Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

ÖZEL OKULLARDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN MESAİ SAATLERİ NEDİR? FAZLA MESAİ VE RESMİ TATİL ALACAKLARINI NASIL İSPATLAYABİLİRLER?

ÖZEL OKULLARDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN MESAİ SAATLERİ NEDİR? FAZLA MESAİ VE RESMİ TATİL ALACAKLARINI NASIL İSPATLAYABİLİRLER?

12.03.1964 tarih ve 11654 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanan 439 Sayılı Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri ile İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun ile öğretmenlerin çalışma saatleri düzenlenmiştir.

İlgili tarihlerden itibaren yapılan değişikliklere uygun olarak hareket edilmesi herhangi bir sorunla karşılaşılmaması açısından önem arz etmektedir. Aşağıda dikkat edilecek hususlar başlıklar altında açıklanmıştır.

·                 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARAR

Bu kanuna dayanılarak çıkartılan 16.12.2006 tarih ve 26378 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Aylık karşılığı ders görevi" başlıklı 5. maddesinde;

" (1) Kapsama dahil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli;

a) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat,

b) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat,

c) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat,

ç) Atölye ve laboratuvar öğretmenleri haftada 20 saat

Ders okutmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülük öncelikle alanlarında, alanlarında ders bulunmayanlara ise ihtiyaç halinde ve istekleri üzerine alanları dışında ders görevi verilmek suretiyle yerine getirilir." hükümleri ile öğretmen ve yöneticilerin aylık karşılığı ders görevi,

"Ek ders görevi" başlıklı 6. maddesinde ise;

(1) Kapsama dahil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli olup, aylık karşılığı ders görevini tamamlayan;

a) Müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarına haftada 6 saate,

b) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerine 6 saati zorunlu olmak üzere haftada 15 saate,

c) Atölye ve laboratuvar öğretmenlerine 20 saati zorunlu olmak üzere haftada 24 saate,

kadar alanlarında, alanlarında ek ders görevi verilemeyen veya kısmen verilebilenlere, ihtiyaç halinde ve istekleri üzerine alanları dışında da ek ders görevi verilebilir.

(2) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile okuma-yazma kurs öğretmenlerinin aylık karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saati dışında ilgili mevzuatına göre fiilen okuttukları her ders saati zorunlu ek ders görevi sayılır. Ancak, bu şekilde verilecek ek ders görevi haftada, okul öncesi öğretmenlerinden anaokulları ile kız teknik öğretim okul ve kurumları bünyesindeki uygulama sınıflarında görevli olanlar için bir sınıfta bir öğretmenle tam gün eğitim yapılması şartına bağlı olarak 24 saati, diğer ana sınıflarında görevli öğretmenler ile sınıf ve okuma yazma kurs öğretmenleri için 12 saati geçemez.

(3) Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir.

(4) Birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen atölye ve laboratuvar öğretmenlerinden kendilerine bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilenlerin, görev yaptıkları eğitim kurumunun bölüm, atölye ve laboratuvarlarındaki çalışmaların planlanması, tezgah, makine, araç ve gerecin sağlanması, bakımı, onarımı ve öğretime hazır halde bulundurulması amacıyla yaptıkları çalışmaların bölüm şefleri için haftada 10, atölye ve laboratuvar şefleri için ise haftada 6 saati ek ders görevi sayılır. Bu dersler ders dağıtım çizelgesinde "Planlama ve Bakım-Onarım Görevi" adıyla gösterilir ve haftada azami okutabilecekleri ek ders saatleri içinde verilir.

(5) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilen öğretmenler hariç olmak üzere, örgün eğitim kurumlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenlerinin bu görevlerinin haftada 2 saati ek ders görevi sayılır. Bu dersler, ders dağıtım çizelgesinde "Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" adıyla gösterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman öğretmenlik hem de sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi verilmesi halinde sadece bir görev için ek ders ücreti ödenir. "

Hükümleri ile öğretmen ve yöneticilerin ek ders görevleri belirlenmiştir. Öğretmen ve yöneticilerin bu görevleri haricinde herhangi bir görevi bulunmamaktadır.

Kısacası "657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre öğretmende bir memurdur ve haftada 40 saatlik çalışması gerektir." şeklindeki anlayış yanlıştır.

Bu konu hakkında Isparta İdare Mahkemesi 2011/298 Esas No, 2011/1270 Karar No ve 21.12.2011 tarihli kararında;

"657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile memurların haftalık çalışma saatlerinin düzenlendiği, ancak özel Kanun ve Yönetmelikler uyarınca farklı çalışma saatleri düzenlenebileceği, bu çerçevede ilköğretim okulu öğretmenleri için Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve öğretmenlerinin Ders ve Ek ders saatlerine ilişkin bakanlar kurulu kararı ile özel düzenlemeler yapıldığı, bu çerçevede ilköğretim okulu öğretmenlerinin çalışma sürelerinin haftalık toplam 30 saat (18-12) olarak belirlendiği, diğer yandan günlük ders ve teneffüs sürelerine ilişkin düzenlemelerin de Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde yer aldığı görülmektedir."

şeklinde tespitte bulunarak öğretmenlerin mesai saatlerinin Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve öğretmenlerinin Ders ve Ek ders saatlerine ilişkin bakanlar kurulu kararı olduğunu açıkça vurgulamıştır.

Zira Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2016/28418 E., 2017/9327 K. ve 30.05.2017 tarihli kararında;

 "Davacı fazla çalışma yaptığını ve ücretlerinin ödenmediğini ileri sürerek, alacak talebinde bulunmuştur. Davalılar ise, davacının fazla çalışmalarının bulunmadığını, bir kısım ödemelerin de yapıldığını savunmuştur.

 Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin aylık ücreti karşılığı olan ders sayısından fazla derse girmeleri halinde fazla girdikleri ders ücretinin fazla mesai olarak değil ders ücreti olarak ödenmesi gerekir. Başka bir anlatımla özel öğretim kurumlarında aylık ücret karşılığı ders sayısından fazla derse girilmesi durumunda fazladan girilen dersin ücretine hak kazanılır. Buna göre özel öğretim kuramlarında görev yapan öğretmenlerin fazla mesai iddiaları ancak aylık ücretin karşılığından fazla derse girmeleri halinde girilen fazla derslerin ücretlerinin talep edilmesi durumunda söz konusu olabilir.”

şeklinde kararında görüleceği üzere öğretmenleri bu haktan mahrum bırakılmaktadır, Yargıtay'ın görüşüne göre öğretmen sözleşmeyle kararlaştırdığı toplam ders sayısından fazla da derse girse; haftalık 45 saati aşan çalışma da yapsa fazladan girdiği dersler için alabileceği ücret tutarı ancak ders saati başı aldığı ücret üzerinden hesaplanabilecektir; bunun dışında öğretmenlerin fazla mesai talep hakkı yoktur.

Bu konuyla ilgili olarak emsal Yerel Mahkeme kararı niteliğinde olan, Ankara 57. İş Mahkemesinin 2021/1281 E., 2022/765 E. ve 15.09.2022 tarihli kararında;

“…davacı taraf iş akdini haklı nedenle feshettiğini savunmuş; ancak davacının sistematik mobbinge maruz kaldığına dair somut bir delil ya da görgüye dayalı tanık beyanının dosyaya sunulamadığı, feshe dayanak yapılan mobbing iddiasının ispatlanamadığı, BUNA EK OLARAK DAVACININ İŞ TANIMI KAPSAMINDA OLAĞAN KARŞILANABİLECEK FARKLI BİR KISIM İŞLERDE ÇALIŞTIĞININ DAVACI TANIKLARININ BEYANLARIYLA DA SABİT OLDUĞU, DAVACININ YAPMIŞ OLDUĞU ÖĞRETMENLİK İŞİNİN DOĞAL SONUÇLARI OLAN TOPLANTILARA YA DA VELİ GÖRÜŞMELERİNE KATILMA, MATERYAL HAZIRLAMA SÜREÇLERİNE DAHİL OLMA VB. İŞLERİ YAPMASININ İŞ AKDİNİN HAKLI SEBEPLE FESHİNİ GEREKTİRMEYECEĞİ, davacının iş akdinin haklı sebeple feshini gerektirir ölçüde bir gerekçenin dosyaya sunulup ispatlanamadığı anlaşılmakla davacının kıdem tazminatı talebinin reddine…

…Davacının fazla mesai çalışması yaptığına ya da UBGT günlerinde çalıştığına dair dosyaya herhangi bir belge sunulmadığı, davacının bu iddialarını tanıkla dahi ispat edemediği, tanıkların resmi bayramlarda tören yapıldığına dair soyut beyanları bulunsa da davacının törenlere katılıp katılmadığı ya da kaç kez törene katıldığı noktasında somut beyanlarının bulunmadığı anlaşılmakla ispatlanamayan davanın tümüyle reddine…”

şeklinde karar vererek Rehber Öğretmen olarak davalı şirket kurumunda çalışan davacının davasına ilişkin tümü yönünden reddine karar vermiştir.

Sonuç olarak bu duruma göre,

·       Öğretmenlerin haftalık çalışma süresi 40 saat değildir. Çalışma Saatleri girecekleri ders kadardır.

·       Öğretmenlerin haftalık girmek zorunda oldukları ders saatleri Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Aylık karşılığı ders görevi" başlıklı 5. maddesinde Aylık karşılığı ders görevi, "Ek ders görevi" başlıklı 6. maddesinde ise Ek ders görevleri belirlenmiştir. Öğretmenin bu görevleri haricinde herhangi bir görevi bulunmamaktadır.

Kişinin iş sözleşmesinde çalışma saatinin 40 saati geçmeyeceği yazsa dahi bu sözleşme kişinin öğretmenlik göreviyle ilgili olacaktır. Kişi aynı zamanda müdür, müdür yardımcısı olabileceğinden görevlerindeki çalışma saati farklılık gösterecektir ve bunun için ek ücret almaktadır. Her bir görevi için çalışma saati ayrı değerlendirilmelidir.

Av. Ş. Gizem Keskin

 

Kaynakça:

1. 439 Sayılı Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri ile İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun (12.03.1964 tarih ve 11654 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanan)

2. Ankara 57. İş Mahkemesinin 2021/1281 E., 2022/765 E. ve 15.09.2022 tarihli kararı

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN