Özgün Law Firm

Özgün Law Firm

UZUN SÜRELİ İKAMET YOLU İLE TÜRK VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI

UZUN SÜRELİ İKAMET YOLU İLE TÜRK VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI

1. Giriş

Yabancıların Türk Vatandaşlığı kazanmasının birkaç yolu bulunmaktadır. Bunlardan en doğalı doğum yoluyla Türk Vatandaşlığının kazanılması olarak belirtilebilir. Evlilik birliği içerisinde bulunan Türk ana veya babadan doğan çocuk bu yolla Türk vatandaşlığını kazanmış olacaktır. Evlilik dışı hallerde de Türk ana veya baba ile soy bağının kurulması sonucu çocuk Türk vatandaşlığını kazanacaktır. Bir diğer yol, Türk vatandaşı tarafından evlat edinilen kişinin gerekli şartları taşıması halinde Türk vatandaşlığını kazanması mümkün olabilecektir. Sayılan yollarla sınırlı kalmayacak şekilde evlenme yoluyla da Türk vatandaşlığının kazanılması mümkündür. Türk vatandaşı ile evliliği üç yıldır devam eden yabancının diğer şartları da sağlaması halinde vatandaşlığı kazanması söz konusu olabilecektir.

İşbu makalemizin konusunu oluşturan Türk vatandaşlığının yetkili makam kararı ile kazanılmasına ilişkin esaslar Türk Vatandaşlığı Kanunu madde 10 ve madde 11’de düzenlenmektedir. İlgili kanununun onuncu maddesi şu şekildedir; “(1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancı, bu Kanunda belirtilen şartları taşıması halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir. Ancak, aranan şartları taşımak vatandaşlığın kazanılmasında kişiye mutlak bir hak sağlamaz.”

2. TVK Madde 10 (Yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığının kazanılması)

Belirttiğimiz üzere, Türk vatandaşlığının genel yolla kazanılması hususu Türk Vatandaşlığı Kanunu madde 10 ve madde 11’de düzenlenmektedir. İşbu yol, uzun süreli ikamet izni ile Türk vatandaşlığının kazanılması olarak da adlandırılabilir. Madde 10 uyarınca kanunda belirtilen şartları sağlayan yabancının yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanmasının mümkün olabileceği düzenlenmiştir.

Kanun lafzından açıkça anlaşıldığı üzere, yabancının sayılan şartlara haiz olması tek başına vatandaşlık kazanımına yetmeyecektir. İlgili hükmün ilk fıkrasının ikinci cümlesinde de bu husus açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla, makalemizin ilerisinde ele alacağımız şartları sağlayan yabancı doğrudan vatandaşlık kazanamayacak, gerekli başvurunun eksiksiz yapılması sonucu yetkili makamın değerlendirmesi ve inisiyatifi sonucu vatandaşlık elde edebilecektir.

Başvuru bakımından değerlendirmeye yetkili makam İçişleri Bakanlığı’dır. Dolayısıyla son kararı İçişleri Bakanlığı’nda olup, kabul ve ret kararları bakanlıkça verilebilecektir. Genel yolla, yani uzun süreli ikamet yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancının sağlaması gereken koşullar TVK madde 11’de düzenlenmiştir.

3. TVK Madde 11 (Başvuru için aranan şartlar)

Belirttiğimiz üzere, yabancının işbu hükümde belirlenen şartları taşıyor olması kesin olarak Türk vatandaşlığını kazanacağı anlamına gelmeyecektir. TVK madde 11’de genel yolla Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin belirlenen şartlar incelenecektir. TVK madde 11 hükmü aşağıdaki gibidir;

(1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda;

a) Kendi millî kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,

b) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmek,

c) Türkiye'de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek,

ç) Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak,

d) İyi ahlak sahibi olmak,

e) Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek,

f) Türkiye'de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak,

g) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak, şartları aranır.”

3.1. Yabancının ergin ve ayırt etme gücüne sahip olması

Aranan ilk koşul yabacının ergin ve ayırt etme gücüne sahip olması gerekir. Hükümde de belirtildiği üzere erginlik ve ayırt etme gücüne haiz olunması kıstasları yabancının milli kanununa göre belirlenecektir. Yabancının vatansız olması halinde ise bu hususlar Türk kanunlarına göre belirlenecektir.

3.2. Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmek

Yetkili makam kararıyla Türk vatandaşlığının kazanılması için kanunda aranan ikinci koşul, başvuru tarihinden geriye doğru yabancının Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olmasıdır. İşbu kıstas, yabancının Türkiye’de yerleşim niyeti olduğuna dair bir kanıt olmakta ve önem arz etmektedir. Dolayısıyla kanun hükmü açık olmasa da her türlü ikamet izni bu unsuru sağlayamayacaktır.

3.2.1. İkamet Unsuru (Türkiye’de yerleşim niyeti)

Öncelikle hükümde bahsi geçen “ikamet” koşulu hiç kuşkusuz yasal bir ikamet iznine işaret etmektedir. Dolayısıyla geçerli bir ikamet iznine sahip olmayan yabancı her nasılsa beş yıllık süreyi sağlamış olsa da ilgili koşul karşılanmamış olacaktır.

Belirttiğimiz üzere bu kıstasın temel amacı yabancının Türkiye’de yerleşim niyeti olduğunun belirlenmesidir. Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda açıkça belirtilmese de Türkiye’de yerleşim niyetini göstermeyen ikamet izinleri bu unsur kapsamında değerlendirilemeyecektir.

TVK Yönetmeliği md. 16/2-c’de; “Yasal ikamet izni olmaksızın veya yasal olmakla birlikte Türkiye’de yerleşme niyetini göstermeyen; sığınma veya iltica başvuru sahibi, sığınmacı, öğrenim, turistik, öğrenim gören çocuğuna refakat, tedavi gibi amaçlarla ikamete bağlandığı anlaşılan, … kişilerin başvurusu kabul edilmez ve bu husus yazılı olarak ilgilisine bildirilir.” denildiğinden, bazı yasal ikamet izinleri ile beş yıllık süre koşulu sağlanmış olunsa da bu ikamet izinleri yapıları gereği Türkiye’de yerleşim niyetini göstermeyeceğinden ilgili koşulu sağlamayacaktır.

Sonuç olarak, TVK Yönetmeliği md. 16/2-c ve md.71/1-ç’nin yerleşme niyeti ile ikamet kriteri gereğince YUKK’ta sayılan ikamet izni çeşitlerinden yalnızca uzun dönem ikamet izni veya aile ikamet iznine sahip yabancıların bu hüküm koşulunu sağlayabileceği anlaşılmaktadır[1]. Bunlar dışında YUKK’ta sayılan ikamet izinleri yerleşim niyetini göstermeyeceğinden, ilgili koşulu sağlamada rol oynayamayacaktır.

3.2.2. Beş Yıllık Süre

Türkiye’de belirttiğimiz koşullarda kesintisiz olarak ikamet eden yabancının Türkiye’ye entegre olduğunun kabul edilmesi için kanun koyucu beş yıllık süre belirlemiştir. Yetkili makam kararıyla genel yoldan vatandaşlık kazanma başvurusunda bulunacak yabancının başvuru yapacağı tarihte Türkiye’deki ikametinin kesintisiz beş yılı doldurmuş olması gerekir. Belirtmek gerekir ki başvuru tarihinde kesintisiz beş yıllık ikamet süresi dolmamış fakat başvurunun sonuçlanmasına kadar geçecek sürede beş yılı dolacak yabancı işbu koşulu sağlamış olmayacaktır. Hükümde açıkça “başvuru tarihinden geriye doğru” denmektedir. Dolayısıyla başvuru tarihinde halihazırda bu sürenin dolmuş olması gerekir.

3.2.3. Sürenin Kesintisiz Olması

Belirtmek gerekir ki, kanunda aranan kesintisizlik unsuru yabancının beş yıl boyunca ülke dışına çıkmaması anlamına gelmemektedir. TVK Yönetmeliği md. 71/1-b’de, “Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı, aranan ikamet süresi içinde toplam altı ayı geçmemek üzere Türkiye dışında bulunabilir. Türkiye dışında geçirilen toplam altı ayı geçmeyen süre, öngörülen ikamet süresi içinde değerlendirilir.” denilmek suretiyle, yabancının beş yıllık süre zarfında toplam altı ayı geçmeyecek şekilde ülke dışında bulunmasının mümkün olacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla yabancının beş yıllık süre zarfı içerisinde toplam altı ayı geçmeyecek şekilde ülke dışında bulunması kesintisizlik unsurunu etkilemeyecektir.

3.2.4. Sürenin Tespiti

Başvuru tarihinden geriye beş yıllık ikamet şartının sağlanması için gerçekleşmesi gereken koşullardan yukarıda bahsetmiştik. Kesintisiz beş yıl ikamet koşulunun sağlandığının yetkili makamlarca tespit edilmesi gereklidir. TVK Yönetmeliği Md. 71/1-a uyarınca, yabancının Türkiye’de ne kadar süre ile ikamet ettiği ilgili il emniyet müdürlüğünce verilen ikamet izni ve Türkiye’ye giriş ve çıkış tarihlerini gösteren belge ile belirlenmektedir. Bu belge uyarınca belirttiğimiz unsurlara haiz şekilde ikamet süresini tamamladığı anlaşılan yabancı işbu koşulu sağlamış olacaktır.

3.3. Türkiye'de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek

TVK Yönetmeliği md. 15/1-c’de sayılan bazı davranışlar yabancının Türkiye’de yerleşme niyetini gösteren karineler olarak belirlenmiştir. Örneğin “Türkiye’de taşınmaz mal edinmek, iş kurmak, yatırım yapmak, ticaret ve iş merkezini Türkiye’ye nakletmek, çalışma iznine tabi olarak bir iş yerinde çalışmak ve benzeri davranışlarla teyit etmiş olmak veya Türk vatandaşı ile evlenmek, ailece müracaat etmek, daha önce Türk vatandaşlığını kazanmış olan ana, baba, kardeş ya da çocuk sahibi olmak veya eğitimini Türkiye’de tamamlamak.” bunlardandır.

3.4. Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak,

Bir diğer koşul olarak, vatandaşlık başvurusu yapan yabancının genel sağlık bakımından tehlike arz eden bir hastalığı olmaması gerekir. Hükümde bahsi geçen hastalık herhangi bir hastalık değil, tehlike arz eden ve bulaşıcı bir hastalık olması hususudur.

3.5. İyi ahlak sahibi olmak,

Yönetmelikte iyi ahlak sahibi olma hususu şu şekilde belirtilmiştir; “Toplum içinde birlikte yaşamanın gerektirdiği sorumluluk duygusu ile davranarak iyi ahlak sahibi olduğunu göstermek, davranışları ile çevresine güven vermek, toplumca hoş karşılanmayan ve toplum değerlerine aykırı kötü alışkanlığı bulunmamak.” Bu tanıma uyan yabancı ilgili koşulu sağlamış olacaktır.

3.6. Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek,

Yönetmelikte yeteri kadar Türkçe konuşabilmek hususu şu şekilde belirtilmiştir; “Toplumsal yaşama uyum sağlayabilecek düzeyde Türkçe konuşabilmek.” Dolayısıyla temel seviyede Türkçe konuşabilen yabancı bu koşulu sağlayacaktır. Yine kişinin bu yeterlilik koşulunu sağlayıp sağlamadığının tespiti komisyon tarafından yapılacaktır.

3.7. Türkiye'de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak,

Bir diğer şart yabancının geçimini sağlayacak gelir veya mesleğe sahip olmasıdır. Yabancının bakmakla yükümlü olduğu kişi olup olmadığı hususuna göre farklı değerlendirme yapılacaktır.

3.8. Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak

Yönetmelikte işbu kıstas detaylandırılmamıştır. Madde gerekçesi incelendiğinde ise milli güvenlik bakımından tehlike teşkil eden ve ülke bütünlüğü aleyhine faaliyet gösteren kişilerin Türk vatandaşlığı kazanmasının işbu kıstas ile önüne geçilmek istenildiği anlaşılmaktadır.

4. Sonuç

Sonuç olarak, TVK madde 10 yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığının kazanılması halini düzenlemektedir. TVK madde 11 ise genel yolla vatandaşlığın kazanılmasının şartlarını düzenlemektedir. Yukarıda belirtilen ve tarafımızca açıklanan şartlara haiz olan yabancı Bakanlık kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilecektir.

Stj. Av. Halit Ata Yıldırım

 

Kaynakça:

1. Yrd. Doç. Dr. Cemil GÜNER, Yetkili Makam Kararıyla Genel Yoldan Türk Vatandaşlığının Kazanılmasında Öğrenci Olmanın Etkisi, 2016,

2. 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu

3. Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik

MAKALEYİ PAYLAŞIN
MAKALEYİ YAZDIRIN