlemleri almak ve gerekli iç kontrol birim ve sistemlerini oluşturmakla ilgili yükümlülüklerini düzenlemektedir. Ayrıca, kripto varlık hizmet sağlayıcıların kuruluşlarına ve/veya faaliyete başlamalarına Sermaye Piyasası Kurulunca izin verilebilmesi için bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıları konularında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun belirleyeceği kriterlere uygunluk aranacak olup, böylece bilgi sistemleri ve teknolojik altyapının güvenilirliğinin sağlanması amaçlanmaktadır.

 

İlgili maddenin 4. fıkrasında, kripto varlıkların alınıp satılmasında, takas edilmesinde ve saklanmasında esasların da SPK tarafından düzenleneceği belirtilmiştir. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının pay devirlerinde SPK’nın izin vermesi de zorunlu hale getirilmiştir.

 

Madde 4

İşbu maddeyle birlikte; kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile müşteriler arasında sözleşme imzalanması zorunlu hale getirilmiş olup bankalar ve aracı kurumlar gibi diğer finansal kuruluşlara tanınan uzaktan iletişim araçlarıyla sözleşme ilişkisi kurma imkânı kripto varlık hizmet sağlayıcılara da tanınmaktadır.

 

Kripto varlıklar sermaye piyasası aracı tanımı dışında tutulduğundan, Yatırımcı Tazmin Merkezi tarafından yürütülen tazmin hükümleri kapsamı dışında tutulmuşlardır. Ayrıca, kripto alım ve satımları arasında meydana gelecek olası uyuşmazlıklar da genel hükümlerin uygulanacağı maddede yer almaktadır.

 

Kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği yapılmasına ilişkin usul ve esaslarda Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirleneceği maddede yer almaktadır.

 

Madde 5

Kripto varlık hizmet sağlayıcıların bankalarda tutulan müşteri nakitleri, hizmet sağlayıcılarının malvarlıklarından ayrı olarak takip edilmesi hedeflenmiştir.

 

Madde 6

Kripto varlık hizmet sağlayıcıların Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’ne üye olmaları zorunlu tutulmuştur. Bu düzenlemeyle birlikte, öz düzenleyici fonksiyondan yararlanılma amaçlanmaktadır.

 

Madde 7

İnternet üzerinden izinsiz yürütülen sermaye piyasası faaliyetlerinin engellenmesi için SPK tarafından erişim engelleme kararları alınabilecektir. Kararlar SPK tarafından alınıp Erişim Sağlayıcıları Birliğine bildirilecektir. Birlik tarafından erişimin engellenmesi süreci yürütülecektir.

 

Madde 8

Kripto varlık hizmet sağlayıcıların hukuka aykırı faaliyet ve işlemlerinde uygulanacak tedbirler belirlenmiştir. Kanun Teklifinde; madde ile kripto varlık hizmet sağlayıcıların hukuka aykırı faaliyet ve işlemlerinde uygulanacak tedbirler için Kanunun 96’ncı maddesi; izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetinde uygulanacak tedbirler için Kanunun 99 uncu maddesi; izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetinde bulunanların ilan, reklam ve açıklamalarına ilişkin olarak Kanunun 100 üncü maddesinin birinci fıkrası hükümlerinin uygulanacağı düzenlenerek bahsi geçen işlemlere yönelik tedbirler getirilmektedir.

 

Madde 9

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarına uygulanacak yaptırımlar ve denetimleri düzenlenmiştir. Maddeye göre denetim faaliyetlerinde yetki SPK’da olacaktır. Hizmet sağlayıcılarının mali yapılarını ve bilgi sistemlerini denetleme yetkisi de SPK’ya tanınmıştır.

 

Maddenin 3. fıkrasında kripto varlık hizmet sağlayıcıların hukuka aykırı faaliyetleri neticesinde yükümlülüklerini yerine getirememeleri hâlinde sorumluluklarının olduğunu, platform yönetim kurulu üyelerinin de kusurlarına ve durumun gereklerine göre sorumlu olacakları ve şahsi sorumluluk kapsamında zimmet hükümlerine tabi olacakları hususu düzenlenmiştir.

 

Ancak düzenlemede, hizmet sağlayıcıların kusuru olmaksızın sunulan hizmetlerde yaşanan kesintilerden kaynaklanan, geçici bir süre emir iletilememesi ya da işlem/transfer yapılamaması gibi durumlar kapsam dışında bırakılmıştır.

 

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları bilgi ve belge vermeme, denetimin engellenmesi, yasal defterlerde, muhasebe kayıtlarında ve finansal tablo ve raporlarda usulsüzlük, sır saklama yükümlülüğü ve yazılı başvuru ve özel soruşturma usulleri (6362 sayılı SPK md. 111, 112, 113 ve 115) maddeleri hükümlerine tabi olacağı da Kanun Teklifinde yer almaktadır.

 

Müşterilere ait nakit ve kripto varlıklara ilişkin tedbir, haciz ve benzeri her türlü idari ve adli talepler münhasıran kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından yerine getirileceği düzenlenmiştir.

 

Madde 10

Sermaye Piyasası Kanunu’nda yer alan bilgi suiistimali, piyasa dolandırıcılığı ve piyasa bozucu eylemler için gerekli tedbirlerin alınmasında internet aracılığıyla yapılan yayınlara ilişkin internet sitesinde erişimin engellenmesi yoluna gidilebileceği düzenlenmiştir.

 

Madde 11

Meydana gelmiş aykırılığın tespitinde, uygulanacak yaptırımların belirlenmesinde dikkate alınacak finansal tablolar belirtilmekte olup, ceza üst sınırının tespitinde esas alınacak brüt satış hasılatı ile vergi öncesi kârın belirlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleme yetkisi de SPK’ya tanınmıştır.

 

Sermaye Piyasası Kanunu’nun 103 ve 104. maddesinde belirtilen menfaatlerin hesaplanmasında ödenen vergiler, komisyonlar, kredi faizleri gibi maaliyetler göz önünde bulundurulmayacaktır. Böylelikle cezaların caydırıcılığının artırılması hedeflenerek hareket edilmiştir.

 

Madde 12

Madde ile izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı yürüten kişilere üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar idari para cezası verilebilecektir. Yine bu düzenlemede de cezaların caydırıcılığının artırılması doğrultusunda hareket edildiğini söylemek mümkündür.

 

Madde 13

Kripto varlık hizmet sağlayıcılığı yürütenlerin zimmet suçunu işlemeleri durumunda yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları, sekiz yıldan on dört yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası verilebilecektir.

 

Suçun, zimmetin açığa çıkmamasını sağlamaya yönelik hileli davranışlarla işlenmesi hâlinde ise on dört yıldan yirmi yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası verilebilecektir.

 

Kanun Teklifinde, dünyada ve Türkiye’de yaşanılan vakıalar ile meydana gelen zarar büyüklüğünün altı çizilerek maddi ve cezai hükümler diğer finansal kurumlara göre daha ağır tutulmuştur.

 

Madde 14

Madde ile zimmet suçunu işleyenlerin şahsi sorumluluklarına Sermaye Piyasası Kurulunun talebi üzerine zarar verdikleri miktarla sınırlı olarak gidilebilecektir. Bu kişilerin iflaslarının mahkemeden istenebileceği düzenlenmiştir.

 

Madde 15

Kripto varlık hizmet sağlayıcılığı yürütenlerin zimmet suçunu işlemeleri durumunda özel bir soruşturma usulü öngörülmüştür.

 

Sermaye Piyasası Kanunu’nun n 110/A maddesinde yazılı suçlardan dolayı mahkûm olanlar, Hazineye olan borçları ve tazminatları ödemediği veya bu borçlar ve tazminatlar malvarlıklarından tahsil olunamadığı sürece koşullu olarak salıverilemeyeceklerdir.

 

Madde 16

Madde ile kripto varlık alım satım platformlarının gelirlerinden Her yıl platformların bir önceki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde biri Sermaye Piyasası Kurulu’na, yüzde biri de TÜBİTAK’a ödenecektir.

 

Madde 17

Madde ile kanunun yürürlüğe girmesi ile kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yetkilendirme süreçleri ve ikincil düzenlemenin yürürlüğüne ilişkin geçiş hükümleri düzenlenmiştir.

 

Mevcut hizmet sağlayıcıların yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde, faaliyet izni almak için Kurul’ca belirlenecek belgelerle Kurul’a başvuruda bulunmaları zorunlu olup, belirlenen süre içerisinde başvuruda bulunmayan hizmet sağlayıcılarının üç ay içinde tasfiyelerini hiçbir müşterilerinin menfaatlerini zarara uğratmadan gerçekleştirmelilerdir.

 

Kanunun yürürlüğü sonrasında faaliyete başlamak isteyen hizmet sağlayıcılarının, faaliyetlerine başlamadan önce Kurul’a başvuruda bulunarak ikincil düzenlemelerde öngörülecek şartları sağlayarak faaliyet izni almak üzere gerekli başvuruyu yapmaları gerekmektedir.

 

Yurt dışında yerleşik platformlar ise Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini üç ay içinde sonlandırmak zorundadırlar.

 

Madde 18

 Kanun yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecektir.

 

Madde 19

Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütecektir.

 

5. Sonuç

Kripto Varlıkların günden güne hayatımıza girmesi ve giderek öneminin artması sebebiyle bu konuda ilişkin düzenleme yapılması gerektiğinden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifinde bulunulmuştur. Söz konusu kanun teklifinde düzenlemenin blokzincir teknolojisiyle ilgili geneli kapsayan veya kripto varlıklarla ilgili tüm detayları ortaya koyan bir düzenleme olmadığı vurgulanarak ikincil düzenlemeler üzerinde çalışmaların devam ettiği belirtilmiştir.

 

Stj. Av. Umut Alperen Öztürk

 


Kaynakça:

1. 16.05.2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne; Sunulan Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Teklifi

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN